XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 17.07.2012 13:17:10

Странджалия
Редови
Репутация: 275

Регистриран: 28.11.2011
Мнения: 208

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Колеги, искам и аз да подчертая това, че никак не е за препоръчване от неопитни гъбари да събират и консумират Бялата Сърнела- Macrolepiota excoriata!!! Аз лично не я пипам, просто защото искам да сведа риска когато се отдам на този "занаят" до 0 почти.
Има си видове гъби ,които човек може да открива и консумира без почти никакво притеснение , просто защото нямат двойници или са такива, които много трудно можеш да сбъркаш и то с гъби които са слабо отровни! Така ,че е много важно ,човек да си знае мярката и да не се надценява в никакъв случай! Просто да си е определил някои видове гъби , според собствените си познания и да си търси само тях, като разбира се спазва и основни правила за районите в които може да търси гъби за консумация!
На прима виста се сещам за следните:
- да не се събират гъби в близост до големи пътни артерии и в близост до прашни пътища (поне на няколко стотин метра от тях)!
- да не се събират гъби в близост до находища на битови и промишлени отпадъци (в "близост" разбирайте на няколко километра от тях в случая)!
- да не се събират гъби в близост до мини и минни разработки ( да се бяга далече от райони на уранови мини и находища в България)!
- да не се събират гъби в близост до големи градове и промишлени предприятия
- да не се събират гъби от селскостопански площи поради риска почвите и културите да бъдат обработвани с пeстицити и хербициди!
- да  не се събират гъби по време и след слани!
За тази правила се сещам в момента. Може и да съм изтървал някои ,но ще е хубаво начинащи колеги да запомнят поне тези!
Ето тук и още някои добри правила http://www.fungi.biodiversity.bg/files/rules-bg.pdf

NB!!! Моля Ви да не се доверявате и в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ да не разчитате на "методи" за определяне дали гъбите са ядливи или отровни, като пускате при готвене скелитки чесън или други подобни!!! Ако сте тръгнали така да ги определяте дали има отровни или не, по разни подобни методи то ще загазите!!!!!!!! Просто не бива никой,ама никой неопитен гъбар да се доверява на такива методи!!!
И още нещо доста важно се сещам, което най-често предизвиква инцидентите. В никакъв случай НЕ трябва  да се берат гъби които не са добре развили плодното си тяло в пълен размер!!! Тоест такива които редом до другите наоколо ядливи гъби приличат на малки "яйца" или "билички"! Такива действия крият просто огромен риск,понеже в рутината при събирането може около добре развитите ядливи гъби да има и малка приличаща на яйчице Мухоморка, която може да сметнете за Печурка примерно и да направи огромната беля!!!! Много е важно да не се потдаваме на рутината, а да се обръща внимание на всяка гъба към която посягаме и тогава всичко ще бъде ОК и ще се наслаждаваме на даровете на Природата! smile  *OK*


"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

  0

#32 17.07.2012 13:48:30

Странджалия
Редови
Репутация: 275

Регистриран: 28.11.2011
Мнения: 208

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

И да  побликуваме информацията за отровните сърнели....
GEDAK:
"ОТРОВНИТЕ ДЖУДЖЕНЦА или „СЪРНЕЛКИ”
Тези гъби са от рода Lepiota - Лепиота известни като Dapperling ( джудженца) и някои от тях наистина представляват миниатюрно копие на някои от познатите ни сърнели по външен вид. Различават се главно по миниатюрните си размери,изключително са крехки и чупливи и имат отвратителна миризма и вкус.Почти всички сe считат за отровн.Всъщност някои от гъбите от този род наистина са толкова малки по размери, че идентифицирането им понякога е доста трудна задача . Класифицираните от рода Лепиота видове са доста много,аз съм подбрал имената само най-известните-40 вида а именно: 1)Lepiota aspera; 2)Lepiota bickhamensis ; 3)Lepiota boertmannii ; 4)Lepiota boudieri ; 5)Lepiota brunneoincarnata;6)Lepiota calcicola; 7)Lepiota castanea;  Lepiota cingulа ;9)Lepiota clypeolaria; 10)Lepiota cortinarius; 11)Lepiota coxheadii ;12)Lepiota cristata ;13)Lepiota echinacea ;14)Lepiota echinella; 15)Lepiota ermine;16)Lepiota feline;17) Lepiota forquignonii; 18)Lepiota fuscovinacea ;19)Lepiota grangei ;20) Lepiota griseovirens; 21)Lepiota hymenoderma ;22)Lepiota hystrix ;23) Lepiota ignivolvata ;24)Lepiota jacobii; 25)Lepiota lilacea; 26)Lepiota locquinii ; 27)Lepiota magnispora; 28)Lepiota medullata;29)Lepiota obscura ;30)Lepiota ochraceofulva; 31)Lepiota oreadiformis; 32) Lepiota parvannulata;33)Lepiota perplexa; 34)Lepiota pseudoasperula;35)Lepiota pseudolilacea ;36)Lepiota subalba;37) Lepiota subgracilis;38)Lepiota subincarnata ;39)Lepiota tomentella ;40)Lepiota xanthophylla .
В българската литература (говоря за изданията на ЗЕМИЗДАТ София-1971,1978 и 1986 които според мене са най-добрите от сорта) са описани само 3 вида гъби от този род.Тук сум направил опит да обогатя и попълня съществуващата информация за тези 3 вида,а и отговарям на желанието на колеги от форума за описание на тези гъби.
Lepiota cristata
В българската литература е описана като Гребенеста Сърнелка.В западната литература се води под името Вонящо чадърче (Stinking Parasol).
Гугла: млада-конична,по късно плоска чадъровидна до широко обратно обърната.Бяла,кремава до светлорозово кафява с малка гърбица по средата.Отначало е гладка но много бързо става люспеста.Цвят на люспиците обикновенно шоколадово кафяви.Стара с размери 2-4 см ( на голяма челядинка).
Ламели ( хриле): белезникави,с възрастта бледо кремави,свободни от пънчето,гъсти и издути.
Пънче:цилиндрично, тънко,крехко,кухо,бяло до розово,дебело 2-5 мм и високо 2,5 до 4 см, гладко ж основата надебелено с форма ная луковица,с малък пръстен които изчезва бързо.
Месо: бяло,тънко,с приятен вкус и изключително неприятна миризма наподобяваща запалена гума.
Споров прах: бял до кремъв
Месторастене: на групи или поединично в широколистни и смесени гори на горски поляни ,ливади и пасища,от Юли до Октомври
От всички автори гъбата е класирана като ОТРОВНА.
Снимки на гъбата(Моля, обърнете внимание на листата,боровите иглички и тревичките за ясна представа за размера на гъбите):
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14402248
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14402274
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14402291Lepiota аcutesquamosa - Oстролюспеста сърнелка
Тази гъба е една от наи-големите от рода на джуджетата-някои автори описват, че дори стига до 10 см.
В западната литература гъбата е по известна като Lepiota aspera,но и двете имена са за един и същ вид гъба.Всъщност тази гъба прилича повече на представител от рода Аманита –(Мухоморки) отколкото на „сърнелка”.
Гугла: млада звънчевидна,по-късно обла до плоска 5-8 (10) см,с ниска заоблена гърбица покрита с остри,стърчащи пирамидални люспи,образуващи вериги. При отронването на люспите остава белег.Цвят на гуглата: тъмнокремава до охрена към светлорозово кафява. Цвят на люспите-тъмно кафяв.
Ламели (хриле) тесни,гъсти,несраснали към пънчето.Отначало бели,по-късно слабоохренокремави,при натискане стават ръждивокафяви.
Пънче:отначало плътно,после кухо,цилиндрично,високо 5-8см,дебело 0,8 до 1,5см,в основата луковицовидно удебелено с двуцветен пръстен,отгоре бял,отдолу с кафеникави люспи.Пръстена понякога изпада.
Месо:меко,бяло с отвратителна миризма на запалена гума и неприятен вкус.
Месторастене: предимно в широколистни гори ( дъб или бук), близо до гниещи листа или остатъци от дървета,на групи или самостоятелно от края на Август до края на Октомври.
Гъбата се счита за ОТРОВНА,въпреки че някои автори я класифицират за ядлива,но с тази неприятна миризма едва ли някои ще ce опита да я консумира .
Снимки на гъбата:
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14417338
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14417464
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14417600Lepiota brunneo-incarnata –Червенокафява сърнелка-СМЪРТОНОСНО ОТРОВНА !!!
Tази гъба у нас е описана като Червенокафява сърнелка, в западната литература като смъртоносно джудже (deadly dapperling) в руската литература като: ЛЕПИОТА ЧЕШУЙЧАТАЯ - смертельно ядовитый гриб.Опасността и се дължи на това,че гъбата съдържа amatoxin - смъртоносния токсин съдържащ се в Зелената мухоморка,които разрушава черния дроб и причинява бавна мъчителна смърт.Единственото положително е, че тази гъба се среща изключително рядко.
ГУГЛА: 1,5 до 4 см,светло виненокафява до тъмнорозовокафява,като млада звънчевидна,по-късно плоска и дори обърната.Кожата се разкъсва бързо със остаряването и образува множество по-тъмни дребни люспици откриващи бялорозовата основа на месото,особенно по ръба.Гъбата е много крехка и силно чуплива.
ЛАМЕЛИ(ХРИЛЕ):гъсти,несрастнали към пънчето,обикновенно са бели до слабо- бледокремави,при смачкване се оцветяват много бавно в слабо-винено-кафяв цвят.
ПЪНЧЕ:високо 1,5 до 4 см,дебело 3-4 до 5-6 мм,цилиндрично,понякога извито в основата,без луковицовидно удебеляване,с прустен в горния край,които бързо се откъсва от основата си и е подвижен.Обикновено пънчето екъхо, светло оцветено близо до гуглата и потъмнява към основата.
МЕСО:бяло,в средата до пънчето розово-кафяво,при нараняване се оцветява в слабо виненочервено.Младите гъби имат много силен плодов аромат.Старите гъби силна –неприятна миризма.
СПОРОВ ОТПЕЧАТЪК:бял
MEСТОРАСТЕНЕ:поединично или на малки групи от 3-4,в покраините на горите или на места богати на дървестни останки,както и при горски билки от Юли до Ноеври.Много рядка гъба.
ВНИМАНИЕ: В българската и руската литература гъбата е описана като съдържаща мускарин.
Това не е вярно,тази информация е грешна!!!.Гъбата садържа –АMATOXIN.Разликата е в това,че в почти всяка болница има противоотрова за мускарин,но за аматоксина ВСЕ ОЩЕ НЯМА ПРОТИВООТРОВА и отравянето е почти винаги фатално !!!!!
Снимки на гъбата:
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14436039
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14436111
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14436136


"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

  0

#33 17.07.2012 14:37:04

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Ако гъбарстовото е същото "удоволствие" като лова... Аз лично приемам единствено хора, които ловуват за да си набавят средства за живот - храна, облекло, в краен случай пари (продажба на ценни кожи), които също им трябват да си набавят жизнено необходими неща.

Говорим за гъбите от гледна точка на ситуация на оцеляване. Все пак това е форум за бушкрафт, а не гурме...

Ако разглеждаме приложението им за лечение, т.е. като билки вече е друг въпрос.

Последно редактиран от Black Wolf (17.07.2012 14:41:32)


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#34 17.07.2012 15:05:56

Miro
НещоНамирач
Репутация: 218

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 865

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Black Wolf написа:

...Все пак това е форум за бушкрафт, ...

Прав си Черни вълчо ... и точно затова темата за гъбите е подходяща за този форум. Когато умееш да разпознаваш ресурсите, които природата ти предлага, оцеляването ти е сигурно.  wink

п.п. Искрено се надявам сега темата да не отиде в посока "Що е то бушкрафт и има ли почва у нас?".  wink

Офлайн

  0

#35 17.07.2012 16:39:32

Странджалия
Редови
Репутация: 275

Регистриран: 28.11.2011
Мнения: 208

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Колегата Black wolf не ми оставя друг избор освен да коментирам леко странният му коментар със заядлива нота!
В първата част "Ако гъбарстовото е същото "удоволствие" като лова..." , аз лично съм пас !?! Наистина не доумявам защо сравняваш тези две понятия ?!
Да преминем нататък - "Аз лично приемам единствено хора, които ловуват за да си набавят средства за живот - храна, облекло" .
- Тук съм съгласен с твоята теза, стига ловуващият с цел храна да не злоупотребява така ,че да застраши определена животинска популация в дадена район и в крайна сметка май си има един два закона за лова! Но в крайна сметка ,абсолютно приемама, че човек който е поставен в ситуация на "живот и смърт" нищо неморално няма да си опука един два заека за да отърве кожата! Направо си е задължително в такива случаи, които май не са под път и над път  wink
Относно -  "...в краен случай пари (продажба на ценни кожи), които също им трябват да си набавят жизнено необходими неща."
- Е, тук вече колега нагази в много дълбоки бракониерски води!!! Ама чистокръвно БРАКОНИЕРСТВО!!! Би ли обяснил колега  Black wolf жизнено необходимите неща , които се набавят от продажба на ценни животински кожи и органи и връската им с бушкрафта?????????  "Все пак това е форум за бушкрафт, а не гурме... , както сам се изказваш!!!!!!!!!!!!

Не разбирам колега защо спамиш темата? Просто ако ти е неприятна или не те вълнува не я посещавай и не драскай в нея!!! А, ако можеш да споделиш нещо относно някоя гъба или бушкрафта и гъбите ще бъда щастлив!
Аз съм пуснал тема в раздел "Флора и Фауна" за диворъстящите гъби понеже има ужасно много хора в България ,които се интересуват от това и ще е хубаво особено за най-младите които хукват да ходят  с авери по горите и ги влече гъбобера да добият малко познания , а не бъдат безразсъдни и да направят някоя голяма беля! Защото този, който си събира гъби, кефи го да си събира и консумира, той ще си го прави, но не е зле малко познания да добият начинаещите.
Аз НЕ призовавам никого да тръгва да събира каквито и да било гъби!!!
Тази тема е за колегите които се вълнуват и от това! А всеки сам може да си прави и изводи кои гъби и по какъв начин след като ги е изучил могат да му бъдат в полза, когато е и сред дивата природа!
В природата на Българина, гъбите и гъбобера е "генетично" заложен от стотици години! Само до преди няколко десетилетия, хората са имали изключително близка връзка с дивата природа, а не са посещавали гората само в Събота и Неделя и то от време на време  big_smile  wink

Има една гъба колеги ,която е в доста пряка връзка с бушкрафта (тази дума трудно се събира в устата ми  big_smile )
Тази гъба са я носили в мешките и джобовете си всички хайдути ,партизани!
Гъбата е малката Горска пърхутка (Lycoperdon perlatum) .
http://www.fungi.biodiversity.bg/photos … sid_09.jpg
Когато е узряла и разпръсква спорите си изглежда така  http://www.geolocation.ws/v/I/538921366 … 31762/-/en
Тя прилича като шикалка, орех или с размера на малък картоф и същата форма. Толкова е голяма и обвивката и е мека тогава. Вътре е пълна с кафяв прах. Именно този прах ,споровият прах има много силно изразено кръвоспиращо действие!!! В случай ,че  човек има открита рана която кърви ,разкъсва се обвивката на зрялата вече гъба и се поръсва този прах върху кръвоизлива! Като разбирасе ,се приложи и притискане, превръзка и т.н. за образотката на раната за максимално бърз ефект.
Предполагам ,че и гигантската пърхутка ще има същата способност
http://www.krasi-flora.com/Gybi/Gigants … antea.html
*BYE*

Последно редактиран от Странджалия (17.07.2012 16:47:18)


"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

  0

#36 17.07.2012 17:02:33

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Момчета Моля, недейте да усирате темата с глупави коментари. Да не са калорични но какво от това. Нали си говорим за живот сред дивота. Там всяка калория е ценна. То и билките нямат калоричност ама Ви е кеф дъхавия чай.  *DRINK*  *THUMBSUP*

Офлайн

  0

#37 17.07.2012 17:28:01

ilianlp
Балканджия
Репутация: 174

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,098

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Прав е Фладко!  Темата е за гъбите - ако някой има какво да сподели, моля! Ако ли не - по-добре да чете само wink


Memento mori

Офлайн

  0

#38 18.07.2012 06:24:48

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Miro написа:
Black Wolf написа:

...Все пак това е форум за бушкрафт, ...

Прав си Черни вълчо ... и точно затова темата за гъбите е подходяща за този форум. Когато умееш да разпознаваш ресурсите, които природата ти предлага, оцеляването ти е сигурно.  wink

п.п. Искрено се надявам сега темата да не отиде в посока "Що е то бушкрафт и има ли почва у нас?".  wink

Въпросът е дали гъбите са ресурс, който си заслужава усилието. wink


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#39 18.07.2012 06:59:20

ilianlp
Балканджия
Репутация: 174

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,098

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Ха-ха! Че какво усилие? Да не ги сечеш с брадва или да се катериш по непристъпни канари?? wink


Memento mori

Офлайн

  0

#40 18.07.2012 09:14:29

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Black Wolf написа:
Miro написа:
Black Wolf написа:

...Все пак това е форум за бушкрафт, ...

Прав си Черни вълчо ... и точно затова темата за гъбите е подходяща за този форум. Когато умееш да разпознаваш ресурсите, които природата ти предлага, оцеляването ти е сигурно.  wink

п.п. Искрено се надявам сега темата да не отиде в посока "Що е то бушкрафт и има ли почва у нас?".  wink

Въпросът е дали гъбите са ресурс, който си заслужава усилието. wink

Усилие за какво?
Ако говорим за критична ситуация, водеща до оцеляване в България, май нищо не си струва усилията.Нито гъби, нито залагане на капани. Географията ни е такава, че усилията необходими за събиране на храна по какъвто и да е начин, могат да се използват, за да се стигне до най-близкото селце. Ако човек има сила да залага капани или да събира гъби, значи не е толкова бедстващ. Вариант на оцеляване е, ако си някой се е загубил и му се налага да пренощува непредвидено. Тогава гъбите не са лоша алтернатива да си набави храна за вечерта.
По друг начин стои въпросът, ако говорим за оцеляване някъде из безбрежните пусни територии в други държави и континенти. Тогава, все ми се струва, че всеки ресурс ще е ценен. Лично аз бих предпочел тогава да си хапна гъбки, ако намеря, вместо разните гадости, дето яде бат'Беар.
Но, ако говорим за бушкраф като връщане към природата, като начин за живот в дивото, познаването на ресурсите, които дава природата е нещо, което има смисъл. Включително и гъбарство. Нали в това е смисъла на бушкрафта.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#41 18.07.2012 09:49:23

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Ето и двата файла, за които говори по-горе колегата Странджалия. Трябваше да ги кача във форума отдавна, но понеже последните дни не си бях вкъщи...


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#42 18.07.2012 10:09:31

Странджалия
Редови
Репутация: 275

Регистриран: 28.11.2011
Мнения: 208

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Колеги , следял съм много време един друг форум nariba.com с една много добре развита гъбарска тема и съм си сортирал  в тези  два текстови файла най-качествените коментари за гъбите и гъбобера дискутирани там!
Благодаря сърдечно на Стоян Стоянов (Xenos) ,че ми съдейства и ги пусна в темата!!!
Исках да ги споделя с Вас тези файлове понеже смятам,че по начина по, който съм  сортирал коментарите на съфорумците със прикрепен снимков материал към тях биха били много полезни и опознавателни за колегите, които се интересуват от тази тематика. Информацията не е от професионална литература, но това са отделни коментари на отделни хора, които коментират различни видове гъби от своя практичен опит. На някои места коментарите в тези файлове са примесени с коментари и за някои други гъби, но мисля ,че ще отсеете важната информация и ще се ориентирате.
Искам да ви подчертая ,че информацията в тези файлове не е изчерпателна, но считам ,че е интересна понеже това са коментари на практици гъбари в България! smile

Последно редактиран от Странджалия (18.07.2012 10:16:47)


"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

  0

#43 02.12.2012 15:25:23

patria
Блокиран
Репутация: 1

Регистриран: 04.10.2012
Мнения: 9

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

"Странджалия", имам въпрос.
Вярно ли е че отровните съставки на гъбите се разграждат след сериозна термична обработка?
Например чрез сериозно варене, около час.
Тези отрови всъщност какво са?
Алкалоиди или нещо друго?


"Никаква сойка - орехче !
Пазете се ! Аз хапя господа !"

Офлайн

  0

#44 17.12.2012 10:26:47

Странджалия
Редови
Репутация: 275

Регистриран: 28.11.2011
Мнения: 208

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Здасти patria и прощавай за късния отговор!
Значи Категорично Грешно е да се мисли ,че отровата на гъбите се неутрализира след термична обработка!!! Значи, особено на смъртоносно отровните гъби като Зелена мухоморка, Бяла мухоморка, Пантерка , Вълчи зъб ...и др. по никакъв начин не можеш да им неутрализираш отровата , та дори и денонощие да ги вариш!!!
Има малки изключения от тази теза, които са свързани с гъби като Диплянката, които след някаква конкретно обособена термична обработка варене и изхвърляне на няколко води съм чел че някои хора ги консумират. Както съм чел ,че в Русия пак след някаква тяхна си термична обработка с варене и т.н., консумирали Дяволската манатарка.
Аз определено не бих ги ял и след подобни обработки!
Както мисля съм писал, също така и Абсолютна Заблуда е ,че при термична обработка /каквато и да е тя/ или при добавяне на чесън,лук и разни други неща можеш да разпознаеш дали в тигана има отровни гъби като си сменяли цвета по определен начин! Пълни глупости са това ,но за съжаление страшно много народ вярва в методи с чесън и т.н. за разпознаване!!!


"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

  0

#45 24.12.2012 12:55:12

anasazi
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 16.05.2012
Мнения: 38

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Чудно как съм изпуснал темата досега! Аз съм гъбар от доста време и с доста опит, макар че напоследък не съм ходил за гъби.
На първо време ми се иска да коментирам ценноста на гъбите като ресурс. Вярно е, че не са чак толкова калорични, но то е заради голямото съдържание на вода. Иначе са пълноценна храна, не само вкусна.
Що се отнася до събирането като усилие спрямо ползата, всичко зависи от това дали ги изобщо ги има. При подходящи условия излизат масово, това означава че в редки случаи човек може да събере десетки килограми, без да си дава много труд. Разбира се , става въпрос за по-непознати видове, най-ценните се берат здраво и малко нещо остава.
Аз например, никога не се връщам празен, но то е защото познавам и бера много видове, над 100.

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff