XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#76 14.10.2016 09:10:30

Orlov
Редови

Регистриран: 03.05.2016

Отг: Челници

RELAX написа:

май това ще е нашият Челник ...

Пуснах питане в BLF дали случайно челника ползва ШИМ за режимите под максималния.
При условие че ползва една батерия, сътветно повишаващ драйвер, това е малко вероятно.
Човека от Италия който препоръча челника каза че при 40 лумена изкарва една нощ.
При 100 лумена обаче няма да изкара наполовина, защото КПД на драйвера пада. Вероятно около 2 - 3 часа.
От отзивите в Алито става ясно че нещата ще опират и до късмет. Там клиент е писал че от 3 купени челника единия свети малко по-слабо. Вероятно от диода.
За тези които работят с поялник смяната на диода с Nichia 219B ще им донсе голямо предимство - топла светлина, еднаква цветова темература в среда и по периферията и без цветови отенци в периферията.

Офлайн

0

#77 14.10.2016 11:10:50

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Orlov, възможно ли е - обща форумна поръчка на въпросните челници и след това в комплект - да  бъдат изпратени за се моднат, там където трябва. Колко би се оскъпило всичко?

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#78 14.10.2016 11:22:16

Orlov
Редови

RELAX написа:

Orlov, възможно ли е - обща форумна поръчка на въпросните челници и след това в комплект - да  бъдат изпратени за се моднат, там където трябва. Колко би се оскъпило всичко?

Единствения който познавам да се занимава професионално е Д. Петров. Той обаче не взима евтино и затова се съмнявам да е изгодно. Ако ще прави нещо е добре той да си внесе всичко. Така поне ще има гаранция.
Днес ще говоря с него по въпроса с мойта поръчка на Convoy L2 и ще го питам и за това. Но не възлагам надежди цената да е приемлива.

Офлайн

0

#79 14.10.2016 12:13:16

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

За дискутирания в момента челник мисля е добре да обърнем внимание на няколко не съвсем домислени неща в проектирането му, които са отбелязани във ревюто от един от по-горните линкове (един от дискутиращите е посочил, че челника е същия като на LIXADA), и които може и на нас да ни причинят неудобства:

1. Челникът няма памет! Винаги светва в режим бяла светлина и максимални лумени! Това означава, че винаги ще "ти взима очите", когато го пуснеш на тъмно! На по-ниските режими се преминава с последващо бързо натискане на копчето (толкова ли е било трудно да го направят да се стартира в най-слабия режим?!).

2. Червените диоди се включват след по-продължително задържане на бутона за включване, което означава, че за да пуснете щадящата нощното зрение червена светлина, ще трябва първо да видиш поне няколко секунди най-ярката бяла - не особено практично, предвид идеята, с която са сложени тия червени диоди!

3. Светлината на червените диоди била малко по-силна, отколкото е нужно за да правиш разни неща "на една ръка" разстояние! Режим за слабо светене на червените диоди няма!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#80 14.10.2016 12:14:16

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Нека да видим цената, но забележката на Орлов ме кара да мисля, че ще надхвьрлим интуитивните представи за бюджетен челник.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#81 14.10.2016 12:22:39

biolander
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 09.11.2011
Уеб-сайт

Още нещо - това е копие. Имам съмнения за диода - в оригинала е XPE, тук като нищо са нахакали някой Laticebright или подобен диод. Щом са се посвенили да напишат марката на диода, а просто са написали супер брайт лед.... А не са от срамежливите да кажеш.

Ти си длъжен да правиш добро от злото,защото то няма от какво друго да се прави - Робърт Пен Уорън
http://tzilkovi.wordpress.com
http://ostrieta.eu

Офлайн

0

#82 14.10.2016 16:23:37

Orlov
Редови

Актуална информация по темата челник:
С Д.Петров няма да стане. Има челник с диод Nichia който обаче е 50 лева и е за ловци. Демек: 600 лумена и дистанционен старт/стоп с ръкомахане. Както каза: да не цапат челника с кръв докато дерат животното.
За LIXADA казаха че има ШИМ, при това с ниска честота.
Един индиец каза да хвърля едно око на този:
http://budgetlightforum.com/node/49210
Мисля че се намира тук:
https://www.fasttech.com/products/1602/ … -light-led
Думите му бяха:
Не мога много да ти го препоръчам. За тея пари ако не ти хареса го разкарай.
Плзваетелите на челници е хубаво да прочетат ревюто. Аз видях че няма ШИМ, което е ОК. За диода не може да се очаква много.
Аз така или иначе имам някаква Варта челник и в колата Енерджайзер за 10 лева от Джъмбо. Ако ще взимам челник бих взел нещо марково на разпродажба с батерия 14500/АА. Червената светлина не ми е задължителна. Skilhunt H15 заа 26$ докато е на промоция ми се струва добра оферта. Стига да се намира с неутрален диод. Харесва ми варианта че има магнит и клипс и е с алуминиев корпус. За тея пари в нашите магазини може да си вземеш само пластмасов марков челник.

Последно редактиран от Orlov (14.10.2016 16:24:13)

Офлайн

2

#83 14.10.2016 16:45:27

Кольо
КорифееЦ

Разлаяхме кучетата за нищо. Чак задействахме българо-индийските врзки... wink
Моля сведущите в материята да погледнат тая уйня за нема и 12 лева и да кажат, ще ли върши некаква работа?https://www.adventure.store.bg/p135403/chelna-lampa-konusflash-2.html

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#84 14.10.2016 16:52:40

biolander
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 09.11.2011
Уеб-сайт

Благодаря за инфото. Аз ще се опитам да систематизирам някакви + и - за моделите дето нахвърляхме.
Вече поръчах в началото на седмицата този последния (и не само аз), да видим кога ще дойде. Задължително ще дам отзиви.

Аааа Коле, добри идеи се нахвърлиха. Пък всеки ще си прецени какъв челник би му вършил работа. Не бих си купил този от твоя линк (няма никаква информация) - аз си поръчах този за 4 левчета.

Последно редактиран от biolander (14.10.2016 17:02:23)

Ти си длъжен да правиш добро от злото,защото то няма от какво друго да се прави - Робърт Пен Уорън
http://tzilkovi.wordpress.com
http://ostrieta.eu

Офлайн

0

#85 14.10.2016 16:54:51

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Ми освен тия дни да включа единия на максимална сила, а другия на слабо и да видя колко ще изкарат...
Ползвал съм го на максимална сила 3 часа нон-стоп и нямаше признаци да отслабва. Това с НиМх ААА батерии 900мАч. Иначе да, винаги стартира в най- силен режим и трябва да натискаш докато стигнеш до желания от теб. Ма за 7лева... smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#86 14.10.2016 16:59:21

Orlov
Редови

Този от fasttech:
https://www.fasttech.com/products/1602/ … -light-led
Някой вече си го е поръчал с негово лого и го предлага у нас:
https://www.adventure.store.bg/p181965/ … r3521.html
Нищо ново.
На мен този ми изглежда най-удачен. Макар че е по-скъп.
https://www.adventure.store.bg/p182154/ … p3519.html
chelna-lampa-p3519.jpg

Последно редактиран от Orlov (14.10.2016 17:14:17)

Офлайн

0

#87 14.10.2016 17:52:52

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Тоя последния дали не го продават и китайците?!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#88 14.10.2016 17:55:03

Кольо
КорифееЦ

biolander, гледах ги всички в Алито, харесах си няколко, ама като не разбирам от диоди... Ето това ми допадна и ес добри отзиви. Ама как да повярвам, че е 300 лумена?!
https://ru.aliexpress.com/item/NEW-Wate … c39f4ed59e

И дайте да определим що е бюджетен?

Последно редактиран от Кольо (14.10.2016 17:56:49)

Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#89 14.10.2016 18:48:09

Orlov
Редови

xenos написа:

Тоя последния дали не го продават и китайците?!

И аз това си помислих.
От BLF съветваха при избора на батерии да се гледа и на  TCO (total cost of ownership) не само на първоначалната цена.
Тоест 3 алкални батерии AAA имат с около 30 до 50% по голям капацитет но са 3 пъти по слъпи. При цена от 30 стотинки на всеки 10 смени на 3 xAAA за 9 лева отговарят 15 смени на 1xAA за 4.5 лева. Разликата от 4.5 лева отнесена към цената на челник от 10 лева е почти половината от цената.
Хубаво е да се отчете интензивноста на ползването на челника както и с какви батерии ще се ползват - еднократни или презареждаеми.

Офлайн

0

#90 14.10.2016 22:51:11

sirstevancho
Редови

От: София
Регистриран: 25.09.2013

Orlov, ей тука е разликата в това, което имах предвид преди за честотата на мненията и тн. Сега всички четем с интерес мненията ти, защото е нещо, което конкретно ни интересува. Благодаря много за експертното мнение, виждаш, че сами го търсим и харесваме, от мен имаш няколко плюса вече заради тая тема.

А да определим що е бюджетен - мисля, че е ясно. Ако челникът струва 20 лв, е бюджетен. Ако е нужно да се купи батерия към него за 25 лв, защото иначе с нормална не е ок - не е бюджетен. Ако е 3 лв е бюджетен. Ако държи час и двайсе минути - не ни е в таргета. Ако е 49 лв. - не е бюджетен, па ако ще да е с показателите на 300-левов. Бюджетен - 15-20-30 левов челник, с добри показатели и функции, водоустойчив. Естествено, че трябва да е пробван и препоръчан. С "аз гледам, че тоя е ок" - не правим нищо. Аз също имам Енерджайзер за 10 лв от Джъмбо - няма как да ви го препоръчам, защото е ползван точно никога. Беше евтин, имам добри впечатления от марката, лесни батерии, супер евтин. Седи в колата и още един резерва в раницата. Не е ползван силно, нямам мнение. С едно Ганзо съм се сцепил да режа колбаси и други ежедневни неща - бих го препоръчал с две ръце ако говорехме за евтин нож. Но НЕ БИХ препоръчал нож за 10 лв от същата стомана или с 15 лв. по-скъп марков нож, защото просто е марков, ей така - за идеята.

Мисля си, че търсим челник за 10-30 лв, който е перфектен за парите си - надежден и пробван, с режими и водоустойчив. По същия начин, по който детските дрехи в Лидъл са качествени, но евтини, по същия начин, по който паста ГОИ за 15 лв е супер и спокойно може да се мине без диамантена за 50, по същия начин, по който дермодрин за 7 лв. бие мазила от по 30 при обрив, опарване на коприва или леко изгаряне.

Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff