XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 16.03.2013 12:46:28

Flint
Редови

Регистриран: 27.07.2012

Отг: Борба с насекомите

Абе лично аз избягвам перметрина. Уж не е много токсичен за бозайници (с изключение на котките o_O ) и слабо се усвоява през кожата, ама за по-сигурно стоя далеч от него. Стоян беше писал за Mosi-Guard, аз също съм го пробвал и съм доволен от защитата. Пък и съдържа единствено citriodiol (евкалиптово масло), спирт и вода.
Не навивам никого да ползва Mosi-Guard, само излагам нЕкои съображения!

Офлайн

0

#62 16.03.2013 13:00:52

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Той перметрина за външния кат дрехи. Мисля, че не чак толкова токсичен. DEET почти съм сигурен, че е по-токсичен, а се слага и на кожата направо. За жалост, не мисля, че сме достатъчно дълго време навън, че да ни навреди. Моси-гарда си го оставям за употреба върху кожата - втора линия на защита. wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#63 16.03.2013 17:06:11

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

extremophile написа:

В Швеция също е като епидемия това с кърлежите, тук освен лаймска болест(borrelia) повечето при ухапване заразяват и с TBE, някакво възпаление в мозъка, за което няма лек(има ваксина).

Да,Tick-borne encephalitis е това.Според картата в Уикипедия го има само в Европа-Азия,като БГ засега не е включена,но Румъния е. https://en.wikipedia.org/wiki/Tick-borne_encephalitis

xenos написа:

Ми Момчиле, да вземем да организираме една форумна доставка на перметрин през голямата локва. wink Че то тука май при нас не го продават. Да си обработваме "дрехите за гората" тука, че да не стават сакатлъци... wink

Ми то хубаво ама колет до 1.8кг е към $30+ ,над това тегло скача към $70 не знам за по-тежки вече как отиват цените. Перметрин бутилка на Sawyer от 700мл в момента е $16 в амазон. Примерно ако 20 човека искат,смятай колко тежък ще е колета и колко ще струва. Иначе нямам нищо против да помогна,стига да има начин дето да не ми бръкне много здраво в джоба. Нямам представа от други начини за доставка на едро и комерсиални доставки,яко някой знае да каже.

Flint написа:

Абе лично аз избягвам перметрина.

А откъде го намираш?

Офлайн

0

#64 16.03.2013 17:22:33

Momchil
Редови

Между другото не е лошо някой да провери в магазините от типа Практикер/Мосю Бриколаж/БауМакс какви инсектициди има за градината и дали няма някой с перметрин. В спрея на Sawyer перметрина е 0.5%,а има тука градински инсецтициди които го съдържат и ето какво предлага един от БПЛ форума във  скорошна тема за Перметрина:

You can go to Home Depot and buy Ortho Basic Solutions Lawn & Garden Insect Killer in a 32 ounce bottle of 2.50% solution for less than double the Sawyer price. If you toss this into a gallon of water, you'll have 150 ounces (10 Sawyer bottle equivalents) of the same stuff.

http://www.backpackinglight.com/cgi-bin … gination=1

Офлайн

0

#65 16.03.2013 17:49:04

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Абе ние ако се съберем народ, предполагам ще ни излезе на сметка и с доставката и всичко. Перметрина нямаше ли и концентрати, които се разреждаха и с тях се третираха дрехите?!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#66 16.03.2013 18:11:12

Momchil
Редови

Има,от други фирми:
http://www.domyownpestcontrol.com/perme … p-445.html
http://www.amazon.com/DurationTM-Permet … B001MA7KPU

И форумна тема по въпроса:

http://oldgobbler.com/Forum/index.php?topic=3417.0

Проверете и дали може да се внесе там без проблеми,аз ще проверя дали може да се изнесе от тук.

Офлайн

0

#67 16.03.2013 18:26:58

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Понеже се пише И за кърлежи, които не са насекоми /се пак имат осем ммм... крака big_smile / не е ли редно да се промени името на темата smile

240px-Ixodus_ricinus_5x.jpg

Сещам се, че един цветнокож герой на Жул Верн беше фанал паяк с шест "крака" в Африка навремето, де *CRAZY*  После излезе, че паяка е просто е бил осакатен при лова. Сори за офтопика, полезно и чета с интерес. smile
Мнението може да се премести, където мъдураторите преценят.

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#68 16.03.2013 18:35:20

Momchil
Редови

Кент,

Има я тази работа,аз постнах тука защото не намерих по-подходяща тема. Хубаво е да има тема за кърлежите и болестите пренасяни от тях и мненията по въпроса да се преместят там.

Офлайн

0

#69 16.03.2013 18:46:51

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Момчо не проявявам сарказъм.
Кърлежите не са чак такъв проблем в България като по други места и мисля заглавието темата може да се промени.
п.п. Примерно, не съм чувал да пренасят заболяването тетанус у нас, а преди се интересувах /през 1996/. Ама с точни клинични случаи, ако пернасят, нека ми цитира някой. ще бъда благодарен.
Ма не - сички си ръгат тетатокс и така...фармака процъфтява.

Последно редактиран от Kent (16.03.2013 18:47:54)

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#70 16.03.2013 18:49:25

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

За доставка от Щатите аз ползвам една бургаска фирма, комисионните са им умерени. При всички положения ми идва по-евтино отколкото индивидуална поръчка.

Ако се събере количество за форумна поръчка - ще ги питам за оферта.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#71 16.03.2013 18:54:21

Flint
Редови

Регистриран: 27.07.2012

Momchil написа:
Flint написа:

Абе лично аз избягвам перметрина.

А откъде го намираш?

Бях взел едно спрейче на Lifesystems от ebay.co.uk, някъде 12 паунда излезе + 10 за шипинг.

Офлайн

0

#72 16.03.2013 19:31:20

Momchil
Редови

Kent написа:

Кърлежите не са чак такъв проблем в България като по други места и мисля заглавието темата може да се промени.
п.п. Примерно, не съм чувал да пренасят заболяването тетанус у нас, а преди се интересувах /през 1996/. Ама с точни клинични случаи, ако пернасят, нека ми цитира някой. ще бъда благодарен.
Ма не - сички си ръгат тетатокс и така...фармака процъфтява.

Мен темата ме интересува живо и споделям това което научавам,вече всеки си има глава на раменете да си преценя какъв е риска и какво би направил по въпроса. Със сигурност Лаймската болест е по-голям проблем в Североизточните щати отколкото в България,но както е написано в сайта на г-н Монов "За цялата 2012 г. са съобщени 365 регистрирани случая на Лаймска борелиоза. За 2011 г. са регистрирани 587 случая.". Подозирам че може да има и недиагностицирани такива.
Иначе за тетанус-а вероятно си прав,помня че през 1997 ходих в болницата с кърлеж и ми биха ваксина против тетанус.

Последно редактиран от Momchil (16.03.2013 19:31:53)

Офлайн

0

#73 16.03.2013 20:54:12

slaf40
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010

Галимунди написа:
slaf40 написа:
bgpanev написа:

Точно сега му времето да се организира това.Смятам,че всички съфорумци ще се включат без да се замислят.

Дори и аз смятам да се включа , евентуално зависи от цената .

Слави за какво ти е това чудо, като вие ходите голи и боси на ПауВау-то?

Ами за котката бе Ванюшка  big_smile  Бе то на ПауВау няма такива гадини , ама от време на време ходя на риболов та за там .... и най-вече за децата , то мен кучета ме яли  wink

Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

0

#74 19.03.2013 11:05:44

lubo_zb
Новодошъл

От: Стара Загора
Регистриран: 16.12.2010

Офлайн

0

#75 19.03.2013 11:43:28

homedreamer
Редови

Регистриран: 11.12.2011

Kent написа:

Миналата пролет една колежка и бе побеляла косата, че синът и го вкараха в инфекциозното заради съмнения от лаймска болест. Разни изследвания и всичко водело към този проблем. Кърлеж паднал от дървото в града и го ухапал. Оправи се ммомчето, ама женицата бая се притесни, а момчето си полежа...

Ваксина за тетанус ми вкараха постфактум, след няколко дни, когато ме бяха налазили кърлежи след едно спане на полето, но преди това ги препържих с горещия, зачервен връх на ножа...

Последно редактиран от homedreamer (19.03.2013 11:46:24)

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff