XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 14.07.2012 13:59:39

Странджалия
Редови
Репутация: 275

Регистриран: 28.11.2011
Мнения: 208

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Продължавам да качвам качествена информация дадена от GEDAK.
Минаваме към рода Macrolepiota на Сърнелите.
Цитат: "Здравейте Колеги,
Бях обещал да напиша за „Сърнелите” и „Коралките” но изникнаха малко непридвидени проблеми, които ме принудиха за няколко дена да отсъствам от София и не ми остана време да изпълня обещаното навреме,за което моля да ме извините.Днес започвам със „Сърнелите”- гъбите от рода Macrolepiotа. В Българската литература от този жанр, са описани 4 вида сърнели: Macrolepiota procera- Обикновена Сърнела; Macrolepiota excoriata - Бяла Сърнела; Macrolepiota mastoidea – Зърнеста Сърнела и Macrolepiota rhacodes - Червенееща сърнела. Допълнително съм описал още един вид: Macrolepiota konradii –Koнрадова гъба или Звездиста Сърнела,която се среща много често заедно със другите но не е описан по неизвестни на мене причини..Снимките сам ги оформил в листове с формат А4,така че, ако някои иска може да ги принтира за ползване, но както вече говорихме много пъти,наи-добре се научават гъби с помоща наопитен гъбар който ги познава,а всички други форми на информация са само за подпомагане и обогатяване на вече съществуващите познания.
Macrolepiota procera - Обикновена Сърнела
Гугла: Отначало формата ѝ е яйцевидна и не се разперва докато не се развие пънчето напълно. Гуглата, докато се развива и бавно разперва скъсва частичното покривало под своите пластинки, оставяйки пръстенче около стъблото. Напълно развитата гугла е плоска, при благоприятно време и влажност с огромен диаметър до 30 и повече см, с концентрично разположени кръгове от кафяви люспи на бял, кремав, или бледо-кафеникав фон. В центъра на гуглата е разположена пъпка (гърбица) която не се напуква и е винаги покрита с същата кафява матова материя от която са направени тъмните люспите около нея. От към краищата на гуглата лесно се премахват и бели влакна, прах и други фини частици. Ръбът на гуглата не е подвит а висящи парченца придават назъбеност.
Месо: Месото е сравнително меко но е леко жилаво и не се разпада. На цвят е бяло но при нараняване може да се оцвети леко розово. Има приятен аромат на орех, който е най-изразен при застаряващите сърнели. Вкусът е също така приятен.
Пластинки: Бели, понякога с розови шарки и досто нагъсто разположени. Не са сраснали с пънчето и са деликатни — лесно се пречупват.
Пънче: Високо (до около 40 см) и се развива преди гуглата. Отначало вътрешността му е плътна и бяла, по-късно куха и с здрави влакна. Пънчето е украсено с уникално съчетание от люспички, наподобяващо змийска кожа. По дължината на стъблата на развитите гъби има бяло и меко пръстенче, което може да се движи нагоре и надолу. В основата си пънчето е подобно на луковица.
Споров прашец: Бял.
Месторастене: Расте по откритите планински пасища и горски поляни. Нерядко се среща и в гори, шубраци и храсталаци. Не обича влагата, а и расте в сухо време когато други гъби плододават слабо. Често се срещат и самодивски кръгове от няколко сърнели. Расте от Юни до до късна есен. Сърнелата, както и други полски гъби, е нетолерантна към почва обработена с изкуствена тор и химикали.
Гъбата е ценена високо. В западна Европа се смята за превъзходна а в Англия и Ирландия редовно се консумира сурова като се топи в краве масло и се посипва със сол..
ВНИМАНИЕ:Препоръчително гъбата е да се яде след термична обработка,тъй като лесно се сбърква с близката червенееща сърнела (Macrolepiota rhacodes). Този вид е с по-скромни размери, по-едролюспест и месото му червенее при разрязванеа младите при срязване отделят червенеещ сок и има по- силен аромат и предпочита по-сенчести места и гори.
Снимки на гъбата:
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14281008
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14281304
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14281509
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14281550
Macrolepiota excoriata - Бяла Сърнела
Гугла: Млада –яйцевидна; развита –широко звънчевидна, подобна на чадър 5 до 18 см; Често има гърбица.
Цвят: Чисто бяла,Сивобелезникава до розово жълточервеникава,винаги по-тъмна в средата.Кожата е суха,разкъсваща се на дребни люспици.По ръба люспите приличат на ресни.
Пластинки ( Хриле):Тънки,издути,свободни гъсти и бели.
Споров прах и отпечатък: Бял
Пънче: Цилиндрично,слабо разширено в основата високо 8-10см, дебело 0.6 до 1.2 см,белезникаво,с бяло ципесто подвижно пръстенче,което понякога изчезва.
Месо: Бяло меко с приятен вкус и миризма при нараняване не променя цвета си.
Месторастене: По ливади и пасища,торища а не рядко и в обработваеми земи от Юли до Ноември.
Ядлива гъба с много добри вкусови качества.
ВНИМАНИЕ: от неопитни гъбари,гъбата може да се сбърка с бялата мухоморка- Aманита virosa-смъртоносно отровна.
Имена по света: Slender Parasol , Fungo della rugiada, Bubbola buona, Poljski dežniк, Užitna, Petite Coulemelle, Bedla odřená, Czubajka białotrzonowa
Снимките на гъбата:
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14278988
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14278995
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14279020
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14279035
"


"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

  0

#17 16.07.2012 09:56:45

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Аз пък си чета книги за гъби , гледам картинки , сравнявам ги с тези които растат из природата и бера гъби за ядене . Нося си даже един цветен плакат със снимки на основните ядливи и отровни гъби в раницата , когато ходя за гъби . Жив съм все още .... Не казвам , че това е най-правилния подход ! Никой не може да ме убеди , че няма полза от книгите или съвременните им заместители . Благодарение на трудовете на авторите се научават доста неща за гъбите , включително на какви места растат , в кои сезони , двойници и т.н. Снимки и описание на конкретни гъби пак търсите в интернет нали ?
   Например в една книга прочетох , че гъба която е ядлива в една страна (или друг регион, друг климат , друг континент .....) , може да е отровна в друга страна . Така , че примерите които давате за гъбите в Русия примерно не са много правилни . Също така знам , че ядлива гъба растяща близо до отровни също има опасност да стане отровна в някаква степен и е опасна за консумация . Има доста такива немаловажни подробности , които и стари гъбари не ги знаят .
   Не отричам , че практическият опит на живо е най-доброто нещо . Гъби които ме съмняват не ги бера . Аз също се допитвам до опитни гъбари  и са ме учили преди такива хора . Темата е доста деликатна и наистина шега не бива , защото е свързано с човешкия живот.


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#18 16.07.2012 10:18:24

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Ами гъбата няма почти никаква хранителна стойност, така че не виждам въобще причина да се консумири, още повече при съществуващата възможност да гушнеш букетчето. big_smile
Ако е просто за вкуса - е има култивирани гъбки в буркан.  big_smile


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#19 16.07.2012 10:20:00

Странджалия
Редови
Репутация: 275

Регистриран: 28.11.2011
Мнения: 208

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Цитат на колега от друг форум "Диканаров" към GEDAK .
"Чудесно събрана и поднесена информация! Колега Gedak, чел съм и за остролюспестата сърнела и за дребната полска сърнела, която е с шапчица 5-8см. височина 15-16см и са от отровните сърнели. От остролюспестата съм намирал до сега само една, а от малките много. Мисля, че ще е много полезно, ако имате и споделите вашата информация и снимки на тези гъби."

Отговор на "GEDAK"
"Здравейте колеги,
Колега Диканаров,благодаря за отзивите.Ще се опитам да направая информация и за тези видове за които говорите,знам ги добре,само, че учените са ги прехвърлили в друг род и не са към сърнелите вече,макар че доста си приличат външно,само дето са по дребни.За днес продължаваме с останалите 3 вида Сърнели за които бях обещал и се забавих:

Macrolepiota mastoidea – Зърнеста Сърнела
ГУГЛА: млада е яйцевидна до звънчевидна в средата с червенокафява едра пъпка(гърбица)( това е наи-характерния белег на тоз вид).Развита е плоска,чадърообразна с диаметър от 8 до 15 см.Покрита е с розово светлокафява кожа обикновенно накъсана на дребни люспи и зрънца под които се вижда бялото месо.
Пластинки (хриле)белезникави или слабо кремави,широки,свободни и гъсти.
Пънче:белезникаво с ивици от финни охренокафеникави люспи.Дължина 9 до 16 см и дебелина 0.8 до 1 см,към основата плавно надебелябащо. В горната част със широк пръстен които в началото е сраснал с пънчето а после е свободен.
Споров прах: бял
Месо: бяло не променящо цвета при нараняване,без миризма и с приятен орехов вкус.
Месторастене: Предимно в широколистни гори от Юли до Ноември.
Ядлива гъба с добри вкусови качества.В Западна Европа (Италия)се счита за деликатесен вид, а в Англия и Ирландия се консумира сурова намазана с краве масло и сол.
ВНИМАНИЕ: Яденето на сурови гъби не се препоръчва.Гъбите по принцип са трудносмилаема храна а хората са с различни реакции към тях.
Снимки на гъбата:
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14294985
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14294992
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14295009
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14295020Macrolepiota rhacodes - Червенееща сърнела
ГУГЛА –млада е яйцевидна,развита-чадъровидна а старееща-плоска с диаметър от 5 до 15 см.В средата има слабо изразена гърбица.Покрита е с дебела суха кафеникава кожа която е напукана на едри люспи, разположени керемидообразно,но в областа на гърбицата винаги е здрава и гладка и по-тъмно оцветена.Цвят: бяла до кремава,червеникава или розова,кафява,сива до сивокафява.
ПЛАСТИНКИ-гъсти издути и широки,отначало бели, белезникави до кремави, по-късно черженикавокафяви. При нараняване почервеняват.
ПЪНЧЕ- дълго 12-15 см,дебело 1-2 см,цилиндрично в основата силно луковидно надебелено до 6 см.Младо е голо и гладко бяло до кремаво и при нараняване пуска черженооранжев сок.При стареене става червеникавокафяво. В горната част с подвижен влакнест много дебел пръстен(някои автори го посочват като двоен).
СПОРОВ ПРАХ –бял
МЕСО:Белезникаво до кремаво,при нараняване се оцветява отначало оранжево-червено,по-късно се променя
в тъмно червено и накрая става ръждиво.В гуглата месото е меко а в пънчето на влакна с приятен вкус и миризма на орехи.
МЕСТОРАСТЕНЕ – в широколистни и иглолистни гори от Юли до Октомври
ВНИМАНИЕ: Гъбата е ядлива с много добри вкусови качества,но консумирана сурова или не добре обработена може да предизвика разстройство или възпаления при хора с проблеми в стомашния трактат,с язви или гастритни заболявания.Възможни са и алергични реакции или обриви.
Снимки на гъбата:
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14295860
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14295882
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14295905Macrolepiota konradii –Koнрадова губа или Звездиста Сърнела,
Този вид сърнела не е описана в публикуваните изданията за Диворастящите гъби в България, но гъбата е доста разпространена и съм сигурен, че доста от гъбарите я берат и консумират редовно, считайки я за друг вид. За описанието съм ползвал информация от реномирани световни гъбарски центрове, английски издания за гъбите, както и лични снимки от собствения ми архив.
ГУГЛА: Бяла до кремъва,понякога бледо светло кафява с диаметър от 7 до 15 см,типично от 5до 8 см. Млада е овална,по-късно чадъровидна,после плоска и накрая нерядко е обърната обратно (Това е типично само за този вид сърнела).В средата има издадена пъпка,която е със значително по-тъмен цвят. Кожицата се разкасва много рано и открива бялото месо на гъбата,а в средата на гуглата около пъпката оформя солидна многолъчева звезда ( също много характерен белег типичен само за нея откадето носи и името си.)
ПЛАСТИНКИ(ХРИЛЕ) : Бели .
ПЪНЧЕ: Високо 10 до 15 см,дебело 0.8 до 1,2 -1,5 см, бяло до белезникаво покрито със малки кафеникави люспи,в основата оформено като луковица. Характерен е наличието на двоен пръстен в горната част на пънчето.
СПОРОВ ОТПЕЧАТЪК: Бял
МЕСО:Бяло,не променя цвета си при нараняване.
МЕСТОРАСТЕНЕ: По края на горски поляни или пасища в близост до широколистни гори или храсти,или в просветлени вироколистни гори върху тревисти участъци,както и по открити госки пътища. От края на Юли до края на Октомври.
Oще веднаж характерните белези: Звезда на гуглата, двоен пръстен на пънчето, като стара- със обърната гугла.
Добра ядлива гъба с приятна миризма и вкус и отлични кулинарни качества.
Снимки за тая гъба:
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14295973
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14295981
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14296012
http://gedak.snimka.bg/nature/divorasty … 4.14296039


"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

  0

#20 16.07.2012 10:21:44

Ийон Тихи
Редови
Репутация: 119

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011
Мнения: 975

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Гъбата не е човешка храна. А и доколкото знам, не е много калорична. Имайте предвид - гъба отвън, гъба отвътре (вярно е и в обратен ред). Иначе не отричам, че гъбата е вкусно и изкусително нещо.

Последно редактиран от Ийон Тихи (16.07.2012 10:27:51)


В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

  0

#21 16.07.2012 11:22:57

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Доколкото знам, хранителната им стойност е много малка, почти нулева. Вкусни... ами въпрос на вкус. wink И според мен са доста тежки като храна,


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#22 16.07.2012 12:56:58

ilianlp
Балканджия
Репутация: 174

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,098

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Вярно, не са като месото, но както се казва по нашия край - кат' няма ери , к'вот се намери! (ери = яре) А ако съм на зор, предпочитам манатарки пред трънки и глогинки wink

Последно редактиран от ilianlp (16.07.2012 12:58:21)


Memento mori

Офлайн

  0

#23 16.07.2012 13:07:05

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Black Wolf написа:

Ами гъбата няма почти никаква хранителна стойност, така че не виждам въобще причина да се консумири, още повече при съществуващата възможност да гушнеш букетчето. big_smile
Ако е просто за вкуса - е има култивирани гъбки в буркан.  big_smile

Това за буркана е баш бушкрафтърско wink
Не знам дали гъбите имат хранителна стойност или не, ама знам, че от тях става хубава яхния. Пък и са много добри като подправки в разни манджи.
Едно голямо браво от мен на колегата, че ни представя в синтезиран вид толкова информация. Лично на мен ми е интересно.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#24 16.07.2012 16:29:09

Странджалия
Редови
Репутация: 275

Регистриран: 28.11.2011
Мнения: 208

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Леко афектиран от "мнението" на колегата Black wolf ,че гъбите нямат никакви свойства и хранителни вещества (освен вкусови) ще споделя  ,че е мнооого ,монооого далече от истината. Разбира се различните ядливи гъби имат различни показатели на витамини и хранителни вещества. Да не говоря ,че много от гъбите имат съставки с много силно изразен антибактериален, кръвотворен и лечебен ефект! А да споменаваме ли ,че огромна част от лекарствата в днешно време са произведени от конкретни съставки извлечени от гъби!
Има си обаче правила за бране /къде,кога, как/, съхранение и консумация които трябва да се спазват за да знае човек, че ще ясе накрая качествена и безопасна храна!
Хвърлете едно око колеги ,на една две статии набързо намерени и някои цитати:
http://www.sibir.bg/blog/MEGI4/?blogPag … tID=374362
http://www.monitor.bg/article?id=190677
цитат : " Ами аз съм химик и по стечение на обстоятелствата от няколко години се занимавам с анализи на храни. Един от проектите на моя шеф, който спечели финансиране, е свързан с наличието на биометали в няколко типа гъби и тяхното разпределение, в зависимост от ареала и в зависимост от качествата на гъбата. Целта на проекта беше предимно манатарката, но за сравнение беше взел и печурка, рижийка, челадинка и пачи крак. Впоследствие аз се присъедених към проекта и започнах да изследвам антиоксидантната активност на тези гъби (като за начало). Оказа се, че специално манатарката е един отличен източник на селен. Ние живеем в селенодефицитен регион и си набавяме селена предимно от морската храна. Изследването на антиоксидантната активност също показа интересни резултати, но само това изследване не е достатъчно, за да се направят генерални изводи. Освен че манарката и пачия крак са източник на повече антиоксиданти от печурката и челадинката.  Но тук темата е много дълбока.

На този етап съм в момент на изчакване някой проект да спечели финансиране, за да допълня анализите с анализ на някои от другите по-важни микронутриенти. Самите гъби се оказват доста интересни от тази гледна точка. Например, те са един от най-богатите източници на ерготионеин. А ерготионенина е слаб антиоксидант чиято точна биологична роля не е напълно изяснена, но е известно че е нужен за метаболизма, а не се синтезира от бозайниците."
Погледнете и това също е много интересно клипче, на световно известен и признат учен , миколог в САЩ ,който изтъква другите свойства на тези организми http://www.ted.com/talks/lang/bg/paul_s … world.html

Последно редактиран от Странджалия (16.07.2012 16:30:27)


"Истинският бушкрафтър не e само умения, това е вътрешно състояние." - GoldenRatio

"Общото е, че всички си имаме странности и трябва да ги уважаваме, защото те ни правят индивиди. Ако искаме да се събираме и да общуваме в аспекта на това което ни свързва, трябва да пренебрегваме това което ни разделя."- Галимунди

Офлайн

  0

#25 16.07.2012 16:42:04

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Антибактериалния и пр. и пр. медицински ефекти са едно (някои гъби имат и други интересни ефекти! big_smile ), но тук става въпрос за друго.
Говорим за хранителна им стойност, т.е. колко енергия дават. Защото това е важното в определена ситуация - колко енергия дава една храна.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#26 16.07.2012 17:44:17

88
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 16.07.2010
Мнения: 413

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Гъбите, наистина са нискокалорична храна,в някои случаи, човек може да изразходи повече енергия в събирането им,отколкото ще получи при консумацията.Хранителната им  стойност е ниска,друг въпрос е ако някой харесва вкуса им и се кефи да ги събира,няма лошо.

Офлайн

  0

#27 16.07.2012 22:52:15

meco puh
Редови
Репутация: 2

Регистриран: 13.02.2012
Мнения: 131

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Ийон Тихи написа:

Гъбата не е човешка храна. А и доколкото знам, не е много калорична. Имайте предвид - гъба отвън, гъба отвътре (вярно е и в обратен ред). Иначе не отричам, че гъбата е вкусно и изкусително нещо.

А защо всичко се свежда до хранителната стойност на гъбите? Нима ловеца ловува, защото няма какво да яде, риболовеца също? Ами гъбаря ходи за гъби за свое удоволствие. Брал съм гъби и на връщане съм ги подарявал на някого. Ходил съм за гъби в сухо и горещо време, когато знам, че гъби няма и да видя. Ами тогава защо? Предствете си човек, който си лежи в къщи и скучае 5-6 часа. Друг пък който обикаляйки, след толкова време се връща без нито една гъбка. Моля, отговорете ми, кой е на загуба?

Офлайн

  0

#28 16.07.2012 22:54:43

ilianlp
Балканджия
Репутация: 174

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,098

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Те и трюфелите са гъби, а какви пари дават хората за тях... ама то щот не са ценни :?


Memento mori

Офлайн

  0

#29 16.07.2012 23:02:23

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Мечо, когато казват клегите, че гъбите са нискокалорични, те имат предвид ценността им от гледна точка на оцеляването. Макар че, при ситуация на оцеляване всяка каловия е ценна. Аз лично умирам за гъби. Много ги обичам и следя темата с интерес. Даже провокиран от темата намерих доста интересни сайтове за гъбарство.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#30 17.07.2012 13:01:39

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: За Гъбите и гъбобера в дивата природа!

Потърсих аз какви са данните за калоричността на гъбите :

Продукт - kcal/100g # Мазн, g # Белт, g # Въгл, g
Гъби - 13.5 # 0.5 # 1.8 # 0.4
Гъби консерва - 80 # 5 # 3.4 # 5.4
Свинска кайма - 263 # 21 # 17# 0
Пилешко месо/гърди  - 110 # 1 # 23 # 0

Източник - http://spidersport.com/calories.php

Имат някакви калории , ама много малки . Некалорични , ама вкусни да им се не види и гъбите ....


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff