XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 15.07.2012 16:44:32

Garga
Редови
Репутация: 7

От: гр. Перник
Регистриран: 10.06.2012
Мнения: 21
Уеб-сайт

Лов с прашка

Искам да попитам народа тук - някой ловувал ли е с прашка?
Без значение купувана готово или пък ръчно изработена.

П.П. Извинявам се, ако е дискутирано, но с търсачката не открих това, което търся wink

Поздрави!


Defiance of life is existence.

Офлайн

  0

#2 15.07.2012 17:40:54

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Лов с прашка

Ловувал съм много, но като малък.  :-X  Основно жаби (за ядене, или за стръв). Нещо конкретно ли те интересува?


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 15.07.2012 18:42:07

mchervenkov
Редови
Репутация: 52

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,340

Отг: Лов с прашка

Да и сега имам прашка заради котките smile а и да си нахраня котетата smile. Колега ти май си с пернишка прашка не е ли опасно  wink ?


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  0

#4 15.07.2012 23:48:37

Garga
Редови
Репутация: 7

От: гр. Перник
Регистриран: 10.06.2012
Мнения: 21
Уеб-сайт

Отг: Лов с прашка

Въпросът ми е свързан с това, да разбера дали някой има практичен опит. Прашката не е голям като обем и би могла да бъде част от т.н. Bug Out Bag. Просто проучване smile

@mchervenkov - пернишка я, нема да се изУагаме. Имах като далеч по-млад една метална, купена от ловния магазин в града. Беше си сериозно нещо!


Defiance of life is existence.

Офлайн

  0

#5 16.07.2012 07:44:00

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Лов с прашка

Да споделя и аз моя скромен опит от ловуването с прашка.
През лятото на далечната 1989 г. в школата за запасни офицери в Долна митрополия (Плевенско). Който е бил в казармата знае как се отразява на интелигентността на срoчно служещите. Понеже моето семейство не разполагаше с много пари, не можех да си позволя да ходя всеки път като ни пуснат в градска отпуска в Плевен са се насвяткам (а ни пускаха доволно често), с един приятел от Добрич обикаляхме околностите на селото и ловяхме риба и жаби и си ги печахме на огъня.  Та на мен ми дойде гениалната идея да ловуваме с прашки. Както вече казах баща ми не разполагаше с пари, но като в руската поговорка имаше много приятели на различни места и когато му писах, че на ротния командир му трябват изолиращи ръкавици за 30000 волта … след седмица две ги получих. Не знам какви прашки правят в различните райони на България, но при нас ги правим без чатал, а го оформяме с палеца и показалеца на ръката. От езика на стара кубинка си направихме мишинки (мястото където се поставя камъка). Отидохме на стрелбището и изровихме от пясъка по един джоб куршуми за Макаров 9мм  доста добри за стрелба с прашка.
Та след дългото описание на обстановката стигаме и до самата ловна сцена. На връщане от столовата в събота на обед, влачейки се по чехли и с размъкната униформа виждаме един гълъб на 10тина метра. Вадим прашките и започваме. Стреляме едновременно с Божо никой не уцелва. Гълаба не мърда (?!). Стерляме. Стерляме. Стерляме. Стерляме. Стерляме. Най-накрая след люто изпсуване свалих чехала и с прецизна техника за хвърляне на бумеранг или както е модерно напоследък заешка пръчка го праснах точно по врата. Сред бурния кикот на зителите отидох да видя що за пиле е това. Беше явно болен и на умиране, затова не е бягъл. Удара с чехала изобщо не го беше наранил. Сложихме го на един клон на сянка и го оставихме на съдбата му. След това подарихме прашките на други ентусиасти, а ние се заехме с риболов.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#6 16.07.2012 08:09:33

homedreamer
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 11.12.2011
Мнения: 294

Отг: Лов с прашка

"Четал" се казжаше уреда, подобен на буква "Y" с гумената част от бял, кръгъл ластък от някои стари гащи. Правехме "скоби", подобни на "U" от медна тел и трепахме успешно жабите, някои стрляха и по врабчета.
Другия модел бе направен от вътрешна гума на автомобил, около 2 см. лента. На единия край с канап, на около 5-10 сантима връзвахме кожа, в която се слагаше камъка. Това е тежка артилерия. С подобна прашка изпердашихме едно магаре между очите и горкото животно стоя около 5 мин. вцепенено, без дори да си мръдне опашка или уши... а ние го гледахме ужасени и чакахме всеки момент  да се строполи.. Оживя, опомнисе и продулжи да пасе...
И при двата модела е имало "фалове" със самонаранявания, особено с "Y"-модела, при който най-често биваше преплескван палеца, с който се държи оръжието...

Последно редактиран от homedreamer (16.07.2012 08:11:49)

Офлайн

  0

#7 16.07.2012 10:20:42

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Лов с прашка

С обикновена прашка се ловува дребен дивеч - врабчета , гълъби и др. Вече ония ловните са по сериозна работа май ( Не съм имал такава аз ) . Най- голям ефект ще има с бойна прашка за мятане на големи камъни с въртене . Сигурно доста практика се иска докато се научи човек да стреля точно . Преди се ползвала дори и в битки с хора ...


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#8 17.07.2012 17:11:05

Странджалия
Редови
Репутация: 275

Регистриран: 28.11.2011
Мнения: 208

Отг: Лов с прашка

Като дете и юноша ,бях факир на прашката! Това ми беше върховното удоволствие, като отида на село , и както му казвахме да ида за пилета  big_smile По цял ден не се прибирах и дебнех из храсталаци и шубраци Косове, Гургулици, Дърогавици ( така викат на птицата Сойка по Странджанския карй) Рекорда ми беше да опукам две Гургулици за половин час. Разбира се после се почистваха; палеше се огън ; приготвяше се пръчка за шиш; месцето се намазваше обилно с масло и малко сол и над жартааа..! Беше неописуема вкусотия .  wink
Прашката беше абсолютно същият дизайн от противотокова ръкавица без дървен чатал , каквато описа Галимунди („тип ластика”).
Всъщност от гледна точка на турист изпаднал в беда в гората няма да е никак зле да има този инструмент в джоба за всеки случай!
А на младите юнаци, които сега прохождат с прашките по горите, препоръчвам винаги да си правят малки ластички от същият материал от който е и основният дебел ластик на прашката и с тези ластички да си връзват основният ластик към мишинките и ластик към ластик! Така прашката е много по-здрава и няма риск да се напука и скъса основният ластик за нула време, ако се връзва с връв или тел!  *BYE*


"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

  0

#9 31.07.2012 12:40:04

Flint
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 27.07.2012
Мнения: 493

Отг: Лов с прашка

Странджалия написа:

Като дете и юноша ,бях факир на прашката! Това ми беше върховното удоволствие, като отида на село , и както му казвахме да ида за пилета  big_smile По цял ден не се прибирах и дебнех из храсталаци и шубраци

Това все едно аз съм го писал, затова ми беше по-лесно да го цитирам  big_smile  С тая разлика само, че аз си живеех на село.

Прашките ги правехме от половин широчина на велосипедна гума без чатал. Чаталите бяха много редки. Гумата на прашката в началото беше доста "тромава", но като се разработеше, ставаше много мощна и пъргава. С тези прашки трепехме всичко от врабчета до лиски (водни кокошки), юрдеци (така викахме на патиците зеленоглавки) и фазани.

Трошахме стари лагери с камъни, за да им събираме сачмите. Щото фазана примерно е животно жилаво и не ще да мре лесно. Много счупени глави имаше покрай трошенето на тия лагери. Вдигнеш един грамаден камък и го бухнеш върху лагера, а подлата твар вместо да се строши, вземе че изхвърчи и като те млатне по манерката... %)

Както и да е, де... за друго ми беше мисълта. За "истинските" прашки. Като тая на Давид, дето с нея показал на Голиат кой е шефа. Сещате се - с върви вместо с гума/ластик и се въртят. В миналото са се използвали не само за лов, но и на война. Занимавам се с такива прашки от известно време и предимствата им пред ластичните са очевидни:

1. С тях може да се хвърлят по-големи и по-тежки камъни/метални топчета по-надалече. Това са си сериозни оръжия.
2. Изработват се съвсем лесно от подръчни материали. Не навсякъде може да се намери гума, но винаги се намират (или може да се направят) някакви парчета връв.

Въпреки, че стрелбата с тия прашки е коренно различна от стрелбата с ластичните, свикването с тях става бързо. Ако човек има добре развита координация око-ръка от годините стрелба с гумените, за един следобед може да хване цаката и на тия.

Ето и цял сайт за прашкарите. Има всякакво инфо:
http://slinging.org/

*BYE*

Офлайн

  0

#10 31.07.2012 13:10:23

Mohera
Редови
Репутация: 7

Регистриран: 02.02.2012
Мнения: 53

Отг: Лов с прашка

Детство мое реално и вълшебно ....., както се пееше в една песен smile
И аз, като вероятно повечето (всъщност незнам днешната младеж дали още ползват прашки), доста сме си помятали с прашки. От мнооого години не съм пипал такова нещо. Доста врабци, гълъби, че и плъхове (родната ми къща е до, вече бивш, фуражен цех, там какви мутанти имаше  o_O  та пазача ни пускаше на "лов" ей така за спорта.
И ние ползвахме предимно еденичните (тея от един ластик) от вътрешна гума за колело или от някоя спукана топка - плондера.

Ей тук един ползвал от тея "бойните" с чатал, но със стрела
[video][/video]

Тук един съсед (май  *SCRATCH* ) Румънец с еденички, какви поражения прави по дървени плоскости

[video][/video]

Тоя предполагам сте му гледали и други клипчета Pathfinder-а, показва как да се пригоди чаталката за стреляне със стрели.

[video][/video]

Като цяло имат някакво предимство, че са лесни за носене и не е като да гониш нещо с копие, но като да удариш нещо дребно става smile. Предполагам и зайци би могло да ловуваш, но като с повечето неща си иска опит.
Особено пък с първообраза, т.е. прашката на Давид, тея с връвчиците. По принцип може да бъдат доста мощни и да изтреляш много по-големи снаряди/камъни ама си иска много повече умения и опит, дори да го стрелнеш в желаната посока.
п.п. лично не съм и правил опит с такава, но ми изглежда перцизна работа, да боравиш с такава прашка.  *DONT_KNOW*

Последно редактиран от Mohera (31.07.2012 13:12:20)

Офлайн

  0

#11 31.07.2012 13:27:33

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Лов с прашка

Като деца ползвахме скобарките за разсънване на кучета ,котки и каки .
Ластичните прашки ни бяха с читал , дрянов или от арматура . С арматурения читал става и гъвкаво оръжие за близка употреба , държиш здраво за мишина и млатиш с читала . Ползвахме ги предимно за дребни пойни птици и прозорци .
Гравитационната ни я показа Митьо Бандита - малко ми е роднина и 16 г по голям от нас лапетийте тогава . Ползвахме я за керемиди , трошехме и турските и европейските .  Бат Митьо беше майстор по покривите лека му пръс. Не сме търсили точност просто мятахме по парабола и след 10 мин атака покрива който атакувахме при следващия дъжд протичаше.

Офлайн

  0

#12 01.08.2012 03:59:11

Willow
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 18.09.2010
Мнения: 43

Отг: Лов с прашка

Ура!!!Отново тема за прашките...С тия ластичните съм стрелял като хлапе по разни досадни гарги, с цел да ги разкарам от дървото в градината...От друга страна с центробежната прашка имам повече опит, дори и сегашното си не тренирано състояние мога да пратя камък с големина на яйце на около 100 метра и да оцеля нещо с размерите на баскетболно табло на около 20 метра. Ето една проста констукция за центробежна прашка


<p align=center><a target=_blank href=http://www.nodiatis.com/personality.htm><img border=0 src=http://www.nodiatis.com/pub/5.jpg></a></p>

Офлайн

  0

#13 27.09.2013 21:17:13

gavra74
Редови
Репутация: 140

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Мнения: 374
Уеб-сайт

Отг: Лов с прашка

Ако не възразявате да съживим темата  smile  ?! Оня ден ме подгони носталгията по безгрижното детство, амбицирах се и изрових една прашка "от нафталина". Дет се вика да си припомня младините. Да, да, ама не! Само се изложих - добре че бях сам. Купих си 200-300гр съчми, взех си няколко бири за мишени и се заврях у гората да не ме гледат хората. От близо 40 изстрела от разстояние 10-тина метра имаше само 4-5 попадения  :'( Обаче попаденията бяха един път - от едната страна влизат, от другата излизат. Ама така и не хванах цаката - как аджеба да се мяря за да уцелвам?! Или проблема е че омешах бирите?! Като хлапе рядко имах пропуск - консервените кутии им разказвах играта (сърце не ми дава да стрелям по гълъбчета  *DONT_KNOW* ), стрелял съм и по пеперуди, което си е доста трудна цел. Експеримента приключи със скъсването на ластика. И сега се чудя и мая  *WALL*  от какво да си направя следващите ластици - да си купя "резервни" или да си направя от плондер, противогаз, вътрешна гума от колело или от някви медицински пособия (казаха ми че е катетър, ама не искам да съм на мястото на тоя нещастник, на когото ще му завират 5мм дебела гума в оная работа)?
9ska.jpg
Uploaded with ImageShack.us


Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

  0

#14 28.09.2013 07:37:34

bgpanev
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 18.08.2012
Мнения: 424

Отг: Лов с прашка

Навремето ги правехме от плондер,обаче най-доброто беше диелектрични ръкавици ма не се намираха лесно.
  Продават се специални ластици за прашки.

Офлайн

  0

#15 28.09.2013 08:20:44

gavra74
Редови
Репутация: 140

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Мнения: 374
Уеб-сайт

Отг: Лов с прашка

Тях имах предвид като казах "резервни", ама както се вижда на снимката там където се захващат за кожата са доста слаби и се къса  sad


Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff