XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 06.11.2010 12:58:22

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Челници

purulent

Видях един водоустойчив модел на тази известна марка,втора ръка е,но има резервна крушка към него.Цената е 22 лева без доставката...
http://img706.imageshack.us/i/uplpic1218269534.jpg
http://img46.imageshack.us/i/56d2e020a2 … 7cae78.jpg[

Hobo

Щом е с крушки по-добре не го купувай. Крушките светят силно, но бързо изтощават батериите. Обикновено комплект батерии стигат само за няколко часа. За предпочитане са челниците със светодиоди. С един комплект батерии издържат около 48-100 часа в зависимост от светодиодите и режима на светене. Вече има и такива с мощен светодиод, който свети силно като крушка плюс няколко по-слаби. Ти си превключваш според каквото ти трябва, силна светлина (бързо се хаби батерията, както при крушката) или слаба светлина, но спестена батерия.

Аз самия карам с китайски челник за 4 лева. Ако се насочиш към такъв хубаво го огледай дали е водоуплътнен. Имам няколко. Уж са еднакви на пръв поглед, но ясно си личи, че единия няма да се намокри от дъжд, а другите направо зеят. [:)]

purulent

на снимките се вижда коя е марката : Petzl,но сигурно не си се вгледал.И аз знам че със диод светят по-ярко,но си мисля че от тази фирма едва ли ще направят нещо което да не "струва".Водонепроницаем е, и можеш сам да си фокусираш лъча за широк сноп-наблизо,и за на далеч.Моята дилема е точно между китайските които са няма нищо пари и нещо издръжливо.

Hobo

Когато ти писах нямаше линкове към картинките. Дописал си ги докато аз съм писал. Значи крушката свети по-силно от диодите. Но диодите консумират по-малко ток. Избора си е твой, но според мен не си струва да трепериш кога точно ще ти изгори крушката и непременно да носиш няколко комплекта батерии само за две нощи. На Petzl има и светодиодни челници. Мое мнение е, че марковите светодиоди са неоправдано скъпи. И в техните, и в китайските диодите и пластмасата е същата. Остава само да намериш добре водоуплътнен китайски, което е донякъде проблем, но винаги можеш да го доуплътниш с нещо.

purulent

да,и на мен ми се виждат доста скъпи марковите.Сигурно китайски ще взема.А какво мислиш относно темата "челник или фенер"

Hobo

Ако под фенер имаш в предвид силен мощен ръчен прожектор, то той ще свети по-силно и по-надалеч. За специфични цели е по-добър, но аз поне не съм усетил липсата му. Челника е много удобен при ходене. Ръцете са ти свободни и ти свети все където ти гледат очите. Става да вървиш през нощта, можеш да вечеряш в тъмно, да четеш, да пишеш, а в палатка можеш да го закачиш вместо абажур. По-удобно си е с челник, но пък ти свети само няколко метра пред теб, свети слабо. Освен ако не си вземиш от тези новите с якия диод, който се включва/изключва отделно. Тогава е равностоен на фенера. Но пък такъв евтин китайски не съм виждал. В общия случай китайския свети толкова силно колкото и скъпия марков.

purulent

Благодаря за мнението и съвета,реших на първо време какво ще е [:)] само да попитам как да разпозная "тези новите,с якия диод" такъв ще търся явно,с криптонова крушка ли трябва да е или ... идея си нямам

Hobo

Не, няма крушка. Мощният диод е в средата, а около него има няколко по-слаби. Има копче. Като го натискаш последователно светят всички диоди, или само мощния, за осветяване на далеч, или само малките за осветяване на близко, или мигат за аварийна сигнализация. Аз, поне, не съм виждал китайски с вграден мощен диод. Обаче не съм и търсил скоро. Щом има такива в марковите магазини, няма начин да няма вече и евтини китайски. Мощния диод е с по-голям диаметър от останалите. Наличието му се вижда и без да ти го включват. Успех! [:)]

purulent

Благодаря за изчерпателния отговор [:)]

vanjo

Що се отнася до диодните осветления, марковите са категорично по-добри от китайските.
Най-добрите диоди в момента са CREE, но имат висока косумация [:)]
Здравейте включвам се с това предложение на снимката долу. Това е един компактен модел 3 в 1 на приемлива цена с достатъчно голяма гаранция, минимално тегло и изключително компактно по размери.
F_ELITE.jpg
Препоръчвам ти и двете да притежаваш.

Hobo

Диодите са полупроводници. Всеки тип си има име. Ако в марковото и в китайското се използват диоди с еднакво артикулно име няма как да светят различно. [:)] Производствените цени на използваните в челниците светодиоди отдавна е под стотинка на бройка. Няма как да се произвеждат скъпи за марковите челници. [:)] Просто там са много надценени.

Вярно има китайски челници, които светят по-слабо от марковите, но точно толкова има и маркови, които светят по-слабо от китайските. Зависи използваните в съответния тип/марка челник диодите в коя част на спектъра излъчват.

CREЕ е мощния диод за който говоря. Свети като качествена крушка, но и консумира ток, колкото нея. Тъй като вече видях китайско фенерче за левче с такъв диод, не виждам причина да не са започнали да ги слагат и в евтините челници. Просто трябва да се търси [:)] .

Не съм против марковите неща, но считам за нереално парче пластмаса с няколко светодиода веднъж да се предлагат за 3, а другаде за над 100 лева. Прекалено много голяма надценка само заради едната марка. Но всеки си избира сам. Няма да се агитираме. Всеки си харчи парите както намери за добре. [:)]

ops

В света има два завода за производство на светодиоди и двата се намират в Китай. Не брая, лабораториите на Тексас инструмент, Филипс, и Дженерал електрик.
Ваньо а това което предлагаш на Петцел се загранва с CR2032 батерии на средна цена 2 лева парчето демек с батерии за часовници по-стар модел. Държи около 15 часа на пълна мощност. Петцел имат мало по-големи на стандартни AAA, които може да замениш с акумулаторни. Иначе е компактен моден.

vanjo

Модела който съм предложил наистина е с такива батерии затова е толкова компактно. Що се отнася до пълната мощност много рядко може да ти се наложи да я ползваш, имам този модел от доста време и досега не съм имал никакви проблеми с него. Тествал съм всички модели на PETZL с изключение на един и почти всичко на BLACK DIAMOΝD и абсолютно отговорно мога да заявя, че този модел е подходящ за почти всички условия. Само за пещери става за резрвно, но не и за основно осветление.
@ops Само забрави да допълниш, че останалите модели на PETZL са в пъти по-скъпи.
При нормално ползване живота на батериите е :35-45 часа при тегло с батериите 27 грама.
Не препоръчвам модела TIKKA или MICRO защото категорично не са по добри. Само модела Petzl DUO LED е не съпоставим по ред причини, но цената е над 150 лева.
Ако някой иска да коментираме качествата на различните модели челници на тази марка да пише на ЛС темата е челник или фенер?

purulent

еееех,този модел e-lite ми "грабна окото",обаче няма да го бъде май скоро в моята екипировка [:(] въпреки че не е толкова скъп.Ще трябва да се правят компромиси,заради друга част от екипировката.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 06.11.2010 13:02:59

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Отг: Челници

Hobo

Малко офтопик, но аз предпочитам всички батерии на електрониките, които нося да са от един вид. Така са взаимозаменяеми. Например свършват ми батериите на челника. Свалям от транзисторчето, което си нося да слушам метео прогнозите с него. Изтощените от челника слагам на транзисторчето, а то свири с тях поне няколко дена. Така се застраховам с резервни батерии. Нямам GPS, но ако си купувам, вида батерии ще е едно от изискванията ми. За да пасва с челника и радиото.

Иначе моделчето, което показва Vanjo, наистина е много сладко. Дано скоро се появи в китайски вариант. [:)] [:)]

mechkolis

Челник, челник... Че като ходим за дърва да не ни се нлага да захапваме фенера [:D] Недай си боже прожектора...

volk

Бих те препоръчал Petzl, има и модел за около 30 лв в сайта на Stayalive,заслужава си парите,аз с моя челник на Petzl вече трета година се завирам по пещерите,железен е, захранва се от 3 батерий ААА и карат по доста време,ако можеш не икономисвай,вземи си Петцълски,ще ти кара дълги години

Hobo

Аз с моя китайски за 3лв вече 3 години ходя в планината. Голям проблем са ми батериите. И той с 3 батерии ААА. Издържат ми около 70-80 часа и като се изтощат трябва да ги сменям. [:mrgreen:] Иначе на челника до сега нищо не му е станало.

purulent

явно е въпрос на късмет с китайските [:(]

cat

Е при мене челниците постоянно се чупят затова съм с метално фенерче

Hobo

purulent написа:
    явно е въпрос на късмет с китайските [:(]

Едва ли. Електрониката не е като механиката. Особено светодиодите трудно горят. Аз имам 5 китайски от по 3 лева. По един в раница и по един в жабките на колите. Ами трета година си светят. Чак ме е яд, щото ако изгорят ще си купя по-нови модели. Ама те светят, а как се убеждава жена, че има вече по-добри китайски пак по 3лв, когато старите ми още светят?!

cat

Хобо мисията невъзможна ЖЕНСКА ЛОГИКА това да не са обувки

parev

Един офтопик и от мен.На пазара от известно време се продават соларни зарядни за GSM.Около 20-30лв. са и ако си замените батериите с акумулаторни,ще могат да зареждат и тях(с малко доработка разбира се).Вярно,че ще се носи едно панелче повече,но ти решава батерийния проблем отвсякъде.Аз съм върл привърженик на енергийната независимост и такива неща веднага ми се набиват в погледа.Има и фенери със соларни панели,интегрирани в тях,но са много скъпи.Другите полезни фенерчета за мен са тези с вграден генератор-1мин. въртиш,10мин. свети,ама са шумнички и не много ефективни.
Ето и още едно полезно нещичко,което наскоро си купих за 3,50 лв.
dsc00688zo.jpg

npopov

Чудесна придобивка, сподели впечатления все пак!

parev

Ключодържателче-3,5/5,5/0,12 см. със слънчево панелче и вътре с хапчевидно акумулаторче-3,6 волта(естествено,че веднага го разглобих).Панелчето дава 4 волта и при много слаба светлина.Не успях да го изтощя доста време.Единствения му проблем обаче е,че няма никаква електроника вътре,която да командва светенето(имам предвид,че свети докато е натиснат бутона и няма други режими,та ръката отива да омалява).Свети що годе силно-към 10-тина метра.
Та това е.Купих го на касата на един технически хипермаркет,но за съжаление беше последно и не можах да си взема повече (за експерименти).

Shady

parev това е много готино, и на мен ми хареса. Как е името на хипермаркета и аз проверя за такива джаджи. Ако не е тайна естествено [;)]
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...

parev

Естествено, че не е тайна-Казва се "Багира",но мисля че го има само в Стара Загора.
На касата беше заедно с амнайсе вида китайски метални светодиодни фенерчета,ключодържателчета,батерийки и други джунджурии.

tirex

Shadi аз моя взех от пазара в ДГ за 3лв.Между другото не беше много зареден и по пътя се зареди от слънцето.Пак там съм виждал фенери със соларно зареждане за около 10лв. Ето линк - http://images.google.bg/imgres?imgurl=h … G%26um%3D1 доколкото разбрах за София и Самоков.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#3 06.11.2010 13:05:44

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

parev

Specification:
3 super bright white LEDs
6hrs charge = 2-3hrs constant use
Shock resistant rubberised exterior
Аха,сега разбрах защо не можах да го изтощя!

Hobo

Ей, супер. Значи съвсем скоро да очакваме челници със слънчев панел.

parev

Сега, да уточня нещо.Идеята на офтопика ми беше,да ви кажа,че вече има достъпни източници на алтернативна енергия,които могат да дават живот на доста от полезните неща,нуждаещи се от ток.Няма значение дали са за светене,за комуникация или за забавление.Соларното зарядно ,за което споменах,може да зарежда и GSM-и и GPS-и и фенерчета и разни други батерийни неща.Даже повечето имат и собствена акумулаторна батерия,която може да се използва.Просто сметнах,че такова нещо може да е жизнено важно в даден момент.

tirex

Хобо докато си пишем във форума те вече може и да ги сглобяват на някоя джонка.Ето малко картинки на соларни фенери- http://images.google.bg/images?hl=bg&so … CCwQsAQwAw

OXYGEN

Колкото и да ми се иска винаги да купувам евтини неща, те нерядко не могат да се сравнят със скъпите варианти.
Ползвах много години китайски LED челник, с мисълта, че все си е батерии и диоди (както и Hobo писа)...да ама не. Наскоро приятел си купи Petzl за около 70лв само с един диод.
Е нищто общо няма с китайските с над 10 диода...И като светене и като продължителност. За качество на изработка и здравина съвсем...
В това се увери наживо и Стоян като бяхме на Лома.
Та понякога високата цена си е оправдана.

Стоян Стоянов

Мислех да го напиша това, ама понеже нямам техническите знания, а само наблюдение, сметнах, че ще ме упрекнат в агитация към купуване на маркови и незаслужено надценени стоки. [;)]

slu4ajna

Аз също съм с китайски челник. Свети си чудно и върши работа. Но има един критичен момент и това е смяната на батериите. Като сложа новите батерии се случва да не светне повече:) Затова батерии се сменят преди тръгване, че ако стане нещо да може да се купи друг:)

Иначе имам познат, дето ми показа страхотния си нов Petzl за 100+ лева, но той си го е купил основно за пещерите, защото там вероятността да цопнеш целия във вода е голяма, а ако останеш без светлина е фатално. Иначе на легерчето под звездите на което бяхме си свети също като моя, за 4 лв.
(Впрочем Хобо, явно Русе е по-далеч от Китай, отколкото София, защото тук китайските челници са по 4-5 лв:)) )

ops

Челниците имат един доста сериозен проблем който си проличава след 1-2 години.
Диодите оито се използват се пренасилват на пренапрежение и ток, от там светят по-ярко, но особеноста е, че след 600-1000 часа работа светосилата им отслабва с 20-50% /в зависимост от пресилването/. Този проблем идва от продължителното прегряване на самия полупорводников кристал и се получава нещо като "износване".

Hobo

Като оставим настрана, че всеки е свободен да си харчи парите както намери за добре и се абстрахираме от спора евтино-скъпо трябва да се внимава за следното (повтарям се, но явно е нужно):

Не е коректно да се сравняват по качество на светене челници с диоди излъчващи в различен спектър и различен интензитет. Това важи независимо дали се сравняват скъпи маркови и евтини немаркови или една марка скъпи с друга марка скъпи челници.

Има ужасно смотани евтини китайски челници, но има и 1:1 същите като марковите. Само са без надписа. Обикновено се правят на един и същ конвейр. Човек ако се огледа и не се гъзарее може да спести доста пари при същото качество. Но пък всеки си купува каквото му харесва. [:)]

ops

Да доста пари могат да се спестят, ако случайно попаднеш на качествен китайски, челник, но рдните търгаши внасят брака от китайските стоки, така, че направо си е тото 6-49 първо теглене, ако умериш 6-цата.

OXYGEN

Hobo,
не искам да го разбираш като спор, но до сега не съм видял евтин китайски челник с такъв тип диод като на Petzl-а. Ако можеш да ни насочиш към такива евтини аналози, мисля, че всички тук ще сме ти задължени.

Hobo

OXYGEN, не съм търсил такива тук. Но съм виждал. Късната есен случайно минавайки през Карнобат в един обикновен магазин за 1лв. Бяха по 2лв50ст. Явно не знаеха какво продават. [:)] Един образ пред мен ги изкупи всичките двадесетина бройки накуп. Та е факт, че има. Трябва да се рови. Естествено ако видя някъде ще споделя във форума.

tirex

Хобо не се съмнявам че си видял подобен челник защото китайците отдавна продават фенерчета с cree диоди имат 1 модел police 5w kойто струва от 4 до 6лв.подобен на този- http://www.feeddeal.com.cn/CREE-LED-Fla … ht-p-46631 а ето и 1 друга китайска хитрина led диод вграден в обикновена крушка за фенерче- http://www.ecplaza.net/tradeleads/selle … .html#none

Black Wolf

Аз па немам ни фенер, ни челник. [:mrgreen:]

vanjo

@tirex
Вярно са подобни, сам си сметни колко време ще ти изкара "5Watt" диод с 4x 1.5V.
Това което си пратил само прилича. Ето как изглежда cree диод, забележи колко е голям радиатора.

Офлайн

0

#4 06.11.2010 13:12:07

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Hobo

@vanjo
Аз предполагам, че във фенерчето, което показва tirex, за радиатор на диода служи целия корпус на фенерчето. В описанието пише, че е от някаква алуминиева сплав.

А колко ще издържи, ако имаш в предвид колко време ще свети с едни батерии, зависи от капацитета на ААА батерийките. Закона на Ом все още е в сила P=U*I , съответно I=U/P. Като знаеш колко Ah е батерията, веднага можеш да си сметнеш колко време ще свети фенера със конкретните батерии и 5W-атов диод..

Разбира се това е стриктно теоретично, защото на студ капацитета на батериите спада според зависи колко е студено.

vanjo

Уви не служи аз имам такава китайска играчка и най-вече няма нищо общо с cree диод.
Да не говорим за другите недостатъци на фенерчето. Все тая темата е : челник или фенер?

tirex

За да не спорим преди малко го разглобих диода беше в алуминиев радиатор а колко време ще изкара пише в описанието на този тук - http://goalstron.manufacturer.globalsou … -Torch.htm по принцип те са за градско оцеляване ако светнеш на някой досадник в очите 3мин. ще вижда само звезди .Та затова не го насочвайте към своите очи. А във връзка с 2 линк който пратих по нагоре това не е cree диод а просто диод вграден в крушка от стария модел фенери предполагам за да го пригодиш към по икономичен режим.

Hobo

tirex, това второто е с различна батерия. Няма да светят еднакво време двете с предното. Но пък едва ли някой ще декларира време на светене с батерии. Различните батерии - различно време. Второто е с акумулатор, затова са го обявили.

mchervenkov

http://www.onlinetrading.bg/product/che … 0-aaa.html Аз лично ползвам фенер на дурасел и едно малко на варта спорт мисля си за този челник но као му дойде времето.

mokriq

mchervenkov аз имах таова на durasel но ми го откраднаха от колата. не мога да намеря друго. някакжа идея от къде да си купя ?

soti

Дилемата челник или фенер [:)] ми няма такава разбира се че челник.При челника - две свободни ръце лек и икономичен.Има само една марка която заслужава доверие и това е Petzl
всичко останало е компромисен вариант.Аз компромиси неправя особенно откакто замръкнах в южния джендем по пътеката от гр.Карлово за хижа Левски и се наложи да бивакувам там а нещастното ми фенерче нещо се прецака и неправеше контакт и нямаше как да събера повечко дърва за огънчето което палнах общо взето неприятна работа особенно когато си сам. На всичкото отгоре за капак сутринта един кон който доиде със стопанина си късно вечерта ( браконер ) ритна палатката но за щастие мина на няколко педи от главата ми [:roll:] животното е пасяло до палатката и когато съм се събудил и съм изшумолял с чувала се е стреснало но за мои късмет не ме уцели [:mrgreen:] Та малко се оплеснах [:lol:]

Това взех на жената преди 2 седмици и съм много доволен препоръчвам го на всички със скромен бюджет
pic.php?id=118&d=5

може да го купите от тука http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=118
свети по добре от моя Petzl които е с 4 диода но е по старата генерация челници
http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr … ts_id=1171

windwarrior

Има само една марка която заслужава доверие и това е Petzl
    всичко останало е компромисен вариант.

Доста категорично твърдение [:)] Аз имам Примус - явно съм се минал [:P] А точно този модел който си купил на жена си е пълна скръб от към сила и далечина на лъча.

Kent

sdc12568.jpg
Ползвам един китайски с 32 диода. С три батерии АА. Странно но издържа много. Свети силно, ползвал съм го в Духлата, Приказна и други места. Рядко се налага да ползвам спомагателен фенер...освен ако не се налага фиксация на нещо доста далечно. За палатка и нощно е незаменим. Струва 7 bgn и го има чат-пат по "Всичко за лев"
п.п. Пластмасите са му много кекави и не изглежда като за изложба, но впредвид икономичноста и силата на светлината го преживявам и донаждам отвреме навреме...

soti

Аз имам Примус - явно съм се минал [:P] А точно този модел който си купил на жена си е пълна скръб от към сила и далечина на лъча.

Едно малко сравнение между най-слабият модел на Petzl и най-добрият на Primus [:lol:]
e91-pe-focus_1.jpg
Petzl-TIKKINA®²

Lighting performances maximum economic
Battery life 55 h 190 h
Distance t=0 23 m 13 m
363501_power_400x400.jpg

Primus-PrimeLite Compact Trekk

Максимално време на светене:

1W Luxeon - 12 часа
6 Светодиода - 80 часа
Максимална дистанция на светене:
1W Luxeon -75 метра
6 Светодиода 16 метра

Малко статистика [;)]

Primus - 9 модела

Petzl - 32 модела [:lol:]

Petzel са се специализирали в производството на челници.Обърнете внимание като гледате Discovery,National Geographic или Animal Planet че няма да видите друга марка освен Petzl да се ползва от хората показвани там.

За Primus ще кажа само че са най-дорите в производството газови котлони
328194_1_400x400.jpg

но нямат никакви традиции в правенето на челници [;)]

P.S. - windwarrior определено си се минал колега [:wink:]

ckaiyokar

Момчета , няма дилема , и челник и фенерче , ако тр да се избира въпреки ниските цени и много доброто качество на двата типа то челник.

purulent

Спрях се на челник,и той да е Пецл,за модел не съм решил точно,но ще е тази марка определено.Аз също мисля че не е нужно да се заключва темата защото "Истината е някъде там" [:)]

RB

Здравейте!Искам да попитам кой модел челник "PETZL" е най-приемлив по отношение възможности-цена,като има значение и това модела да е последно поколение.Поздрави.

Офлайн

0

#5 06.11.2010 13:15:28

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

vanjo

За какви нужди ще се ползва. Моля да конкретизираш в момента въпроса е прекалено общ. Моделите на фирмата за която питаш са проектирани за различни дейности, това е и причината да има множество модели, които притежават различни технически параметри.

RB

Ами най-вече при възникване на непредвидени обстоятелства в градски условия,което ще рече спиране на тока за по-дълъг период от време,природни катаклизми,не за ежедневно ползване,а като надежден атрибут от Големия комплект за оцеляване.Благодаря ти за вниманието.

vanjo

За градски условия Tikka XP 2 е подходяща ето и техническите параметри:
Technical data
Couleurs: E99 PG: gray / E99 PI: iris
Power supply: three alkaline AAA/LR03 batteries (included)
Compatible with lithium batteries
Degree of protection: IP X4 (water-resistant)
Weight: 88 g including batteries
Guarantee: 3 years
GRA.jpg

Разбира се има и други модели със сходни и дори по-добри показатели но все пак и цената е определящ фактор. Не съм предлагал модели, които са със кабел по лични съображения.

Моят личен фаворит е Petzl e+LITE единствен недостатък типа на батериите , но се преживява.

Ето го и него
elite-2.jpg

Тук е пълната таблица за сравнение на различните модели на PETZL
Надявам се информацията да е полезна за твоите нужди.
ПП, Когато се сдобиеш постни едно ревю [:wink:]

RB

Благодаря ти много Ваньо.Изключително полезна и изчерпателна информация.Да си жив и здрав!Поздрави.Борислав.П.С.Когато си купя някой от тези модели ще пиша,защото не знам как се качват снимки:)))))

windwarrior

Един от моделите на Petzl - май беше точно Tikka, но не съм на 100% сигурен има сериозен конструктивен дефект. Копчето за вкл/изкл не е натискащо се, а плъзгащо се (който е разглобявал стар ЖП-ейски фенер с плоска батерия от 4.5 волта, знае точно за какво говоря). Респективно при по-дълга употреба контактните пластини на ключето нагарят и спират да дават хубав контакт.

vanjo

Ето малко повече детайли
TikkaXP2.JPG
Това е от новата генерация. С плъзгане е модела Zippka.
Моля за извинение, че не я много ясно ключето ама е с натискане за вкл./изкл.

windwarrior

Благодаря на Ваньо за поправката [:)]

anaconda

Aз имам този модел - http://www.stayaliveshop.com/item.php?id=118 . Много съм доволен,свети доста силно.В пещери съм влизал с него,идеално осветява надалече.С 2 светодиода е ,но осветява на далечно разстояние.За палатки е идеален.Чудех се между този и един модел с 4 диода,но пък другия беше 50 лева.Още не съм му сменял батериите,а е работил по час в пещерата и по 3-4 на лагер.Мисля по-мощен няма да ти е нужен ,освен ако не си пещерняк.Дано съм бил полезен.

Офлайн

0

#6 06.11.2010 14:05:23

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Аз съм с Блек Даймънд, модел "Гизмо", мъничък- с 3 диода и 2 батерии ААА, върши ми добра работа за в/около палатката. Устойчив на пръскане се води, но не е за силен дъжд. Мисля че 37 лв струваше, но не помня добре, уж не е кой знае какво, но пък създава усещане на нещо качествено направено- няма луфтове, фугички... абе пипнато е, явно затова не е от 5лв smile От 3 години почти имам и един китайски, куче марка с 32 диода и 3 батерии АА, който свети безобразно силно и издържа доста дълго- ползвали сме го като лагерна лампа(с нахлупена бяла пластмасова чашка за дифузьор) 2 вечери подред на макс. мощност  и то с незнайна марка батерии, уж алкални де. За него пак не бих казал, че е водоустойчив, но този който ми се падна се затваря доста добре, даже изненадващо добре, струваше 7-8лв в "Джъмбо". Подобен е на този от снимката на Kent, но не е същия. При нужда от силна светлина или при дъжд ползвам тактически(подцевен) фенер Нексторч Т6 с 2 батерии CR123 и крушка ксенон. Можеше за половината пари да купя нещо незнайно и почти същото, ама тогава нещо ме прихвана(гъзария най- вероятно) и си го купих, не съжалявам де, сериозно фенерче излезе.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#7 11.09.2011 22:59:52

BLACKxRIDER
Редови

Регистриран: 10.09.2011

Има ли ефтини челници ама да светят добре smile ?

Ако по пътеката видите пръчка, която е хлъзгава и се движи - не я взимайте.

Офлайн

0

#8 11.09.2011 23:00:41

iivetsa
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Няма big_smile !!

[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

0

#9 11.09.2011 23:23:30

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

BLACKxRIDER написа:

Има,но много други неща им куцат,като например тежки,не са удобни на главата,смотани бутони и т.н. Имам челници на Petzl,Princeton Tec и Energizer и първата марка ги бие всички като цялостно изпълнение.

Офлайн

0

#10 11.09.2011 23:29:05

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

BLACKxRIDER написа:

Предполагам въпросът е риторичен ? Остава да дефинираме "ефтин" и "да свети добре". Това на което Бачо му вика "челник", аз не бих тръгнал и до кенефа с него  tongue  Ама него си го кефи и си му върши работа...

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#11 11.09.2011 23:31:25

iivetsa
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Мога да ти го дефинирам веднага big_smile !"Евтин" и "да свети добре",означава челника да не е по скъп от 10 -15 лв.,и да не си напикаваш обувките като ходиш с него по нужда big_smile !

[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

0

#12 11.09.2011 23:37:19

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Ъхъм, съгласен съм с теб за дефиницията на евтин.

Що касае да "свети добре" имаме известни разминавания smile

Майтапа настрана, широко коментирания тук Energizer, се оказа съвсем нелошо попадение. Аз го набарах за под 20$ ( с доставката до София) а до тук чувам само положителни отзиви за него. Жу прави нощно слизане (през зимата) от Соколна с него, и по нейни думи - съвсем прилично се е представил.

Докато аз и Бачо се загубихме на Кръстец с един Примус и един Петзл....

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#13 11.09.2011 23:48:54

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Напълно съм съгласен с мнението на колгата Wind! Аз доста време хвалих и хвалих едни "китайчета" със супер много функции + як "спот" режим, но се оказа, че така яко ядат батериите, че на вторият час фенера си почна да мъждука като лоена свещ и веднага след това изгсна !!!  roll

Ето го :

022211854-big.jpg?r=0

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#14 12.09.2011 00:27:35

slu4ajna
Редови

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Уеб-сайт

Аз не съм давала повече от 5 лв за челник и не ми се е налагало да съжалявам.
Наистина хубав челник ти трябва ако ходиш сам нощем в гората, в смисъл, вървиш през тъмното.
Или ако си пещерняк и животът ти може да зависи от него.
За да отидеш да се изпикаеш или да си  набодеш на виличката в тъмното не ти трябва кой знае какво.
Аз си взех един малък за 3 лв, с един диод и батерии като за ръчен часовник. Две седмици на планина, едно нощно скитане по Лома, сбирката на Пирин - и си е ок, даже не му е заминала батертията.
Челникът е част от екипировката за която ако нямаш излишни пари не е нужно да се изхвърляш. Поне споед мен:)

Офлайн

0

#15 12.09.2011 08:42:50

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

В камуфлаж.бг има нелошо челниче на Nite Ize за 12 лв. точно като това, което описва Жу: с батерия/и от часовник и 1 диод, водоустойчиво, много миниатюрно  и въпреки това с усещане за качествено направен продукт. Идеално е за в палатка или пишкане наоколо big_smile Сега гледах в сайта им, но го няма там, аз го видях наживо миналата седмица в една гора. smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff