XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 24.07.2012 22:22:47

lieutenant
Редови

Регистриран: 24.07.2012

Борба с насекомите

Ако искате да се разправите с комарите и другите летливи гадове в палатката, оставете вътре запалена свещ за половин час. Комарът отива да види какво свети, минава през пламъка и край.
*проблем 1 — постарайте се да не изгорите цялата палатка, а само комарите. Оставянето на открит пламък докато спите или с малки деца без придружител е НЕДОПУСТИМО;
*проблем 2 — палатката трябва да е плътно закопчана, защото иначе може да влязат повече комари, отколкото ще изгорят.

Техниката става и за стаи, но се опушват тавана и стените.

Прибавянето на сух тор в пламъка на огъня държи насекомите надалеч. Също и някои треви, но съм забравил кои точно, който се сеща, да казва.

Основната идея на индийските и други източни ароматни пръчици в миналото също е била да отпъждат насекомите, които в Азия са неизброима сган просто. Но в нашия модерен 21 век не знам дали действат още, защото не ползвам такива.

Комарите и другите кръвопийци се ориентират по топлината на тялото, затова намазването на откритите части с рядка кал спасява от комари. Така се маскира топлинния профил на тялото. Като изсъхне се образува тънък, но твърд глинест слой, който е непробиваем за комарите. Повечето пълзящи гадове си намират пукнатини, откъдето да се насмучат.

По-дебел глинест слой може да предпази ЗА КРАТКО ВРЕМЕ от пчели и оси, но ако преминаването покрай гнездото им не е въпрос на живот и смърт, по-добре е изобщо да не се пробвате. И, разбира се, този слой трябва да се нанесе дебело и плътно ПРЕДИ да ви нападнат, при нападение БЯГАЙТЕ, по възможност през високи треви и храсти.

Оцетът също отблъсква за кратко пчели и оси, и ако намажете обилно откритите части на тялото си, ще имате няколко минути на разположение за преодоляване на рисковия участък. И все пак — опитайте се да ги заобиколите, особено ако сте алергични.

Никога не се страхувай да правиш онова, което не умееш. Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите построиха "Титаник".

Офлайн

0

#2 24.07.2012 22:59:19

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

Отг: Борба с насекомите

Моите уважения,но това са несериозни работи. Никой от посочените трикове няма да проработи в участък с висока концентрация на комари,освен евентуално мазането с кал,но и за него не съм сигурен,пък и да работи кой ще тръгне да се маже с кал заради комари?

Офлайн

0

#3 25.07.2012 08:23:25

lieutenant
Редови

Свещ (открит пламък) в затворено помещение гарантирано елиминира комарите. След половин час около пламъка е пълно с печени комари, свити на топка.

Ако си в петзвезден хотел с противокомарни мрежи и таблетки естествено, че няма да се мажеш с кал, но ако се придвижваш някъде немил-недраг през блатата или стоиш в засада, или си снайперист на пост, ще се намажеш, уверявам те.

Изсушения тор в пламъка не прогонва всички комари наоколо, но значително намалява броя им около огъня, така че ако си на открито и нямаш репелентни кремове, райдове и други благинки на цивилизацията, пак ще го ползваш, защото пак има значение дали около теб жужат стотина комара или само двайсет.

Единственото, което не съм пробвал, са индийските ароматни димящи пръчици, за което и съм написал. Всичко останало работи, проверено!

И някой ако знае какви треви се слагат в огъня да гонят комари, както и растения има, чийто сок отпъжда гадините, да напише, сериозно питам.

Допълнение: и за оцета - 100%. Аз съм ветеринар, преглеждал съм кошери и като имам работа с пчели винаги си мажа ръцете с оцет. Не е 100% гаранция, но все пак е по-добре да те бодне една пчела, отколкото пет. Може да питате всеки пчелар за оцета, да ви потвърди.

А това за изсушения тор и билките го знам от стари каракачани, които до средата на миналия век са се скитали със стадата от Бяло море до Стара планина - зимата в Беломорска Тракия, лятото у нас, на Балкана. И като са ходили подир овцете, са си събирали по една шепа сухи "брабонки" да хвърлят от време на време вечерта в огъня, че да не им досаждат прекалено комарите. Само не знам дали може да намерите стари овчари да ви кажат. Но който търси - намира  smile

Последно редактиран от lieutenant (25.07.2012 08:23:59)

Никога не се страхувай да правиш онова, което не умееш. Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите построиха "Титаник".

Офлайн

0

#4 25.07.2012 08:36:24

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Снайперът(няма такова нещо като "снайперист"!) не стои на пост, а на позиция, а камуфлажните кремове съдържат и репелент. Ползвал съм един английски- действа си.
А сега по темата, семейството на жена ми има един близък, който от доста години се занимава с билки, треволяци, тинктури и т.н. алхимии. Миналото лято ни беше на гости на морето и непрекъснато влачеше китки и метлички от разни уж специални треви, които гарантирано гонели комарите. Е изядоха ни, мамка му, направо ни изядоха! Не запомних името на треволяка, а не ми се ще да питам, защото всеки контакт носи риска от ново гости :[ 
Друг горчив опит: "Аутан" действаше не повече от 5 минути на гадините в Южна Америка, след това се навхърляха двойно по- свирепо big_smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#5 25.07.2012 09:30:54

lieutenant
Редови

Абе и аз имам такова съмнение, че фабричните репеленти ги правят да се изразходват умишлено бързо, както безалкохолните - да ожадняваш още повече, вместо да си заситиш жаждата. Явно се потвърждават.

Иначе снайперистите стоят на пост, когато е секретен. Стандартния периметър си има ограда, часови - Стой, кой идва! Стой, ще стрелям! Изстрел във въздуха и чак тогава огън на поражение. А секретния пост, където най-често слагат снайперисти, директно открива огън на поражение по нарушителя, без да си демаскира позицията, той затова е секретен поста. По време на война ги слагат като допълнителна гаранция около особено важни обекти, като висши щабове, АЕЦ и т.н. Дядо ми е стоял на такъв секретен пост на вилата на Вълко Червенков  smile

Офлайн

0

#6 25.07.2012 09:43:32

Yavor
Редови

Уеб-сайт

В България си действа достатъчно дълго Аутан-а, просто там комарите бяха абсолютни непукисти и явно изключително гладни big_smile Пръскаш и докато ти е още влажна кожата репелента действа, след 5 мин. като изсъхне става страшно. Без да се бъзикам- имам белези от ухапвания по глезените, защото имах глупостта да си навия крачолите заради жегата. Баси комарите бяха...

Офлайн

0

#7 25.07.2012 09:46:13

lieutenant
Редови

Ако си беше намазал израстъците с кал, щеше да се разминеш с хапането. Някоя дървеница или друго грамадно и кръвожадно насекомо може да си намери пукнатинка в засъхналата кал да си навре хобота някак си, но комарът няма шанс, просто.

Офлайн

0

#8 26.07.2012 19:51:42

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Конска фъшкия фърляш в огъня. Малко намирисва ама си е рахат.

Офлайн

0

#9 31.07.2012 11:25:59

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Вратига и пелин , както са зелени разтриваш стръковете м/у дланите и после търкаш по откритите части и дрехите . Намалява им броя драстично . Огъня направо от суха тор , конски ,говежди , какъвто има . На мен лично миризмата на горяща тор не ми е неприятна . Лагера на "ачик " място било , равнина , хребет , да е изложен на въздушните течения .
И накрая тешката артилерия - по една част нафта , газ за осветление , отработено моторно масло , боров катран , сяра , нафталин , и 10 части мазнина , без значение от животински или разтителен произход . Пазете очите устата и косата , петната по дрехите не се перат !

Офлайн

0

#10 31.07.2012 12:05:15

Yavor
Редови

Уеб-сайт

o_O

Офлайн

0

#11 31.07.2012 13:27:12

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Тая рецепта е като гръцки огън бе. Трябва да седиш далеч от огъня.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#12 31.07.2012 20:15:46

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

По-безвредно ми се струва с Би-58 да се намажа...  big_smile  big_smile  big_smile

Офлайн

0

#13 31.07.2012 20:31:54

ErU
Редови

Регистриран: 13.08.2011
Уеб-сайт

Ние в казармата си спяхме до огъня с противогаз тип "слонче" кат на Ludipipo на аватара, само че с отвит филтър. Това беше спасението!

Офлайн

0

#14 31.07.2012 22:02:04

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Кочевой, с тази адска смес не комар, ами никое живо същество няма да се доближи до теб!  %)

Офлайн

0

#15 31.07.2012 22:15:44

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

кочевой написа:

по една част нафта , газ за осветление , отработено моторно масло , боров катран , сяра , нафталин , и 10 части мазнина

Бафмааму....  o_O 

От друга страна - сигурно е ефективно. Ако се намажеш с ТОВА и те кацне комар, значи е доста отчаян лепилар...

Макар че като го чета - тва си е жива рецепта за напалм бе ! Честно - предпочитам да ме хапят комарите...

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff