XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 24.01.2012 19:22:49

mchervenkov
Редови
Репутация: 42

Регистриран: 18.12.2009
Мнения: 1,326

Отг: Гъша (пача) мас

Жу, и без да търсиш изрезки купуваш си един патешки фенер вариш го ако имаш куче му го дай пък ти само обери мазнината като истине. Абе има разлика м/у свинската мас и патешката че сега бях на разходка и ~ 7км в мокър сняг и 1 час ме валя сняг в балкана а после дъжд в ниското и се прибрах напълно сух. Това и без гетите нямаше как да стане, макар и ниски/летни пак са нещо.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

    0

#17 25.01.2012 09:47:08

anjsan
Пущиняк
Репутация: 88

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,133

Отг: Гъша (пача) мас

Всичко летящо дето плува става за мас за мазане на обувки - патки,йордечки,гъски,лебеди и т.н. Тези птици имат жлеза отзад , която произвежда смазка за оперението за да могат да плуват . Може да наблюдавате живи птици как си мажат с човката перата . Стават като нeпромокаеми лодки smile


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0

#18 25.01.2012 10:27:38

mchervenkov
Редови
Репутация: 42

Регистриран: 18.12.2009
Мнения: 1,326

Отг: Гъша (пача) мас

Андрьо, когато е само кофража на патката де да я търся тая жлеза smile?


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

    0

#19 25.01.2012 10:44:24

anjsan
Пущиняк
Репутация: 88

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,133

Отг: Гъша (пача) мас

Не знам точно .... - отзад някъде . big_smile Мисля че е в тялото и се използва основният и единствен вход/изход , щото птиците имат една тръба за отпадъците . Може и да греша .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0

#20 25.01.2012 10:47:49

xenos
Modern Abo
Репутация: 583

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,484
Уеб-сайт

Отг: Гъша (пача) мас

Грешиш! wink Трътковата жлеза е единствената кожна жлеза при птиците. И изходът й не е там, където предполагаш wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#21 25.01.2012 10:51:57

anjsan
Пущиняк
Репутация: 88

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,133

Отг: Гъша (пача) мас

Май малко преди аналният отвор беше . Не съм много сигурен и затова ....
ПП. Проверих - Трътковата жлеза е разположена в областта на опашката над последните кръстцови прешлени. Има кълбовидна форма - онова топче над опашката примерно при кокошката .

Последно редактиран от anjsan (25.01.2012 11:03:44)


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0

#22 25.01.2012 12:39:12

RELAX
Модератор
Репутация: 1199

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,450

Отг: Гъша (пача) мас

Точно за трътката става въпрос - представлява "резервоар с дюза" от където птиците поемат с чофката и после си мажат перата за импрегнация.

М/у другото продават се и само трътки, които изпечени на скара някои хора даста ги предпочитат. Могат и само трътки да се купят и пак да се приложи процедурата за стапяне на мас, но там рандемана е по-висок  wink


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#23 25.02.2012 18:53:14

Жорж
Редови
Репутация: 2

От: Хасково / Пловдив
Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 91

Отг: Гъша (пача) мас

Ето  и моя проект:
dsc04263r.jpg
dsc042632.jpg
dsc04269vc.jpg


Природата е линк към свободата на мечтите!

Офлайн

    0

#24 30.11.2013 15:40:49

Жорж
Редови
Репутация: 2

От: Хасково / Пловдив
Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 91

Отг: Гъша (пача) мас

Възможно ли е мастта да се разтвори с нещо и да стане течна, годна за пулверизиране?


Природата е линк към свободата на мечтите!

Офлайн

    0

#25 02.12.2013 10:01:46

anjsan
Пущиняк
Репутация: 88

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,133

Отг: Гъша (пача) мас

При нагряване става течна , ама пак ще се втвърди по някое време като изстине .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0

#26 03.12.2013 08:47:41

iSHOOTER
Редови
Репутация: 2

Регистриран: 27.01.2011
Мнения: 161

Отг: Гъша (пача) мас

Гъшият дроб при варене пуска огромно количество мазнина , аз така от 3 кг гъши дроб събрах 1 буркан за компоти с мас.

Офлайн

    0

#27 03.12.2013 21:07:35

mchervenkov
Редови
Репутация: 42

Регистриран: 18.12.2009
Мнения: 1,326

Отг: Гъша (пача) мас

След като изкарах една или две години с импрегниране на обувките с патешка мас си купих http://www.nikwax.com/en-gb/productsele … lector.php за обувки. Мога да кажа че е по-добро и за 16лв жена ми джопаше в реката с кожените и боти без грижа и изкара цялата минала зима без грижи. Знам  че ще кажете че търсите аналог но ако имате възможсност Nikwax е по-доброто решение.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

    0

#28 03.12.2013 22:10:38

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 656

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,143

Отг: Гъша (пача) мас

Браво Миро, да не залитаме към антинайлонковщината. Само защото едно нещо е найлон, не означава, че не превъзхожда естествените си аналози.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    0

#29 03.12.2013 22:39:08

mchervenkov
Редови
Репутация: 42

Регистриран: 18.12.2009
Мнения: 1,326

Отг: Гъша (пача) мас

Ами Галимунди след две години ползване на единия продукт и една на другия продукт мога та кажа кое е по-добро или не мога да кажа кое по-добро. Както знаеш ходя, обикалям разхождам се и ще ти кажа кога почва патешката мас която съм използвал да сдава фира , когато стане топло избива от кожата на обувката. В интерес на истината в студеното време не съм имал проблеми с импрегнацията на работните ми обувки с мас но след като се стопли времето се наложи да ги мажа още два пъти. Просто там където се сгъва кожата избива. Обувките импрегнирани с Nikwax преди една година миналата седмица бяха използвани за 6 часово влачене до х. Васил Левски като после само се измиха от калта по тях без да пропуснат.
Темата найлон/кожа/вълна/дърво/метал е една бита кауза която е абсолютно безсмислена и имаща за предпоставка за спорене за глупости и заключване на темата от Админ.  Специално ще кача този клип тук за да се види защо аджеба си напрягам мозъка, очите и олеква портфейла ми е за да мога да си правя кефа когато времето е такова каквото се вижда на клипа, без да мръзна като луд. Даже вятъра е слаб но достатъчно силен за ме мести целия. По данни от sinoptik.bg  7м/с и температура около 0/ -1  е равно на около -10 градуса по таблицата за охлаждащия ефект на вятъра. https://plus.google.com/photos/11771996 … 5604434979


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

    0

#30 26.03.2018 19:29:46

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 656

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,143

Отг: Гъша (пача) мас

Жив и здрав да е Релакса за тази тема. Тази зима мазах шпицарките с Патешка мас и нямам пробив. Добивах мас като си правих патешки сърца с масло.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    2
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff