XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 17.06.2012 22:12:27

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Технически(и не само) проблеми и решения.

Не знам как са из страната, ама софийските КАТ-аджии на моменти са свръхизпълнителни и една от последните директиви е, да се проверяват велосипедистите дали отговарят на изискванията на закона за движение по пътищата. Според закона всеки велосипед трябва да е оборудван с изправни спирачки, ясно различима бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител(допуска се и червен източник на светлина) отзад, бели или жълти светлоотразители отстрани(на спиците) и звънец(не се допуска друг източник на звук!). Ще се проверява освен за наличието на тези неща и за начина на каране- забранено е от закона да се кара без ръце или с една ръка(освен ако не показваш посоката на завоя си), както и пресичане на пешеходна пътека карайки велосипеда(трябва да слезеш и да го буташ).
Ми хубаво, няма лошо да се позатегне дисциплината, ама аз колело вечер не карам, съответно фар нямам, иначе другите отразители отзад и отстрани си ги има. Звънец също нямам. Имах минаване вчера през Карфур, та погледнах и велоаксесоарите- ми то само детски звънци в ярко жълто или розово! Не че горя от желание да ми дрънка нещо докато се друсам по бабуните, ама айде, ще сложа нещо там да има, ако трябва ще го натъпча с нещо отвътре, за да не ме дразни. Оставих го за по- нататък. Въпросът с фара стоеше така: пари излишни в момента нямам, ама като казвам нямам значи... нямам! Пък и читаво светещите фарове за колело не са по 5 лв. Имам обаче фенери и то съвсем прилично светещи, избрах китайския с псевдо CREE диод, който има и разни мигащи режими, съвсем като модерните велосипедни светлини  демек. Монтаж за обикновен фенер към велосипед има или в дийлекстрийм(чакане 1 месец и ник'ва гаранция че ще става за нещо), или в армс-бг. на момента. Ама 20лв... иначе Феникс, пипнат, сериозен, абе да си тако'а мамата от хубост. Рових из нета по- задълбочено и на някоя си страница в гугъл ми излезе същия въпрос, зададен преди близо 2 години в мтб форума. Там един пич посочва въпросните линкове в дийлекстрийм и армс-а, ама съветва да се процедира по следния начин: две скобички за маркуч, от тия с резба и винт, се закачат една за друга и в едната пъхаш фенера, в другата колчето или кормилото, стягаш и не мръдват, грам не се клати фенера. Целия масраф е 80ст. от най- близката железария. Даже успях да си наглася ъгъла на светене на фенера от първия път и не се наложи да отхлабвам наново скобата за да го накланям/изправям допълнително. Онзи юнак за целта даже беше приспособил перчата гайка към винта, за да може бързо да отвинтва за корекция, че иначе трябва с отвертка, ама аз реших да пропусна.
0616121135401.th.jpg
061612113613.th.jpg
Под скобите се подлагат 1-2 намотки изолирбанд, за да не издерат фенера и кормилото. За отзад си имах отпреди разни червени мигалки, дето ги връзвам по раниците, така че обесих една и вече имам активна червена светлина и там. Сега тръпна в очакване да приемат новата поправка, с която задължават велосипедистите да карат с ярки светлоотразителни жилетки.

Последно редактиран от Yavor (17.06.2012 22:20:06)

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#2 17.06.2012 23:03:47

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

Отг: Технически(и не само) проблеми и решения.

Всичката ни наред,че почнаха и колоездачите да ги тормозят с глупости...

Офлайн

0

#3 17.06.2012 23:04:34

meco puh
Редови

Регистриран: 13.02.2012

Yavor написа:

... Сега тръпна в очакване да приемат новата поправка, с която задължават велосипедистите да карат с ярки светлоотразителни жилетки.

Имаш едно +че от мен. Но аз питам: Оправиха ли движението на моторните превозни средства по пътищата, та тръгнаха да оправят велосипедистите? Например, в моето населено място, не зная от колко години няма произшествие с велосипедист, няма значение виновника. Но всеки месец по няколко с МПС. Сега е на ред голямо произшествие с АТВ в селото. Няма кой да ги контролира, кой как кара, има ли право и т.н. Ще ви пиша скоро, след първото произшествие с АТВ. Дано да не е фатално, страхувам се, някой да не ми влезе през прозореца (стената е 50 см.).

Последно редактиран от meco puh (17.06.2012 23:07:29)

Офлайн

0

#4 18.06.2012 07:29:45

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Ами тогава може би ще трябва да поискаме да си свършат и те техните задължения - има ли вело-алеи, стойки за заключване, разни такива работи? В моя град примерно няма нито едно от необходимите неща.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#5 18.06.2012 07:48:15

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Е при нас има велоалеи и места за заключване, обаче пешеходците упорито вървят по велоалеите. Няма научаване тоя народ. Ама няма табели които да предупреждават пешеходците да ги освободят де.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#6 18.06.2012 07:53:41

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

ванка,ми то и ние с теб вчера вървяхме по велоалеите към плажа
но са направили велоалеи по тротоара,което значи че или по велоалеите газиш или по платното където се правят на мъже разни с беемвенца чупени
лично аз предпочитам да ме блъсне колело пред келеш на 18 с кола

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#7 18.06.2012 08:25:07

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Ми да поискаме, ама не са КАТ-аджиите тези от които трябва да искаме велоалеи. Освен това каквото и да си мърморим, не от сега сме под регулацията на закона за движение по пътищата, винаги сме били, просто сега решиха да отчитат дейност и се наложи да търся спешно и евтино техническо решение за импровизиран фар. А за жилетките... не ми се мисли как ще се варим в тях(колкото и да са проветриви), доколкото разбрах сме единствената страна в ЕС с подобна идея. Те специалните фланелки за колоездене и без това ги правят в ярки и забелязващи се цветове, ама ходи обяснявай на кон с капаци, защо си без жилетка и че тениската ти е не по- малко ефективна в това отношение. При нас вече се срещат хора с жилетки, някои ги омотават около раницата си. Според мен е въпрос на лична преценка как да се облечеш, след като возилото ти отговаря на всички параметри.

Последно редактиран от Yavor (18.06.2012 08:26:16)

Офлайн

0

#8 18.06.2012 08:29:14

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Да и аз като активен колоездач се дразня от такива простотии . Няма много алеи,стойки и др. такива удобства . Във Варна има две три алеи в целия град , преди няколко години щяха да правят една минаваща през целия град , но сега е асфалтирано около 300м.
   Махнал съм всички тия дреболии по колелото , но ще трябва да ги слагам май и аз .
   Инак катаджиите са си прави , да изискват - все пак сме участници в движението . Другите обаче трябва и те да се съобразяват с нас , а пък то редовно има пострадало колоездачи , тъкмо защото караме по натоварени улици , понеже няма къде . Общо взето ако сам не се пази човек никой не те пази .

Последно редактиран от anjsan (18.06.2012 08:29:52)

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#9 18.06.2012 08:51:49

valenti
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Тук във Варна,има подобие на велоалея,която трябваше да бъде завършена вече! До сега има изграден(незавършен) първи етап, който в настоящият момент не надхвърля километър!  big_smile  От миналата година, всеки месец велосипедистите правим шествия-протест,за завършване поне на първият етап на прословутата ни алея, но за сега...ЯДЕЦ!
Та за сегаси маам по пътя, като се старая да спазвам закона за движ. по пътищата, ама тея ти ми шАФИОри ...никой не ни ебава за слива(е не всички) ! 
И още две думи- кви са тея глупости? Ще ме задължават да слагам звънец? Абе аланкоулу... като мислиш закон, мисли първо за предпазните средства (каска поне) да бъдат задалжителни! Дори и облеклото да бъде, имам предвид по ярки цветове(не черно) та да се вижда отдалече! И накрая задължавай звънчета ,хлопки и др .! Айде спирам, че както съм се набрал за тея идиоти- управляващи, кой знае какви ще ги изръся още!  ]:->

Офлайн

0

#10 18.06.2012 09:01:54

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Ми да погледнем как карат колело хората от нормалните страни:

ze_193a-Campos.jpg

Мдааа... жилетки гледам всички носят. И звънци и фарове всички имат...

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#11 18.06.2012 09:18:06

valenti
Редови

Да така е! Но забележете- каските са на първо място! А  аз каска нося навсякъде и я свалям само като спра да карам! 99% от каращите велосипед(тук в нашата Татковина) смятат това средство за защита, като ненужна вещ! На един му спарвало ,,алабаша'' big_smile ,друг пък-,,За какво ми е тва цокало? Аз съм голям карач и не смятам да си падам на главата!'' 
А по повод снимката по горе- това съм го виждал на живо, като бях в Норвегия! Там например тези атрибути( каска, облекло,звънци ,светлини и др)не са задължителни , но пък хората имат съзнание, не са гяволи като нас!

Офлайн

0

#12 18.06.2012 09:19:35

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

Ако си сложа изрезка от кофичка за кисело млЕко да дрънка по спиците, докато се върти колелото /като едно време на балканчетата/, дали се брои за звънец? Все пак ще вдига шум и ще предупреждава, че идем  big_smile

За да не съм съвсем офтопик - Явоере, какви светлоотразители имаш на спиците? Това ми е най-абсурдното от всички изисквания горе. ТаквО не съм виждал от мнооого време на никое кууло...

Офлайн

0

#13 18.06.2012 09:28:23

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Аз па почти не съм виждал коУеУо без отразители по спиците, те така си ги продават бе! Едни жълти, двустранно отразяващи. Ей ги е:
DSC_5280__42729_zoom.jpg
Иначе за каска и аз съм привърженик, и си я нося. Както и не отказвам разни светлоотразителни велкро-ленти по крачолите(ако съм с дълги крачоли де) или увити около колчето на седалката. Жилетка не, ама все нещо да бърка в очите на шофьорите зад теб не е лошо да има.

Кофичката от кисело млЕко не се брои- изрично е написано, че трябва да имаш звънец и никакъв друг източник на звук. Демек тромби, ел. сирени и т.н. отпадат.
От този магазин: http://www.moto-room.com/velo_lights_signaling.html мисля да си купя мини звънеца за 2лв, намира се почти накрая на страницата, един черен. Предполагам, че няма да дрънчи по неравностите, а и да дрънчи... една врътка изолирбанд по камбанката и ще замлъкне, а пък винаги може да бъде активиран отново  big_smile
А най- отдолу са отражателите за спици- 3,50лв за 4 броя.

Последно редактиран от Yavor (18.06.2012 09:40:23)

Офлайн

0

#14 18.06.2012 09:38:50

valenti
Редови

За съжаление, мисля че такива лентички от кисело мляко, няма да вършат работа пред органите на реда! Наскоро си закупих за байка сирена( тип- полицейска  big_smile ) за да ме чуват шофьори,които не ме смятат за превозно средство, и се опитват всячески да ме ,,секат''!  big_smile  но мисля че е упоменато в закона- признават се само и единствено велосипедни звънци!

ПП Явор вече ме е изпреварил с отговора!

Последно редактиран от valenti (18.06.2012 09:41:51)

Офлайн

0

#15 18.06.2012 10:17:35

slaf40
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010

Жилетка не ти трябва , ако си караш по велоалеята , но ако си се вреш покрай аФтонобилите (което е неизбежно в града ) ....  sad  Моя съвет е да си носите жилетки , ако щете и на раницата да е . Всеки шофьор знае какво е да ти изскочи в последния момент тъмен велосипедист или каруца . От около пет години не съм велеоколелист , но преди основния транспорт ми беше велосипеда сам стигнах до този извод и откак се появиха светещите жилетки си карах с нея , в Пловдив бяхме двама трима такива "откачалки " . Сега гледам доста народ се е осъзнал .

Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff