XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 26.06.2012 16:21:31

vasaka
Новодошъл

Регистриран: 01.11.2010

Сензор за движение

Здравейте! Какво мислите за употребата на детектор за движение с аларма в гората? Ето за този става въпрос: . Детектора засича движението и включва алармата. Целта е да ме предупреди и да сплаши преминаващото животно(мечка).

Офлайн

0

#2 26.06.2012 16:47:47

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Сензор за движение

Като духне вятър и това писне със 150 децибела в тишината, как ще подскочиш... поне половин метър. Опъни си разтяжки по- добре и ползвай нещо по- нестресиращо за алармен звук smile)

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#3 26.06.2012 17:03:31

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Да като пиратки тип "Люта чушка". Гаранция, че меца ще се посере.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#4 26.06.2012 19:17:11

SSt
Редови

Регистриран: 19.05.2010
Уеб-сайт

Преди да се легне, било в палатка, хамак, платнище, навес или каквото и да е било навън е достатъчно само да се отдели храната от непосредствена близост.
Най - добре с въженце нависоко !
Ако някой иска презастраховка ...  верижка, лъжица, монета или нещо дребно метално в ауминиевото канче и закачено на въже или сезал около спалното място !
Звука: метал в метал е най - стряскащия и плашещ животните ....  поне в България !
Ако се върви, същото в/у раницата е гаранция, че и животно няма да се види !

Офлайн

0

#5 26.06.2012 19:24:52

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Друже ти преброи ли времето за реакция на този даттчик. За това време баба Меца ще те хапне.
И защо ти трябва датчик с батерии в гората. Мога да изброя куп датчици без батерии.
пп Ако проверяваш нашата реакция, то не си познал. *OK*

Последно редактиран от Okdalf (26.06.2012 19:25:42)

Офлайн

0

#6 26.06.2012 19:31:42

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Волдемар не го слушайте, коварен тип е той. Чувал съм (от потърпевши), че има навика да разполага разтяжките на сигналната система точно на най-удобните места за нощно пикаене около лагера. Ставаш да се облекчиш, правиш три крачки настрани и хоп - пет минути заря. Поне така твърдят злите езици от една форумна сбирка  :[

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#7 26.06.2012 19:44:28

SSt
Редови

Уеб-сайт

Силен, неочакван и стресиращ шум, може да е основание,  ошашавеното животно да нападне ... !

ПП. В ловния форум www.nalov.com има една интересна тема "мечка в гонката" ... по специално за реакциите, макар че  там ситуациите със срещите са различни, отколкото при нормални срещи !

Офлайн

0

#8 26.06.2012 19:54:40

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Абе ако държи да е на батерии, може някакво зумерче примерно, колкото да се разбръмчи и да се събуди човек. Нито ще тежи или заема място, пък батерии така или иначе се носят. Спомням си от ученическите години най- простия контакт за разтяжка беше щипка за пране, с омотани 2 оголени жици на двете челюсти и пластмасово копче от дреха, вързано със здрав конец, което се защипва с щипката и държи челюстите отворени. Като се опъне повече конеца издърпва копчето и щипката се затваря и дава контакт. От там нататък кеф ти лампичка, зумер, електродетонатор... big_smile

Последно редактиран от Yavor (26.06.2012 19:55:17)

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#9 26.06.2012 20:03:34

windwarrior
Зла Гад

Аз лично не спирам да се учудвам на психозата с мечките. За последните 10 години в България има, ако не ме лъже паметта, 3 документирани случая на нападнати и убити от мечка. За сметка на това всяка година си заминават по 5-6 човека от ухапвания от кърлежи, само за тази година имаме 2 случая на разскъсани от улични кучета в София. Ама народа продължава да се шашка от мечки....

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#10 26.06.2012 20:22:41

SSt
Редови

Уеб-сайт

windwarrior написа:

Аз лично не спирам да се учудвам на психозата с мечките. За последните 10 години в България има, ако не ме лъже паметта, 3 документирани случая на нападнати и убити от мечка. За сметка на това всяка година си заминават по 5-6 човека от ухапвания от кърлежи, само за тази година имаме 2 случая на разскъсани от улични кучета в София. Ама народа продължава да се шашка от мечки....

Извинявай колега, не е точно така !
Имам наблюдения повече от 20 г. в района на Априлци.
Случаите са доста повече, а това,  че не им се дава гласност, е съвсем друга работа !

Офлайн

0

#11 26.06.2012 20:33:18

windwarrior
Зла Гад

Добре, конкретно - колко убити хора има в района на Априлци от мечки в последните 20 години ?

Аз съм от Черни Осъм (през един баир сме), та информацията ще е лесна за проверка.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#12 26.06.2012 20:57:44

SSt
Редови

Уеб-сайт

windwarrior написа:

Добре, конкретно - колко убити хора има в района на Априлци от мечки в последните 20 години ?

Аз съм от Черни Осъм (през един баир сме), та информацията ще е лесна за проверка.

Ако говорим за психоза, съгласен съм, че не трябва да се създава !
Ако говорим за популация, ми има си ги и то доста !
Дойчин /Дочо/ и Боян от Горското, вероятно имат още по - точни данни за тях.
Последните 2 случая във Валевци предполагам ги знаеш.
А ако говорим за срещи, то последата ми беше миналата седмица на т.н местност Дреньовица на вр.Острец !
Пък с удоволствие ще се запознаем лично, щом си от Черни Осъм !

Офлайн

0

#13 26.06.2012 21:17:49

vasaka
Новодошъл

Аз се чуда  как ще реагира мечка на алармата 105 децибела. Аз предполагам, че ако реши да приближава през ноща към палатката, то тя ще се води от любопитство и от миризмата на храна.Изключвам вероятноста да е стръвница, твърдо решена да нападне. Та върви си по миризмата и изненадващо се включва алармата. По принцип има два варианта: борба или бягство. Аз като съм в палатката (примерно на 20 метра от датчика), не съм насреща й , няма кого да нападне. Следователно мечката ще се стресне и ще хукне да бяга.
Но това са само предположения, не мога да знам психиката на мечката. Може би пък такава аларма да я ядоса и да се вкарам в беля.
Иначе алармата се включва 5 секунди след отчитане на движението. Разтяжката с щипка с проводници е добра идея, примерно в комбинация с 9 волта батерия и аларма от комплектите на "Млад Конструктор".

Последно редактиран от vasaka (26.06.2012 21:19:44)

Офлайн

0

#14 26.06.2012 21:28:26

vasaka
Новодошъл

Най-пресния случай на мечка стръвница в Родопите, обявен от медиите : http://novatv.bg/news/view/2012/06/16/3 … %BD%D0%B0/

Офлайн

0

#15 26.06.2012 22:35:09

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Аз като замръкна по кърища и балкани си спъ без никви такива щуротий . Ако ми е писано нещо да ма яде -иншАллах ,тва ще си стане . Ма пък до ся нищо мъ не е изяло .
  Иначе наскоро видях едни да се градят с електро пастир за през ноща ,ползваха си акумолатора на колата , тая чудесия ще е по ефективна от сякви пиратки аларми и други , поне според мен.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff