XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 07.11.2010 19:01:43

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Брадви

Black Wolf

Днес се сдобих с брадва Хускварна, тип универсална. [8)]
http://www.husqvarna.com/uk/homeowner/a … round-axe/
h410-0610-37eaaad8.png

Стоян Стоянов

Добре изглежда. Ръчно кована... Цена?


Shady

И на мен ми харесва , оптималния размер - нито много дълга дръжка нито много къса. Идеална за гората. Честито!


BPetrov

Блек уолфе - имам такава със същото острие, но по-къса мисля... Не ми се е отдал случай да я ползвам още... Много удобна! Моята струваше около 50 лв. Върви с кожена канийка, която покрива острието и се захваща с ремъче.
Поздрави!


Black Wolf

Има си канийка. [8)] Цена 65 лв. Дължината е подходяща - 65 см., точно затова я избрах.


Стоян Стоянов

А има ли по-малки (съответно и по-евтини) изпълнения от това? [:roll:]


vanjo

За хладно оръжие тук в това число и брадви [:)]
http://www.knivesbg.com/forum/viewtopic … 4&start=15


Hobo

Black Wolf, щом си ходил директно при дистрибутор дали си видял в наличност те това красавче? Не го видях в онлайн каталога на Хускварна - България.
http://www.husqvarna.com/uk/homeowner/a … s/hatchet/

h410-0633-3532219b.png


Стоян Стоянов

Еха... е точно за такова питах. Това е мойта брадва! [:)]


BPetrov

Не не [:)] това е мойта брадва :Р

http://picasaweb.google.bg/boris.a.petrov/MyHatchet#


vanjo

Какво мислите за тази ?
http://www.isd-bg.com/product.php?product=639


BPetrov

Много хора ловджии хвалят една марка - Фискарс ако не се лъжа. Техните брадви не са лоши, а на външен вид напомнят тази показаната отгоре. Поздрави!


Shady

На фискарс продават в този магазин http://www.stayaliveshop.com/ , има различни модели.


Black Wolf

Фискарс са качествени брадви.

В Хускварна имат от по-малката брадва (водят я къмпинг брадва). Струва май ок. 50 лв. (не запомних точно за съжаление).
Не знам кой им е превеждал описането на стоките, ама паднах това "дръжка от цикория". [:mrgreen:]
Хикори да се превърне в цикория... Който помни преди години имаше криза с кафето и пиехме т.нар. кафе "Инка" от цикория. [:P]

Малката брадвичка (с дръжка ок. 40 см.) е удобна зя някои работи, но за по-продължителен престой в гората си трябва голяма брадва. Затова и не си взех брадвичка Bahco, въпреки, че е доста по-евтина и е също от добра шведска стомана (Sandwik). Предпочетох един среден вариант, щото си имам големите неджаци (така им викат във Врачанско) на дядо ми, които имат вече сигурно 50-60 год. вярна служба. [:mrgreen:]

Лично аз се уморявам да работя с една ръка с брадвето (може би съм слаботелесен [:?] ), а и дългата дръжка дава по-добър замах.
Имах 2 малки брадвички (още като пуснаха преди 20 год. едни такива от ГДР - все още тогава), но не съм много доволен.


TRS


   

Какво мислите за тази ?
    http://www.isd-bg.com/product.php?product=639

Малките брадви просто не са за оцеляване при екстремен туризъм и излети.
Капацитета им е твърде ограничен ... те са си ловджийски инструменти свързани повече със костите на грухчовци.

Големите брадви пък освен че са по-тежки и по-големи като размер изискват и много енергия при работа.

Сгъваема бичкия дето им викат Sawvivor и един по-голям нож за оцеляване ползван основно като клин при биченето са най-висококапацитетната комбинация която съм виждал във нета.
Дори ножа да се счупи пак ще си накладете огън.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 07.11.2010 19:06:03

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Брадви

Стоян Стоянов

Aааа... не, TRS, не съм съвсем съгласен! Брадвичката за горите на умерения пояс си е незаменима вещ! За големината вече има спорове, но... Иначе сгъваемата бичкия и аз съм съгласен, че е много ценна вещ. Смятам скоро да си направя една самоделка [:)]


TRS

Ти понеже си бил май у дивото да кажеш колко горе долу дървен материал отива за една вечер за да се поддържа свястен огън че е доста важен въпрос пък никъде инфо ... всички по клиповете палят викат така става и до там.


Black Wolf

За една вечер? Или за една нощ? За една вечер един вързоп (т.е. колкото можеш да носиш) стига. За една нощ - поне 3-4 пъти повече.
Честно да ти кажа, не мога да дам точен отговор, макар, че доста години съм прекарвал на лагер по 2-3 седмици годишно (без да броим останалите излизавния за по ден-два), когато се пали огън сутрин, обед и вечер, вечер гори поне 4-5 часа, а често и цяла нощ, че става студено в типито или приказките продължават до сутринта. [:P]
Така на око като видя купчина дърва мога да ти кажа за колко горе-долу ще стигнат, ама ми е трудно да ти кажа количеството като обем - колкото и абсурдно да звучи.
Смятай, че едно 6-7 човека събират дърва поне 1,5 часа дневно, за да могат 30 човека да имат достатъчно дърва.


Hobo

BPetrov, би ли споделил от къде купи това бижу и колко струва? Искрено ти завиждам за томахавчицата. Дълги години да си я ползваш със здраве!


Black Wolf

А за брадвата - прави ми впечатление, че планинците из цяла Европа са носели почти навсякъде брадва, вкл. нашите балканджии или родопчаните. Дори на някои места - като в Карпатите, Татрите, Бескидите това е част от националния костюм; използват брадвичките с дълга дръжка и като бастун. [;-)] Руският мужик в миналото, когато е имало много гори, а в по-късни времена главно в Урал или Сибир, също е ходел с топора в пояса.
А планинците в други части на света (напр. в Азия) ходят с местни варианти на мачете (бая тежки), или палма в Сибир и т.н. ...


Стоян Стоянов

Ми аз какво да кажа за дървата... освен количеството, важно е и качеството. Т.е. дали ще са сурови, или сухи. Да не говорим, че от сухо до сухо има разлика, както и от сурово до сурово. Наистина е трудно да прецениш колко дърва трябват. Опитвал съм се да се водя от съветите, които много експерти казват: "Почнете да събирате дърва, и когато решите че са достатъчно, съберете още три пъти по толкова". Е, като спазя това, веднъж са ми оставали поне половината, в друг случай съм събирал в тъмнината още. Странна работа. Но откак минах на спане без огън, наистина един наръч, колкото мога да нося е достатъчно да си сготвя и да се постопля. После слагам някое по-дебело и сурово дърво, за да не паля на сутринта отново, и така...

Но пък има нещо друго - досега не съм оставал навън при зимни условия, когато температурите са доста под нулата и се налага горещ огън през цялата нощ. Тогава само мога да си представя колко дърва трябва да събера [:)]


Black Wolf

Ами само една зима сме били на типи (за 5 дни май беше) и бая дърва отидоха... [:P]
Ама в планината дори през юли понякога си е студенко през ноща, така че се събират доста дърва. Като завържеш с въжето наръча става бая голям...
31.JPG
Този на снимката е МАЛЪК. [:wink:]


Miro

За сведение на тези, които се колебаят каква брадва да си купят, малката брадва Фискарс в Практикер е на цена 77-78 лв., а в stayaliveshop 61лв.


MYM

Преди години си взех брадвичка с кирка. Много удобна, практична и резлива.
После установих че за рязане на сухи дърва, по-добро от триона няма!
Сега тази брадвичка е към екипировката на колата.
Преди месец два си купих нещо подобно на тези който обсъждате.
Взех я защото бе безумно евтина (ТРИ ЛЕВА).
И двете брадви с които ви занимавам са направени от ковач в българия.
Недостатък е че раждясват но това не е беда ако се ползва редовно или не я захвърлите някъде и нея забравите там.
От тези произвидения на ковашкото изкуство може да намерите като набиколите пазарите в пазарен ден.
Мисля че не са по-лоши от тези които разглеждате, въпреки че изглеждат не толкова красиво.
Хората по села и паланки ползват такива (по-големи) за да си цепят дървата и то от мнооого години насам, изпитани са от времето.


BPetrov

Hobo, Привет,
Уча в Търново, там ходих до магазина на Хускварна за да си купя един евтин нож за ежедневна домашна употреба... Та като ходих да проверявам за цената видях брадвето... Хареса ми и го взех. Още не съм я ползвал. Но в ръката стои относително удобно.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи нищо.


mechkolis

BPetrov, и аз уча в Търново, би ли ми обяснил къде се намира магазина на Хускварна, искам да ида да му хвърля едно око. [:-)]


ToxiNiK

Shady: "Аз съм трион на Хускварна ..."
Ти трион ?!?!?! [8O]
Майтапче бе [:lol:] [:lol:]

Моята брадвичка е китайска от Кауфланд с намаление за 5 лв. Няма калъф. Има гумен предпазител на острието. Досега не съм я пробвал но се надявам да върши работа. Триончето ми също е китайско, сгъваемо, за 4,50 лв. от железарски магазин на пазара. Тествано е. Реже добре ... но незнам докога [:)]


BPetrov

mechkolis,
Привет!
От пазара тръгваш не по Габровски, ами по България посока стадиона. Вървиш от дясната страна. Подминаваш отбивката за сладкарница Неделя и продължаваш нагоре. Мисля, че някъде около светофара или след него вдясно ти остава един магазин в който продават косачки за трева, разни изнесени машини има отпред обикновенно. Това е магазина. Срещу него трябва да има спирка ако не се лъжа. Намира се точно на България.
Влизаш вътре и питаш. Също така продават на Бахко ножчета по 18 лв., не знам за триони. Можеш да попиташ за кованата брадва на Хускварна.
Ако нямат или нещо не ти хареса... Можеш да се върнеш по България, но от другата страна... Там където беше шкембеджийницата Спортна среща и на ъгъла има на ВиК Каса, та в същата сграда има железарски магазин, за 5-12 лв. продават свестни брадвички!
Но можеш преди да купиш да обиколиш и Практикер и да разпиташ някой от къде да си купиш цигански брадвета или да поръчаш на някой бургоджия да ти направи. Хем ще е ръчно кована, хем няма да е толкова скъпа, пък и здрава ще е. [:)]


Явор Аршинков

http://picasaweb.google.com/musalabg1/M … 9550654466
за мен това е брадвата за оцеляване постоянно ти е на кръста не тежи и върши много хубава работа


Black Wolf

Хм, излиза, че Mors Kochanski препоръчва брадвите на Bahco. [8)]
http://www.oldjimbo.com/Outdoors-Magazi … sh-axe.pdf


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 07.11.2010 19:09:24

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Брадви

vanjo

Ето няколко предложения и от мен:
http://www.oragie.net/axes.htm


TRS

Със исключение на Trail Boss другите са бойни томахавки а тва последното е странно.
Не че на Индианците пък и на хората от по-миналите епохи [по филми съм гледал че са работили с такива и май бяха от мед] не са им вършили много работа но са повече бойно профилирани.

Trail Boss на снимка е хубава брадвичка.
http://www.coldsteel.com/trailboss.html
Дължината 23 инча което е 57.5 см ... Другаде я дават 19 инча 47.5 см
Около 1.2 кг тежи.
Стоманата 1055 Carbon Steel малко калпава ... за студени условия няма да и вярвам въпреки че е острието е по различно като профил от това на нож и едва ли ще се строши.
Производство в китай ... производство значи и термообработката т.е. закаляването ... ако беше на Смит и Уесън нямаше да съм толкова мнителен [Цялото производство им е от китай но качеството на контрол високо]
Странно че няма и демонстрационен клип [:?]

Нашия винаги заварява стоманена ламарина за клина огъната около дръжката ... дълга горе долу колкото клина нагоре и занитена ... така няма да се налага да се набива и заклинва дръжката и като цяло става много здрава брадва.


vanjo

TRS прав си за забележката мой е пропуска, че не доуточних каво имам в предвид.
ПП. Виждам че познавш кое как е със хладното оръжие (ножове, брадви), защо не споделиш малко информация например в кои магазини какво е с прилично съотношение цена качество и тн, ако имаш време и желание разбира се.


ops

Тъй. Да се включим по темата. Брадва за 3.50, правена от бай мангал от село. Инструментът работи безотказно 24 години, Тежи към 500-600 грама с 350 милимитрова дръжка и е в кожена кания направена от дядката, бог да го прости. Нямам притесненият за изработката и качеството, защото е made in bulgarmangal и бачка перфектно. Още не е ръждясала, а е нацепила около вагон дърва. Цената е перфекта и не е необходим сертификат от производителя /познавам го лично/.
Относно брадви, сатъри, тенекии и прочее за по 50-100 лева с лъскава опаковка и три чанти етикети сертификати лепени да ме извинявате, ама не си купувам пила за манекюр поръчано от блондинка. Отиваш на пазара и се пазариш брадва, която върши работа а не да я колекционираш за цена 5-10 лева, и после само лъсваш допълнително сапа със шкурка и машинна смазка и си готов. А да и я прекарваш на точилото малко да се пооправи острието /но не да се бръснш с нея , а да цепиш дърва/.
Толкова по въпроса.


Black Wolf

Е па то, и старите "въшкарници" сигурно са по-добри от полара... [:mrgreen:] :mrgreen: [:mrgreen:]


Явор Аршинков

мдаа, въшкарниците много добри бяха като шкурка много качествено ти сваляха кожата [:lol:]
Съществува мрежа от енергия, течаща през всички живи същества.

Благоденствието на този свят... е навсякъде около нас.


Nikolay

Подкрепям. Брадвата, с която ходя в гората, когато съм си на село е по-стара от мен, но още "работи". Другото предимство на брадвите тип 3.50-за-брой е че ако се окаже боклук просто я хвърляш и взимаш друга - все пак си се набутал само с 3.50 или 5 или 10 лв, а не с 60.

EDIT: Black Wolf, все пак си мисля, че става въпрос за две много различни неща [;)]


Стоян Стоянов

Абе да ви кажа не е точно така с брадвите. То при стандартни условия и ползване 1-2 пъти на месец разлика може и да не видите. Но едва ли можете да сравнявате стоманата (жилязуту) на Бай Мангал и специализираната стомана на 60-100 левовата брадвичка. Как мислите, кое ще държи по-дълго ряз, и кое няма да се счупи при по-екстремни минусови температури?! Счупено острие на брадва насред гората при -25 градуса може много да боли. [:)]


Hobo

А защо подценявате стоманата на местния ковач? Той си знаеше работата, а хубави стомани се търкаляха под път и над път. Не беше проблем без пари да се намери много по-добра от сегашните вносни. Лошото е, че едни други байовци отдавна обраха де що джелезо видеха и то отиде нейде в чужбина за скрап. Сега читава стомана на аванта вече няма.


cat

Абе нямам снимки на домашната дядо е я ковал май е по добра от купешките на 3 семейства дървата цепи е това ако не е интензивна употреба здраве му кажи


Явор Аршинков

Е да де ама като цепи на 3 семейства дървата дали става интензивно носене прикрепена към кръста ти цял ден


cat

Не това е голяма и тежка брадва ама си имам малка от същия матерял и майстор. Не само вносните и скъпи брадви са хубави


ops

Да но при 100 левова цена май по-скоро само ще си гледаш бравичката отколкото да я поизхабиш? А и при -30 -35 градуса кованото желязо си остава острос в сравнение с някои "специални" стомани! Вземи и пробвай! Ако разполагаш с хладилник за дълбоко замразяване поохлади ковано желязо и "специална" стомана и след това понацепи замръзнали дръвца. Мисля че след това няма да имаш особени колебания при избора си, но може и да се лъжа де все пак хора всякакви - предпочитания също.
А и другото е че при -25 градуса няма да сечеш дърва а ще трошиш с тъпото на брадвата, само лаик ще сече с острото при -25 градуса. При такава температур обичайно се ползва или бичкия или клинове /може и камъни във вид на клин/, но винаги с тъпото на брадвата.


Явор Аршинков

Моля ви се не искам да бъда разбран погрешно всеки си има вкус и предпочитания ако ми попадне такава по стара и също хубава брадвичка ще си я купя това че имах бюджетен излишък и си купих fiskars-a е друг въпрос.От моята гледна точка ми върши перфектна работа


cat

При минус 25 на фрискаса ще му се счупи сапа защото е пласмаса дървените са по добри


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#4 07.11.2010 19:13:41

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Брадви

Стоян Стоянов

Ехее... момчета... отплеснали сте се бая... ще отидем в раздела "Лаф да става" [:D]

ops, разбирам желанието ти да покажеш, че добри резултати могат да се получават и с най-обкиновени средства. Аз самият също се придържам и подкрепям този принцип. Моят даже е още по-краен "Най-добрите неща са безплатни!" [:wink:] Но...

Някак не ми се вярва точно наще ковани брадвички за 3.50 да са най-добрите. Не разбирам от ковано желязо и специализирани стомани, затова няма да споря, ама що компаниите с вековни традиции в обработката на стомани просто не вземат една сурия цигани ковачи, ми се занимават със специални сплави и технологии [:)] Сигурно щото печалбите им ще паднат (3.50), както и продажбите (все пак брадвите ще са вечни!). Конспирацията е във всичко! [;)]

Не, аз пак повтарям - Не разбирам от това, и няма да споря. Но все ми минават пред очите едни тестове, които провеждат някои маняци на тема ножове, брадви и всичко от сорта. Какъв ли ще е резултата между брадвичка "Бай Мангау" и някоя от по-скъпите, показани по-нагоре в темата?! Аз що ли си мисля, че знам! [:)]

П.П. Бичкия, клинове и подходящи камъни в някои ситуации са си просто лукс, а с тъпото на брадвата трудно ще натрошиш 20-30 см дебели цепеници. [;)] Колкото до желанията (хижи, камини, винце и т.н.) - човек никога не знае кога и как ще го завари нуждата! [;)]


ckaiyokar

Да се запиша и аз.
Преди 3 години си купих брадва , много подобна на късия вариант на хусгварна , представена от Хобо.Взех я от бензиностанция на петрол за около 30 лв.Дръжката й е дървена до някъде боядисана с червена боя и дупка накрая, а острието явно от закалена стомана беше.Първите проблеми се получиха с разсъхването на дръжката и охлабването на брадвата(беше лято , а брадвата стоеше в колата).Слагах пирони , после заливах със смола , единственото решение и до днес е киснене преди употреба.Втория проблем бе много закаленото острие.При нас човек ако иска може да си вземе участък за рязане на дърва.Взех си аз участък и помъкнах с мен и тази брадвичка да кастря клоните.Още при първото по-твърдо дърво- някакъв вид габър мисля беше се счупи парче от острието.Беше лято , а не -25С.Пратих брадвата на ковач да я разкали и оправи острието.Сега е малко по-добре но пак има проблем с прекомерната твърдост на острието.Освен това за цепене не става.Става само за кастрене , а и с това не се справя много добре.Страните на острието са прекалено плоски и под малък ъгъл.Личи че е правена от инженер , който не е ходил с брадва в гората.Имаше някакъв фирмен надпис на дръжката но отдавна се е изтрил.Голям боклук.Предпочитам да ползвам старите брадви останали още от времето на дядо.


ops

"С тъпото на брадвата" имах предвид да начукваш клина. И пак държ на мнеиет си че кована брадва от бай мангал /ако е майстюур/ е по-полезна и практична от брадва за 100 пари smile. Но си е лично мное мнение и не е меродавано. Всеки има право да цеп дърва с каквото иска де [:lol:]


ops

Хобо достатъчно е брадвата да я пъхнеш във фурната /без дръжката разбира се / за около 60 - 90 минути на температура 170-200 градуса. Проблемът идва чепри закаляване първите 1-2 милиметра са много по-закалени в резултата на термообработката и действитетлно трябва да се отвърне /но производителя винаги си спестява това/ и след това на точилото даи оправиш острието. Сапа си го направи сам или виж "бай-мангал" за шише домашна гроздова ще ти направи 2-3 "пирфектни дръжки" [:lol:] И да си я ползваш с кеф, но нали знаеш жали фиданките има достатъчно изпопадали дръвца [:)]


Hobo

Пак ще ви повторя, не подценявайте нашите ковачи. Добрите ковачи са добрите ковачи! Цигани или българи е без значение. Те си разбираха от работата. Добри стомани имаше и се вземаха от бракувани техники във всяко ТКЗС. Със стомани по-добри от тези на сегашните купешки брадви, обработени от местни добри майстори е естествено крайния продукт да е по-добър от една серийно промишлено произведена брадва.

За съжаление това беше. Не напразно и говорите за брадвите останали от дядовците. Сега първо добрите майстори се пенсионираха. Нямат заместници. Второ хубавите стомани вече са изнесени за скрап в чужбина заедно със всяко друго парче метал, до което мургавите се докопаха. Поради тези причинина в наши дни е много трудно да се намери хубава брадва кована от местен ковач. Или ковача гъзорък, или желязото куцо. Затова не можем днес да говорим генерално, че местните брадви са по-добри. Че има по-добри има, но са рядкост.

От друга страна вносните брадви са така надути като цена, че отблъскват всеки нормален човек. Няма как да не протестира човек и да откаже да си купи в знак на протест, когато вижда едно и също качество от различни фирми, но коренно и в пъти различни цени.

Затова според мен трябва да сменим посоката на дискусията към следното. Да споделим опит кой какво ползва с цел да отсеем качествената маркова брадва, защото качествени местни почти не останаха. След това да изберем фирмите, които не дерат кожи а нормално и реално си искат парите за материала, труда и реално начислена печалба. Ако успеем да открием такава фирма производител, да я подкрепим като и купуваме брадвите. Така ще подпомогнем и търговците, които разпространяват брадвите им без да се лакомят за свръх печалби.

Иначе в досегашния спор не виждам никакъв смисъл. Естествено една ръчно изработена брадва от добър ковач, който използва качествена стомана винаги ще е по-добра от коя да е серийно пръкнала се заводска брадва. Друг е въпроса дали ще е по-евтина.

А съвсем друг е въпроса дали пък за нашите нужди не стават дори и съвременните брадви мангалки, предлагани на всеки пазар за по няколко лева?

За да получим отговор на последния въпрос е хубаво, че колегите бушкрафтери споделят своя реален практически опит с такива брадви.


Стоян Стоянов

Съгласен съм напълно с Hobo. Даже мислех да напиша почти същото, преди да видя че го е направил. [;)]

Не можем да утвърждаваме сегашните ръчно направени брадви като най-добрите. Просто единият майстор ги кове еди-как си, другия ги закалява онака си, а на третия стоманата му е по-различна. Наистина някои от вас може да са попаднали на брадви, които са в пъти по-качествено направени от купешките, но пък купешките имат едно, смятам, съществено предимство: десетки хиляди от тях се правят от еднаква сплав, обработват се по еднакъв начин и процес, преминават еднаква качествена оценка (по-сериозните фирми). Това вече ни дава правото да кажем: "Тези брадви стават - тези не!" Идеята е наистина да се отсеят добрите.

Защото смятам е безотговорно да пратиш някой насред гората да разчита на нещо, което според теб е най-доброто, но пък се случило така, че майстора, дето е правил неговото, въобще не е бил майстор. [;)]

П.П. Моята брадва е една студено кована, с поликарбонатна дръжка, от магазина за 11 лв. Нямам й особено доверие, но пък ми трябваше спешно и съм и се доверил колкото мога. Сега се ослушвам "като прасе в тръстика" да разбера кое ще си заслужава да си взема. [:lol:]


Black Wolf

Стояне, Bahco е варианта. Евтини, а качеството е проверено. Все пак шведска стомана е това! [:mrgreen:]


Hobo

Щом ще споделяме: Моята е малка ръчно кована брадвичка с импрегнирана в ДДТ дръжка. Произведена в българско държавно предприятие по време на социализма. От останалото парче от етикета не разбрах къде точно е произведена. На дръжката има печат ОТК. Купих я за 15 лв от пазара на Долни Богров. Доволен съм много от брадвичката.


ops

Тъй да си дойдем на думата. В сегашно време да попаднеш на що-годе приличен инструмент /без значение дали е made in bulgarmangal или е брадва Mora или Friskas за 100 лева/ вероятноста да е калпава е повече от 70%, т.е. дали бай мангал ще си е оставил ръцете или фирмата Х ще си е спестила отгряването е без значение.
Ще питате за алтернатива? Да има, малко е бавна, но става. Има фирми търгуващи със специални стомани за брадве от приличен клас е достатъчна примерно 15ХМ - горещо валцована,нисколегирана с работен температурен диапазон -40 +530 градуса. Цената е 4.20 лева за килограм с отрязването към 7 лева за заготовка. Предварително се нормализира материала при 910-920 градуса на въздух и отпускане 650 градуса въздух в течение на 50 мин - цена 3-4 лева . Заготовката я даваш на ковач майстор да я изкове - цена 15-20 лева / в зависимост от майстора/. След това я закаляваш до HRC 48-52, 880 градуса въздух, с отпускане на 650 градуса въздух - цена 6-7 лева. Заточваш на камък и след това отгряване 160-170 градуса около 50 мин във фурната на баба ми smile.
Резултат - приличен инструмент за много дълго ползване с добра жилавост, износоустойчивост на острието и нечуплива при сериозни минусови температури.
Изработка на дръжката - по желание - в Практикер има сапове за 4 лева със извита фаца. Набиваш смазваш и заклинваш . Цепиш поне 2 дена дърва - за да се намести сапа и пак набиваш и заклинваш.
Защо да не е купен брадва от Mora или Friskas или друго подобно? Защото твърде закаления материал и стманата която се ползва е за други цели, но при покупка тази стомана на Sandvic примерно е много твърда и остра по което клиентът се увлича и след първото сериозно цепене е разбрал, че си е купил скалпел / същият е проблема и с ножовете Mora - много остри и страшно крехки - подходящи за дялане но не и за по тежки натоварвания. Лично аз изхвърлих мората заради тази висока твърдос на метала а дръжката не позволява да е отгрееш като хората но пък Mora2000 е много подходяща за дялане и изготвяне на различни дървени вещи/.


cat

Ops добре го е написал ама аз щото съм прос вземам диск от брана и си правя инструмент разкошна стомана износо и удароустойчива доста жилава и е без пари във всяка кооперация или стопанство ги има


BPetrov

Бат Стояне, при цялото ми уважение и ти и Хобо не сте прави за майсторите в България.

Даже циганите, ако ги сравниш със шведите дето от 100 години имат традиция, то циганите имат традиция в ковашкия занаят (ако и да е калпав техния и да не е най-добрия) откакто са тука. Има родове като бургоджиите дето с тва се занимават от векове. Семейна традиция! Така, че не че хваля бай мангал, само споделям информация... Щото някой подхвана темата за традициите.
Един човек дето с ковашка работа се издържа е много по-наясно със занаята от човек дето е нает в някаква голяма фирма... Първо той-работи за своето име, не за името на фирмата и второ той няма изгода да предложи некачествен продукт, щото няма остойностнетия бранд на голямата фирма. Кока кола за пример, даже в момента да изгуби всичката си материална собственост, само стойността на името й, на Бранда и дава възможност да започне бизнеса от начало!
Затова аз съм против избор на МАРКА и съм твърдо за избор на КАЧЕСТВЕН ПРОДУКТ. Като не е изключено продукта да е произведен и от бай мангал!
Ако ще се превръщаме в консуматори, няма проблеми - яко маркови брадви и тва е... Ама зависи от нуждите и желанията на всяка пазарна единица [:)] Аз лично смятам, че парите на българите трябва да остават в България и да се дават на български професионалисти. Така се стимулира българската икономика, не чуждата! Това е промяната в мнението ми относно брадвата която си купих. За същите пари можеше да получа професионално изработена брадва по мой модел. Ако не и 2!
А и не може да изтестваме всички продукти на пазара за да сме сигурни, че тоя и оня са най-добрите. Тогава се доверяваме на непознати които вече са го направили - вече посочените брадво и ножотестери, които хвърлят прах в очите на хората дето сами не могат да си позволят да тестват всичко та се залъгват и купуват туй дето са им показали...
А и е хубаво да се знае, че много от тези тестери правят платени публикации за да се издържат.
Поздрави [:)]


BPetrov

Такам, за феновете на САС книжката и изкуството на оцеляването smile...
Понеже любимото ми метателно оръжие е лъка, преди 3 годинки си отрязах клон да направя лък по модела посочен в книжката за оцеляване на САС. Преди два дни грабнах марковата брадвичка хем да я тествам, хем да видя дали ще се справя.
Изводи:
- За около 2 дни, всеки по 2 часа работа намалих дебелината на дръвчето постепенно от 4-5 см в краищата до към 2,5-3 см. там където трябва да се закача тетивата...
- брадвата от много остра стана на, тъпичка... [:)] Работата е прецизна... трябва да се дяла до равнина която създава вътрешната част на лъка - тн. коремче.
- 3 см. в най-тънката част на дървото с плавен преход към дръжката е само чисто и просто придаване на основната форма, но не и финната работа която един лък изисква
- ако сте в гората и трябва да сте безшумни... не си правете лък с брадва... чува се!!!
- времето което ми отне грубата работа (ще ми трябва още толкова време да стигна до дебелината след която следва финна работа) е около 4 часа плюс минус половин час... Ако сте в гората и нямате храна, това е непрекъснато чукане, блъскане и хабене на енергия... Много по-лесно е да си направите примки и капани!!! И не си затъпявате брадвата или ножа!!!
- когато съм избирал дървото преди време съм решил, че мога да направя компромис с някое друго чепче... ГРЕШКА - За да имате функциониращ лък ви трябва ЗДРАВО, ПРАВОЖИЛНО дърво БЕЗ ЧЕПОВЕ!!! Добрата дървесина ви позволява да работите по-бързо, работата е по-лесна и износването на инструментите е минимално [:)]
Защо е важно брадвата да е с бръснеща острота при правенето на лък:
Тъпата брадва отцепва или прекалено големи или прекалено малки парчета дърво.
Тъпата брадва отцепва или прекалено плитко или прекалено дълбоко.
Тъпата брадва не гарантира повтаряемост при удар с една и съща сила и посока.
Тъпата брадва се пързаля по дървото вместо да отцепва.
Тъпата брадва има нужда от заточване, което значи спиране на работата и отдалечаване на момента в който ще ловувате с лъка си...

Съвети:
- Изберете млад Ясен, Тис, Маклура или Клен със сечение около 6-7 см.
- Старайте се да изберете дръвче без чепове!!! Много е важно и ще ви спести много главоболия...
- Изберете възможно най-правото дръвче или клонче с дължина близка до ръста ви, в най-лошия случай до рамената ви - С дълго дърво се работи по-добре, винаги можете да намалите дължината му, но не и да го удължите... Упътванията в книгата на САС не са много точни по отношение на определяне на дължината... За да изработите по-къс лък ви трябва повече опит
- След като сте отсекли парчето дърво... Намажете краищата му обилно с Ц200 или блажна боя... Това ще предпази дръвчето от нацепване. Дървото ще съхне по-бързо в двата си края отколкото по дължината си. Това може да доведе до цъфване или сцепване в тази област.
- След като сте намазали краищата - махнете кората... Внимателно запазете годишният пръстен под кората, защото той е важен и дефакто ще формира гърба на лъка ви - тази равнина която гледа към мишената.
- Отбележете кой край е бил към короната и кой към корена
- Това дръвче можете да оставите обелено да съхне, но не на слънце, а на сенчесто и ветровито място поне за 3-4 месеца. Най-добре около 6 месеца
- Добре е дървото да съхне по естествен път... Насилственото изсушаване може да промени свойствата на дървесината, а и пресушаването води до счупване. Дървото има нужда от определена влажност за да запази еластичността си.
- След 5-6 месеца вземете брадвата си и я наточете така, че все едно ще й е за последно, а след като се избръснете с нея ще можете да умрете щастлив... Така брадвата ще ви даде контрола с малко движения да вършите много работа и то качествено...
- Проверете дали след съхненето няма деформация в заготовката... Принципно ако сте съхранявали дървото добре, не го е валял дъжд, не е имало прекалено висока влажност или много големи суши през последните 5-6 месеца, дървото трябва да е почти така право както когато е било отсечено (Желателно - средата на Февруари)
- Определяте центъра на дръвчето, давате аванс от 6-7 см от двете страни на центъра на дръвчето по дължината му... Така очертавате дръжката.
- За да не увредите жилите на дръвчето дялането се прави в посока от дръжката към краищата на дръвцето.
- Ако сечението след обелването и съхненето е около 5,5-6 см. отбелязвате диаметъра с линийка и се стремите да намалите дебелината на лъка плавно от дръжката до краищата до тази дебелина. Много добре би било, ако дръвчето след изсъхването има формата на правилен цилиндър, а ядрото му е точно в центъра на цилиндъра и годишните пръстени са правилни концентрични кръгове на равно разстояние един от друг. Това гарантира правилен и плавен опън на лъка и продължителността на живота му. Тази форма на дървото гарантира също така равномерно разпределение на напрежението по цялата геометрия на лъка.
- След като издялате лъка както е описано в книжката на САС. до центъра на ствола би трябвало да сте получили парче дърво с дебелина при дръжката - сечението на дръвчето, а в двата края 2,5-3 см.
- Важно е да сте очертали диаметъра на дръвчето в тънката му част така, че двата тънки края в плоската си част да стоят в една равнина, а изтъняването в плоската си част да е плавно и равно почти като равнина... допълнителното изтъняване като финна работа ще определи по-късно коя част от дървото колко да бъде изтънена.
До тук говорих предимно за дървото, но ето дойде ред и на брадвата...
- В началото до достигането на нужната дебелина можете да работите по-грубо, но постепенно скоростта на работа и силата ще трябва да намалеят, за да може да предпазите лъка от прекомерно отнемане на материал... Тогава колкото по-остра е брадвата, толкова повече прецизност ви дава и ви уморява по-малко. Това ви дава възможност да направите лъка си по-здрав, удобен и лесен за работа.
- След като достигнете дебелина 2 см в краищата... дошло е време за прецизна работа. Брадвата не трябва да сече и дяла, а да стърже (в случай, че използвате само брадва)
- Стържете с брадвата перпендикулярно на равнината. Стържете като дърпате от дръжката към краищата... Колкото по-остра е брадвата, толкова повече контрол, по-малко натиск, по-малко енергия се хаби, повече работа ще свършите за по-дълго време.
- когато достигнете дебелина 1,8 см. в краищата следва забавната част... Прецизното намаляване на дебелината. - Тук работата се върши с нож. Затова няма да пиша повече, защото аз самият нямам опит.
Поздрави!!!


anjsan

Прави са колегите , че добрия ковач си знае работата, но аз като я купувам откъде да знам дали е добър майстора? Специално за циганите съм малко резервиран - понякога е хубава брадвата , понякога не. Има един прост метод за оценка на закаляемоста на стоманата - хваща се острието с два пръста и го чукваш в метал или камък. Закалената стомана звънти с един висок звук. Не мога да ви опиша точно звука, но може да сравните звънтенето на гаечен ключ с обикновено желязо и ще добиете представа.

Аз предпочитам брадвичка от български тип с по дълго острие ,отколкото модерните западни,защото по-удобно се сече,дяла и съм свикнал с такава. На село имам брадви от дядо ми , които не бих ги заменил в никакъв случай .С голяма брадва мога да отсека което искам дърво без значание на дебелина и острието не се изтъпява.


svd

хора а може ли да носиш селско секирче с тебе защото аз само такова имам и не ми се купува друго


Явор Аршинков

Няма селско или градско секире, стига да ти е удобно за носене и да ти върши работа нищо друго няма значение


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#5 07.11.2010 19:16:53

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Брадви

samotniqt valk

Уважаеми господа, наскоро попаднах на този блог и форум. Има много интересни неща тук. Извинявам се, че се намесвам в спора ви за брадвите, но от прочетеното останах с впечатление, че повечето от вас се отопляват на централно парно и не им се е налагало да секат и цепят дърва реално. Маркова брадва не съм имал, но от десетина години всеки ден през зимата ползвам едно манарче (брадвичка), купено от пазара за някакви си 3-4 лева. Подложено е на зверска експлоатация и още ми служи. Само държальето (сапа) му сменям периодично, заради немарливо отношение от моя страна. Не знам кой ви е казал, че в голям студ не може да се сече и стоманата се чупи. Сигурно е вярно за Сибир и Аляска, не съм ходил и не ми се е налагало да сека дърва при -50 градуса. Но при -20 градуса това манарче си сече и цепи без проблем. През зимата го ползвам всеки ден.


jelezoto

http://www.gransfors.com/downloads/rysk … ken-ry.pdf


cat

Jelezoto аз съдържанието на тази кнжка го практикувам всяка зима :-)ама си е полезно четиво


npopov

Колкото повече разсъждавам върху вероятни сценарии свързани с оцеляване (пребиваване сред природата), толкова повече се затвърждава у мен мнението, че всичко от което имаме нужда е една малка брадва и един Victorinox... Споменавам го тук, защото очаквам коментари "в допълнение или изменение" на тази идея.


Black Wolf

Колкото повече разсъждавам върху вероятни сценарии свързани с оцеляване (пребиваване сред природата), толкова повече се затвърждава у мен мнението, че всичко от което имаме нужда е една малка брадва и един Victorinox...


Да, това е минимумът. Ако брадвата е средна, ще е още по-добре. [:P] Хубаво е все пак да имаш един по-здрав нож, несгъваем.


MYM

Ако се замислите от брадва май няма много смисъл...


windwarrior

Зависи - ако си тръгнал на поход наистина няма нужда, може и с по-тежък нож да се оправиш, но ако лагеруваш за дълго на едно място, баш си трябва брадва.


MYM

В багажника на колата винаги се подмята едно брадве. Но на поход съм го носил 1-2 пъти, оказа се излишен товар.


Black Wolf

В миналото в планините (Балкана, Родопите) селяните почти винаги са ходели с брадва (не само котано отиват за дърва). Същото се отнася за хората, живеещи в горски или планински области на много места в Европа...
Защо ли са го превели?... [:P]


windwarrior

Да, единият ми дядо - запален планинар и ловджия (Троянския край) винаги излизаше по работа из гората с манарче (малка брадва, но със сравнително дълга дръжка) - освен всичко друго я ползваше и като туристически бастун. От ножовете носеше само една сгъваема чекийка - да си нареже сланинката.

Но на поход и на лов тръгваше без брадва, а с обикновен ловджийски нож.


mchervenkov

Като бях ученик и тръгвеах по гората все ми казваха че в гората без брадве се не ходи и колко габер сме изсекли с баба докато пясяхме козите smile. Все се криехме от горския да не ни хване но поне 15г за дърва не сме ходили. По едно дърво на ден стигаше. А сега по гората мангали дал господ и повечето са от олигофрените не от работливите. Сечат продават все едно е тяхно. Жълтия кантарион не остана изкорениха го, гъби няма, откраднаха охлювите на пастира на ялавината (ялови, юници и телета (говеда)). Събирал една тенекия да ги продаде като слезе в селото. Как да не носиш брадве. Па и огън да се стъкмиш. От кучета да се вардиш. Все си служи за нещо.


mchervenkov

Всъщност какво се обсъжда нещо което е необходимо. Просто пишете кой от къде е купил и какво е мнението след използване. Аз предпочитам нашенския тип брадви не топор. Тези според мен ана фискарс не стават защото нямат дупка и ако се счупи дръжката няма как да сложиш нова. Трябва да се лови със скоби някак или да се завари. Говоря ако нямаш дотъп до много магазини.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#6 23.11.2010 14:28:19

gavra74
Редови
Репутация: 140

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Мнения: 374
Уеб-сайт

Отг: Брадви

Това е моето брадве.
%5BURL%3Dhttpimg265.imageshack.usinokia1145.jpg%5D%5BIMG%5Dhttpimg265.imageshack.usimg265359nokia1145.th.jpg%5BIMG%5D%5BURL%5D.jpg
Когато реших да си вземам брадва отидох при един "търговец" на вещи втора употреба,  спазарих я за 2лв и си я стегнах - нова дръжка, заточване.


Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

  0

#7 29.11.2010 19:31:31

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Брадви

@bubacho - Мишо, днеска в един софийски Шел мярнах същата брадва като на адаша дето я носеше на Платото, и дето толкоз и се беше мераклисал. 23 лева май беше, немска някаква, марка не запомних, изглеждаше прилично. Ако в Плевен я няма мога да я взема и да ти я пратя по куриер.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#8 09.12.2010 17:02:46

Plamen
Редови
Репутация: 0

От: Veliko Tarnovo
Регистриран: 09.03.2010
Мнения: 77
Уеб-сайт

Отг: Брадви

33964_1473522366430_1484805240_31049185_5257003_n.jpg

Ето го, дано да се вижда  smile


УЖАСЪТ е това, което прави хората ИСТИНСКИ - WHO DARES WINS

Офлайн

  0

#9 09.12.2010 17:05:39

Plamen
Редови
Репутация: 0

От: Veliko Tarnovo
Регистриран: 09.03.2010
Мнения: 77
Уеб-сайт

Отг: Брадви

Направил съм му и кобур за колана на кръста, но не съм го снимал за съжаление  smile


УЖАСЪТ е това, което прави хората ИСТИНСКИ - WHO DARES WINS

Офлайн

  0

#10 10.12.2010 20:26:35

webe
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 07.11.2010
Мнения: 317

Отг: Брадви

На мен мачетето ми варши добра работа,но тези брадвички по епизодите на Рей съм забелязал , че ги използва в иглолистни гори.В такива гори не съм бил още.Във нашия балкан има някви тераси ама те са почнали да гният 400 м май им е ниско и затва трамонтината. big_smile

Офлайн

  0

#11 18.12.2010 10:25:32

parev
Редови
Репутация: 1

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010
Мнения: 147

Отг: Брадви

Най-накрая успях да си открия любимата ми брадвичка.Такива не съм виждал скоро да продават.Много е удобна и за сечене и за дялане.
dsc00886bs.jpg
By parev at 2010-12-18

Офлайн

  0

#12 18.12.2010 21:20:04

RELAX
Модератор
Репутация: 1549

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,678

Отг: Брадви

Parev, брадвата е хубава и оригинална. Но според мене и трябва една малко по-дълга дръжка с лека извивка за ергономичност и по-добър мах, като тези на руските топори и шведският тип брадви.
021792774-big.jpg


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#13 18.12.2010 23:56:42

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Брадви

Релакс, този тип дръжки е неподходящ за тази брадвичка, защото прави неизползваемо второто острие.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#14 19.12.2010 10:34:28

parev
Редови
Репутация: 1

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010
Мнения: 147

Отг: Брадви

Така е.Пробвал съм различни сапчета,но това се стори най-оптимално.

Офлайн

  0

#15 19.12.2010 11:06:42

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Брадви

Аз не съм съгласен, че второто острие става неизползваемо! Това означава да кажете, че петата на брадвата с такава ергономична дръжка, става неизползваема. Дори да има някакво неудобство, то кажете ми колко често използвате сериозно задната част на такава брадвичка?! А и обикновено, когато се ползва тази "тесловидна" задна част, захващането става много високо и близо до самото острие, така че формата на останалата част от дръжката няма абсолютно никакво значение.

Имам подобна брадвичка, която скоро изрових от вехториите, и смятам да и изработя именно стандартна ергономична дръжка, подобна на показаната от RELAX.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff