XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 28.05.2013 21:19:20

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Отг: Обсъждане на лека/ултра лека екипировка

Ще ви хване запека с тия манджи ама де да видим. Тъкмо ще решим проблема със дефекацията в полеви условия.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#62 28.05.2013 21:25:04

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

RELAX написа:

А как стои въпроса с лиофилизирана бира ? Дали има такова животну ....

Тц, само някакви енергийни бълвочи.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#63 28.05.2013 21:27:59

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

windwarrior написа:
RELAX написа:

А как стои въпроса с лиофилизирана бира ? Дали има такова животну ....

Тц, само някакви енергийни бълвочи.

Ракия, максимум градуси минимум тегло, особено ако  е отлежала в буре за сумала ти време smile.
Wind  не се коси, шегувам се просто.  wink

Последно редактиран от mchervenkov (28.05.2013 21:28:42)

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#64 28.05.2013 21:29:28

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

mchervenkov написа:

Wind  не се коси, шегувам се просто.  wink

Бе аз хем си те знам, че ти е остър езика, понякога... ама се впрегнАх, признавам си  *DRINK*

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#65 29.05.2013 07:47:39

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Ако питаш жена ми все говоря на въпреки smile)) *DRINK*  тъй не е  за тази тема smile).
По същество на темата тъй като всеки път се носят един куп неща кой да изпробва кой да покаже в случая поне с брадвите може да се разберете кой ще носи и защо ще носи. Аз поне като съм ходил да спя с  приятели нейде по балкана винаги сме носили само една  (1) брадва но да е здрава и да се ползва от всички. Всички обичаме бира в балкана но никой не обича да я носи тъй като тежи пък ракията както писах горе е максимум градуси за минимум тегло. Друго което правя е са пресипа алкохола обикновено в пластмасово шише. Но това е къмпинг сбирка така че за малкото разстояние което ще се носи не мисля че е проблем освен водата де.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#66 30.11.2013 19:36:53

П.Петков
Редови

Регистриран: 29.11.2013

Бих искал да покажа и моите решения и покупки за достигане на така търсения баланс между от една страна-тегло и компактност,а от друга комфорт.Като разбира се трябва да се има в предвид и съответен бюджет,а за лека екипировка нещата от към бюджет обикновено не изглеждат розови.  В сегашният си пост ще изложа своите решения с снимков материал, но ще  давам линкове към отделни магазини (тъй-като многократно ще ме улесни) надявам се само да не се приемеи и тълкува като спам или реклама.                                                                                          Започвам с раницата:                                                                        ТАШЕВ Kentaurus 60+10                                                                               Тегло: 1900 гр.                                                                                               http://www.tashev.bg/shop/product_info. … rticles=17                                          Малко е тежичка, но е изключително здрава  и удобна.А със своите 70 литра побира цялата ми двуседмична екипировка.Цената при покупка миналата година бе 160 лв.Докато съм все още на тема раница искам да дам едно уточнение а именно , че в долното и отделение което е 10 литра побирам палатка, спален чувал и надуваемо шалте.Ако продължите да четете поста ще разберете и точно как)).                                                                                Палатка:HIGH PEAK Minilite                                                                                     Тегло:600гр.   http://yakobg.com/high-peak-bg/%D0%BF%D … poH4uKTXdA                                                     Палатката на пръв прочит звучи несериозно,но има много преимущества като най-големите такива са тегло и изключително компактен размер (32-7-10).Палатката няма нужда от вложените в комплекта рейки като вместо това се изпъва страшно сполучливо с две щеки за ходене.А стоманените клинове задължително се подменят с алуминиеви, като по този начин се достига до невероятните 600гр. за палатка.Аз лично палатката съм я импрегнирал;първо по шевовете с полиуретаново лепило и 2ри път по цялата и дължина и ширина с импрегниращ спрей.Благодарение на това здравината и се увеличи а водният и стълб би трябвало да е поне двоен.Изпробвана е от мен на кратък преход в Рила като за 4рите дни на прехода 3 бяха дъждовни.Цена 41лв.                                                                                        Спален чувал :PINGUIN Micra - new 2012                                                                                         http://yakobg.com/spalen-chuval-pinguin … poOneKTXdA                                                  Цена качество тегло обем параметри това за мен е оптималният вариант.                                                                                   Тегло:950 гр., температурен диапазон- Комфорт жени 6' мъже 1'  Ексрем-14',Габарити (мой)-леко компресиран:26 -15-14.                                                                                     Чувалът е с двуслойна конструкция като при мен е сравнително нова придобивка, но вече е изпробван(на балкона в къщи при температура -1 по термо бельов него) и оплаквания от него нямам)).                                                                                   Шалте:надуваемо  Karrimor X Lite                                                                                           Тегло:300гр. Цена около 65 лв. с доставка.Габарити 28-9см.                                                                                   http://www.sportsdirect.com/karrimor-x- … ess-782143                                                                                     Изненадващо добър продукт на тази марка която по принцип се асоциира с качество средно към ниско.Много е здраво бързо се надува, а и е доста удобно с тези си 7см дебелина .Недостатъците са му цена и ширина-дължина.Аз съм 182 висок и 72кг тежък и смятам че на хора по високи от мен и по тежки с 20кг няма да им е удобно,но това важи за всички надуваеми постелки!                                                                                  Смятам да завърша днешният си обзор с готварският си комплект, като още в началото искам да направя уточнението че ползвам само  етилов спирт като походно гориво.Причините са няколко но на първо място е мултифункционалност.Други са малкият разход ,обем и лесното му намиране.                                                                                 Готварски комплект:FERRINO POPOTE                                                                                     Съдържа спиртник(подобен на танжия) ветробран (ползва се като поставка) тенджера 700 мл , похлупак- тиган ,отделна дръжка.Теглото на комплекта е 330 гр., но аз го комбинирам с уред за готвене на пара със същия диаметър (същият е едновременно качествен ветробран и самостоятелно мини огнище).                                                                            http://outsider-bg.com/content/%D1%81%D … ino-popote                                                                                       Материал-алуминий с не залепващо покритие. Цена на комплекта 55 лв +4 лева за цедката!

Последно редактиран от П.Петков (30.11.2013 19:42:26)

Офлайн

0

#67 30.11.2013 20:40:24

П.Петков
Редови

Ако има интерес бих споделил и за други мой решения опит и инвестиции относно хигиена,аптечка,дрехи,осветление,остриета,ориентиране,електронни устройства и разбира се храна -Нейното намаляване като тегло и обем, и увеличаване на хранителната и стойност ,и балансираност.

Офлайн

0

#68 30.11.2013 20:51:25

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Ми то форума е за това. Ако искаш споделяш, ако ли не то си е твой проблем.  :[

Офлайн

0

#69 30.11.2013 21:04:45

П.Петков
Редови

Okdalf написа:

Що така с лошо бре :'(  Питах си нормално и възпитано за да не оспамя цялата тема, а отгоре на всичкото  съм и нов тук *DRINK*.Та цялата ми идея беше да споделя как съм постигнал напълно заредена раница за 2 седмици за по малко от 15 кг.

Офлайн

0

#70 30.11.2013 21:28:17

OXYGEN
Редови

От: София
Регистриран: 04.12.2009

П.Петков написа:
Okdalf написа:

Що така с лошо бре :'(  Питах си нормално и възпитано за да не оспамя цялата тема, а отгоре на всичкото  съм и нов тук *DRINK*.Та цялата ми идея беше да споделя как съм постигнал напълно заредена раница за 2 седмици за по малко от 15 кг.

Давай, продължавай.
На мен поне ми е доста интересно.
И аз от скоро започнах да олекотявам екипировката и ми е доста полезно.

Офлайн

0

#71 30.11.2013 21:51:05

П.Петков
Редови

OXYGEN написа:
П.Петков написа:
Okdalf написа:

Давай, продължавай.
На мен поне ми е доста интересно.
И аз от скоро започнах да олекотявам екипировката и ми е доста полезно.

Ok. деиствам *WRITE*

Офлайн

0

#72 30.11.2013 23:21:56

П.Петков
Редови

Минавам на аптечка :Ползвам едно малко сакче на Мило  first aid box което закупих срещу скромната сума от 12лева (тъй като обичам нещата да са подредени и да са на място) .Но него съм го натъпкал здраво с всичко най-нужно като медикаменти превързочни , репиленти и разни мазила. Вътре държа и една допълнителна пластмасово шишенце с спирт за резерв.Теглото относително е около 800 грама но с подходящите тубички и шишенца(като дозировки) ще го сведа до половината от това.                                                                                            Хигиена: Несесер-Вътре паста за зъби(промоционални тубички стига за около месец нормално ползване) Вода за уста(пак същият вариант 100мл.са напълно достатъчни)Това не е задължителен аксесоар при здрави зъби,но при проблемни такива с коронки и мостове не е хубаво да се пропуска.Сапун-малки от хотелските повече бройки.Предимството е че докато се разкашка вече е свършил.Съхранявам отворения сапун в малко пакетиращо се пликче.Соларен душ -файда няма дори летните месеци на планина виж на море е друга бира така че зависимост от прехода-похода се решава рационално.Четка за зъби -от най- евтините ,те са и най-леки.Самобръсначка ,нокторезачка пинсети -и трите леки и компактни.Кърпа- микрофибърна.Ролон- дезодорант.Цялото това нещо се побира в несесера + малко гумирано огледалце и тежи около 400гр.                                                                                       Осветление:Челник(фирми много гледай да не е много скъп и да е с 2а батерии и поне 40 лумена моя е този и за момента съм доволен от него http://www.tashev.bg/shop/product_info. … icles=1181  но е слаба ракия сравнение с друг клас челници.2 резервни батерии  фенерче към ключодържателя за всеки случай.1мини лампа за вътре в палатката от лепящият се вид.-Не свети много но няма да си загубиш палатката ако се наложи да вършиш нещо по така в късните часове.А тежи и колкото тежат батериите вътре.                                                                                       Ориентиране:карта и компас+задължителен удобен калъф който да побира и двете.Картата масимален мащаб 1:70 000 от там нагоре си в тотална мъгла.Компаса малък и просто да показва север за да ориентираш картата.Все пак трябва и да е надежден китайските боклуци не ми се нравят.Тук е мястото да добавя и едно уникално уредче за карти което плъзгайки се по маршрута  ти дава ясна представа за разстояние(тъй като е съобразено за различни мащаби)Гениална играчка но и трудно достъпна.Гпс -батерии финанси ако може да си го позволи човек винаги е плюс но с условието че се ходи в крайно непознат район и няма никаква друга достъпна информация. Препоръчвам това калъфче на ташев а що се отнася до компас аз ползвам от един армейски спасителен нож с диаметър около 2см и до сега не ме е подвел.                             http://www.tashev.bg/shop/product_info. … rticles=80                                           Другото което препоръчвам е да се снабди с висотомер в комбинация с барометър и термометър .Тази малка играчка спасява живота.Помага за ориентиране предсказване на рязко влошаване на  времето а ако е под формата на часовник и хипотермия.

Офлайн

0

#73 30.11.2013 23:32:31

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Уредчето с колелцето за директно мерене на разстояния по карта, периодично се появява в обявите на продавалник и дата.бг, не помня колко, но не беше скъпо. Който се интересува от него, може да ги поглежда чат- пат. smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#74 01.12.2013 00:16:13

П.Петков
Редови

Електронни устройства:Гсм Смартфон+зарядно.Телефона държа изключен в соларно зарядно тип калъф окачен върху раницата.Зарядното е само 800мл.ампер часа и се зарежда за около 14 часа но е достатачно да поднови животът на телефонът ако се наложи.Може да се разгледа като ненужна играчка ,но примерно рила и пирин където ток се пуска вечер за 2часа и трябва да се чака ред за контакт, си  е супер да го имаш.А ако си само на палатка без соларно не може. Мп3-ка на батерий-тази която аз ползвам работи с ааа 1 батерия и дава музика до 72часа.нося 6 малки батерии резерв 3 за лампата и 3 за мп3ката.                                                                                      Дрехи: 3 слоя                                                                                            1ви гащи и чорапи:3 чифта- гащи 1 -чисти 2-на мен 3-съхнат))                                                                                - Чорапи тук се ориентирам към туристическият им вариант.-4ри чифт 1-чисти 2-на мен 3-съхнат 4 вълнени дебели оплетени от баба на село от ебах го преждата)))                                                                              1ви слой+ термо фланелка термо клин-от най ефтините щото така или иначе се скапват бързо.Обаче дори те си топлят здраво и не спарват.                                                                                    2ри слой _Панталон софт- шел 5000 мм воден стълб с ципове превръщащ го в къс.2 слой-вълнен пуловер оплетен от една баба срещу 50 кинта от прежда 100 процента вълна-преждата си я имах от 20 години и съзнавам напълно цената и сега))).                                                                                     3ти слой-зиме пухенка супер тънка гъши пух(като си я купя ще споделям щото цената си е таковала таковата) есен пролет софт шел 8000 мм воден стълб-подплатата му е пулар.                                                                                       4ти слой -лято ветровка -носи се едно от двете вълнен пуловер или софт шел якето като се комбинира с ветровката за супер изолация. зимата от ветровка нужда няма.Нося и още 2 полиестерни блузки и един супер компактно полиестерно долнище за резерв както и едни къси гащи тип бански които съм оборудвал с пристягащи ластици.Наясно съм с мнението на мнозина от вас за "найлоните" )) но що се отнася до обем, тегло ,работа са несъпоставими.

Последно редактиран от П.Петков (01.12.2013 00:18:48)

Офлайн

0

#75 01.12.2013 00:36:48

П.Петков
Редови

Всички дрехи са в компресорна торба от 8 литра и тежат(летният вариант) около 1.7 кг ако не и по малко тъй като голяма част са върху мен.                                                                                             Обувки -1 чифт  леки високи 540 грама на обувка Подметка вибрам(задължително) висок здрав борд отпред и отзад с гумено покритие.(това е за да не станат обувките на гъз на първите скали.Водоустойчиви обувки няма освен ако не са гума изцяло.В мембрани не в вярвам и си мисля че заедно с водният стълб са ебати спекулацията(пример воден стълб на чедър *JOKINGLY* )Важните неща според мен са здравина на материал и изпълнение ,подметка.Със съвременната нано технология винаги можете да импрегнирате обувките си и то не по зле от производителя.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff