XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#91 15.12.2015 13:26:03

laryy555
Новодошъл
Репутация: 6

Регистриран: 07.12.2015
Мнения: 8

Отг: Обработка на месо за съхранение

схема с тръбата и ........
3d2532c42ed2997105e06c64c9a4cf5a.jpg

остава само да го сътворя на практика


...Anyting is possible...

Офлайн

    0

#92 04.02.2017 20:02:55

osobso
Сталкер
Репутация: 232

От: София
Регистриран: 27.05.2016
Мнения: 846
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

https://www.bbqshop.bg/opushvachi/%D0%B … %B5-detail

Нещо съвсем просто, което лесно може да се направи в домашни условия. Ползва се кашон.

http://www.macsbbq.com/cold-smokers

Последно редактиран от osobso (04.02.2017 20:05:02)


In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

    0

#93 04.02.2017 21:15:41

osobso
Сталкер
Репутация: 232

От: София
Регистриран: 27.05.2016
Мнения: 846
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Това лято съм планирал(ако отново не ме домързи - беше планирано за миналото лято) да направя система за студено опушване. Идеята ми(не откривам Америка) е да използвам затворено огнище, съд с трици, 3-4 метра кюнец в който да се охлажда дима и метален варел в който да се извършва опушването. Ще използвам естествения наклон на терена(20 -25 гр.) и огнището ще е в ниското.

Последно редактиран от osobso (04.02.2017 21:17:19)


In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

    0

#94 13.02.2017 11:05:04

Tzekov
Редови
Репутация: 75

Регистриран: 29.10.2012
Мнения: 370

Отг: Обработка на месо за съхранение

Имам една идея за пушилня за топло опушване, ще ми е интересно мнението ви-
тенекия за сирене, на дъното на която мисля да сложа трици за опушване, леко навлажнени и увити в перфорирано алуминиево фолио, тенекията се слага върху газов котлон/туристически/ на слаб пламък, месото или рибата смятам да поставя на метални пръчки в горната част на тенекията. Ще проработи ли тази система според вас?

Офлайн

    0

#95 13.02.2017 12:14:53

osobso
Сталкер
Репутация: 232

От: София
Регистриран: 27.05.2016
Мнения: 846
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Tzekov написа:

Имам една идея за пушилня за топло опушване, ще ми е интересно мнението ви-
тенекия за сирене, на дъното на която мисля да сложа трици за опушване, леко навлажнени и увити в перфорирано алуминиево фолио, тенекията се слага върху газов котлон/туристически/ на слаб пламък, месото или рибата смятам да поставя на метални пръчки в горната част на тенекията. Ще проработи ли тази система според вас?

Да. Пробвано е многократно. Може да ползваш електроди от електрожен за пръчки. Отгоре покрий с нещо да не излиза бързо пушека. Няма нужда от фолио. Триците не трябва да са от иглолистен материал.

За домашни условия/без двор/ - ползвам това:

https://www.olx.bg/ad/pushilnya-ured-za … 067623a723

Последно редактиран от osobso (13.02.2017 12:17:03)


In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

    0

#96 13.02.2017 12:18:48

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1262

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,357

Отг: Обработка на месо за съхранение

Цеков, системата работи и по този начин съм опушил тон скумрия. С една тенекия няма да стане, сложи две една над друга, защото рибата е с подобна дължина. Измисли, обаче, някъде на една трета от долната тенекия да сложиш някаква решетка и там сложи смачкани вестници. Иначе мазнината от рибата пада върху чипса и може да се подпали а на теб ти трябва само пушек.
Ето ти и готова пушилня с добри отзиви.
http://www.ita-bg.com/%D1%83%D1%80%D0%B … 1%81%D0%BE

Последно редактиран от Кольо (13.02.2017 12:25:51)


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

    0

#97 13.02.2017 12:35:50

Tzekov
Редови
Репутация: 75

Регистриран: 29.10.2012
Мнения: 370

Отг: Обработка на месо за съхранение

Коле, всъшност първоначалната идея беше точно с 2 тенекии една върху друга.... Колко време продължава опушването? 45-60 минути?

Офлайн

    0

#98 13.02.2017 12:41:49

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1262

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,357

Отг: Обработка на месо за съхранение

Пробвах с една и главите на рибата бяха на дъното. С две е по-добре. После почнах да овивам рибата леко с канап, защото има желанието да се разпада. Да, около час време горе - долу.
Стърготини от ябълка, череша, слива. Някакви костилкови. И с дъб става ама някой твърдят, че не ставало много добре.


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

    0

#99 13.02.2017 12:43:35

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1262

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,357

Отг: Обработка на месо за съхранение

osobso, доволен ли си от тази дето си дал линк. Много прилична изглежда. А пушекът къде отива? Под абсорбатор ли пушиш с нея?


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

    0

#100 13.02.2017 13:01:30

osobso
Сталкер
Репутация: 232

От: София
Регистриран: 27.05.2016
Мнения: 846
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Екстра е пушилката. Под абсорбатора, ама жената пак мрънка, че било задимено. С едно зареждане на спиртниците(30 мин) и е готово. Пилешкото после го потапям за 2 мин във вряща вода. Рибата директно smile


In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

    0

#101 13.02.2017 13:15:11

Tzekov
Редови
Репутация: 75

Регистриран: 29.10.2012
Мнения: 370

Отг: Обработка на месо за съхранение

Потапянето във вряща вода за месо, наденица, пиле задължително ли е? Чувал съм че идеята е да премахне миризмата на пушек...

Офлайн

    0

#102 13.02.2017 13:28:38

osobso
Сталкер
Репутация: 232

От: София
Регистриран: 27.05.2016
Мнения: 846
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Не е задължително. Можеш да го оставиш едно, две  денонощия в хладилника и миризмата се маха. За директна консумация ползвам варенето, но не е задължително. Въпрос на вкус.

Виж предварителната обработка на месата със сол е задължителна!

За рибата - сол и кафява захар
За месата - саламура с подправки

Последно редактиран от osobso (13.02.2017 13:29:06)


In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff