XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 25.07.2012 15:38:45

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 625

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,508

Отг: Пемикан

Докато при пемикана A(w) е стабилно ниска — при пърженето водата се изпарява и няма как мазнината да поеме нова.

ми аз също я пържа в мазнина, с това започвам, има го в описанието.


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    0

#17 08.08.2012 22:32:56

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Пемикан

Българския пемикан е създарма в шкембе .
Нужна е една яка - затлъстяла овца или коза .
Животното се заколва , одира , вътрешностите се вадят внимателно и от тях се отделя всичката тлъстина . Трупа се обезкостява ,като също се отделя лойта . Месото се нарязва на ситни парчета . Шкембето се отваря с малъс отвор от към книгите и шардена , изчиства се от съдържанието , измива се обилно и се попарва във вряла вода . Преди да се попари се обръща , веднага след попарването се остъргва ,както се стърже пърлено прасе . Стърже се до бяло . НИКАКВА ВАР или други глупости .
Месото с част от тлъстината се слагат да се пържат . Първо то пуска вода и когато остане само на мазнина се добавя и другата лой . На вкус сол , чер пипер , дафинов лист , кимион и др . След като е готово се сваля от огъня изчаква се да изтине леко и се насипва в шкембето . Интересно че шкембето винаги побира сместа . Вътре не трябва да остава кухо или с въздух . отвора се зашива и така издържа около месец и повече.

Офлайн

    0

#18 09.08.2012 07:53:59

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Пемикан

кочевой написа:

така издържа около месец и повече.

Пемикана е дооооста по-траен. wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#19 09.08.2012 23:17:33

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Пемикан

Всъшност може би ще издържи много повече , ако има кой да я чака , особено ако не е нарушена "опаковката".
Аз съм чел че пемикана е изобретение на индианците на юг от полярната окръжност . Ескимосите зимували върху заледения океан и редовно ловували тюлени с настъпването на пролета се отправяли към сушата . По поречията на реките и започвали риболов ,с напредването на сезона ловували карибу . Запасите от риба и еленово месо съхранявали в дупки във вечно замръзналия слой на тундрата . А отгоре ги покривали с тежки камъни , да не ги ограбят хишниците. Те са си имали "фризери " и не им е трябвал пемикан.

Офлайн

    0

#20 28.08.2012 21:03:41

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Пемикан

Колеги , налага се да направя едно уточнение :
  Пемикан и саздарми НЕ СЕ ПРАВЯТ С МАС , А С ЛОЙ !
Лойта се добива от говеда , кози , овце и др . Мас от птици ,свине ,коне и т н .
Маста и лойта се добиват от претопяването на тлъстините . Те биват около коремните органи и около мусколите и подкожни . Различават се по следния начин при около 15 градуса лойта е с консистенцията на сапун -твърда ,а маста като маргарин -мека ,маже се . Маста гранясва много бързо.

Офлайн

    0

#21 29.08.2012 17:21:05

Bones
Редови
Репутация: 8

Регистриран: 25.03.2012
Мнения: 123

Отг: Пемикан

Важно уточнение. Като хлапе помня, че съхранявахме лойта окачена на връвчица в мазето (още топла се изливаше в обла паница). Стоеше с години без да си променя чуствително качествата. Така, че има резон в цялата история и лойта може да се окаже най-достъпният и качествен консервант за различните типове пемикани или месни консерви.

Цветомир се казавам. Привет на всички!

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff