purulent
Видях един водоустойчив модел на тази известна марка,втора ръка е,но има резервна крушка към него.Цената е 22 лева без доставката...
http://img706.imageshack.us/i/uplpic1218269534.jpg
http://img46.imageshack.us/i/56d2e020a2 … 7cae78.jpg[
Hobo
Щом е с крушки по-добре не го купувай. Крушките светят силно, но бързо изтощават батериите. Обикновено комплект батерии стигат само за няколко часа. За предпочитане са челниците със светодиоди. С един комплект батерии издържат около 48-100 часа в зависимост от светодиодите и режима на светене. Вече има и такива с мощен светодиод, който свети силно като крушка плюс няколко по-слаби. Ти си превключваш според каквото ти трябва, силна светлина (бързо се хаби батерията, както при крушката) или слаба светлина, но спестена батерия.
Аз самия карам с китайски челник за 4 лева. Ако се насочиш към такъв хубаво го огледай дали е водоуплътнен. Имам няколко. Уж са еднакви на пръв поглед, но ясно си личи, че единия няма да се намокри от дъжд, а другите направо зеят. [:)]
purulent
на снимките се вижда коя е марката : Petzl,но сигурно не си се вгледал.И аз знам че със диод светят по-ярко,но си мисля че от тази фирма едва ли ще направят нещо което да не "струва".Водонепроницаем е, и можеш сам да си фокусираш лъча за широк сноп-наблизо,и за на далеч.Моята дилема е точно между китайските които са няма нищо пари и нещо издръжливо.
Hobo
Когато ти писах нямаше линкове към картинките. Дописал си ги докато аз съм писал. Значи крушката свети по-силно от диодите. Но диодите консумират по-малко ток. Избора си е твой, но според мен не си струва да трепериш кога точно ще ти изгори крушката и непременно да носиш няколко комплекта батерии само за две нощи. На Petzl има и светодиодни челници. Мое мнение е, че марковите светодиоди са неоправдано скъпи. И в техните, и в китайските диодите и пластмасата е същата. Остава само да намериш добре водоуплътнен китайски, което е донякъде проблем, но винаги можеш да го доуплътниш с нещо.
purulent
да,и на мен ми се виждат доста скъпи марковите.Сигурно китайски ще взема.А какво мислиш относно темата "челник или фенер"
Hobo
Ако под фенер имаш в предвид силен мощен ръчен прожектор, то той ще свети по-силно и по-надалеч. За специфични цели е по-добър, но аз поне не съм усетил липсата му. Челника е много удобен при ходене. Ръцете са ти свободни и ти свети все където ти гледат очите. Става да вървиш през нощта, можеш да вечеряш в тъмно, да четеш, да пишеш, а в палатка можеш да го закачиш вместо абажур. По-удобно си е с челник, но пък ти свети само няколко метра пред теб, свети слабо. Освен ако не си вземиш от тези новите с якия диод, който се включва/изключва отделно. Тогава е равностоен на фенера. Но пък такъв евтин китайски не съм виждал. В общия случай китайския свети толкова силно колкото и скъпия марков.
purulent
Благодаря за мнението и съвета,реших на първо време какво ще е [:)] само да попитам как да разпозная "тези новите,с якия диод" такъв ще търся явно,с криптонова крушка ли трябва да е или ... идея си нямам
Hobo
Не, няма крушка. Мощният диод е в средата, а около него има няколко по-слаби. Има копче. Като го натискаш последователно светят всички диоди, или само мощния, за осветяване на далеч, или само малките за осветяване на близко, или мигат за аварийна сигнализация. Аз, поне, не съм виждал китайски с вграден мощен диод. Обаче не съм и търсил скоро. Щом има такива в марковите магазини, няма начин да няма вече и евтини китайски. Мощния диод е с по-голям диаметър от останалите. Наличието му се вижда и без да ти го включват. Успех! [:)]
purulent
Благодаря за изчерпателния отговор [:)]
vanjo
Що се отнася до диодните осветления, марковите са категорично по-добри от китайските.
Най-добрите диоди в момента са CREE, но имат висока косумация [:)]
Здравейте включвам се с това предложение на снимката долу. Това е един компактен модел 3 в 1 на приемлива цена с достатъчно голяма гаранция, минимално тегло и изключително компактно по размери.

Препоръчвам ти и двете да притежаваш.
Hobo
Диодите са полупроводници. Всеки тип си има име. Ако в марковото и в китайското се използват диоди с еднакво артикулно име няма как да светят различно. [:)] Производствените цени на използваните в челниците светодиоди отдавна е под стотинка на бройка. Няма как да се произвеждат скъпи за марковите челници. [:)] Просто там са много надценени.
Вярно има китайски челници, които светят по-слабо от марковите, но точно толкова има и маркови, които светят по-слабо от китайските. Зависи използваните в съответния тип/марка челник диодите в коя част на спектъра излъчват.
CREЕ е мощния диод за който говоря. Свети като качествена крушка, но и консумира ток, колкото нея. Тъй като вече видях китайско фенерче за левче с такъв диод, не виждам причина да не са започнали да ги слагат и в евтините челници. Просто трябва да се търси [:)] .
Не съм против марковите неща, но считам за нереално парче пластмаса с няколко светодиода веднъж да се предлагат за 3, а другаде за над 100 лева. Прекалено много голяма надценка само заради едната марка. Но всеки си избира сам. Няма да се агитираме. Всеки си харчи парите както намери за добре. [:)]
ops
В света има два завода за производство на светодиоди и двата се намират в Китай. Не брая, лабораториите на Тексас инструмент, Филипс, и Дженерал електрик.
Ваньо а това което предлагаш на Петцел се загранва с CR2032 батерии на средна цена 2 лева парчето демек с батерии за часовници по-стар модел. Държи около 15 часа на пълна мощност. Петцел имат мало по-големи на стандартни AAA, които може да замениш с акумулаторни. Иначе е компактен моден.
vanjo
Модела който съм предложил наистина е с такива батерии затова е толкова компактно. Що се отнася до пълната мощност много рядко може да ти се наложи да я ползваш, имам този модел от доста време и досега не съм имал никакви проблеми с него. Тествал съм всички модели на PETZL с изключение на един и почти всичко на BLACK DIAMOΝD и абсолютно отговорно мога да заявя, че този модел е подходящ за почти всички условия. Само за пещери става за резрвно, но не и за основно осветление.
@ops Само забрави да допълниш, че останалите модели на PETZL са в пъти по-скъпи.
При нормално ползване живота на батериите е :35-45 часа при тегло с батериите 27 грама.
Не препоръчвам модела TIKKA или MICRO защото категорично не са по добри. Само модела Petzl DUO LED е не съпоставим по ред причини, но цената е над 150 лева.
Ако някой иска да коментираме качествата на различните модели челници на тази марка да пише на ЛС темата е челник или фенер?
purulent
еееех,този модел e-lite ми "грабна окото",обаче няма да го бъде май скоро в моята екипировка [:(] въпреки че не е толкова скъп.Ще трябва да се правят компромиси,заради друга част от екипировката.