XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 02.12.2011 11:25:31

BPetrov
Хун
Репутация: 138

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Обработка на месо за съхранение

Доколкото знам - един от най-добрите начини е солта... Голямо количество едра сол около месото... Тогава температурата не е от най-голямо значение...

Офлайн

    0

#17 02.12.2011 11:37:10

anjsan
Пущиняк
Репутация: 88

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,133

Отг: Обработка на месо за съхранение

Опушване на сурово месо също е добър метод . Пали се огън , на който после се слагат сурови дърва или листа , пушека се задържа по някакъв начин в кофа,варел или специално помещение . Риба също може така да се изсуши . Има значение от какво ще е пушекът във връзка с вкус и аромат , но аз не съм наясно какво се използва . Не съм го правил , но съм виждал хора да го правят на живо . Майка е готвачка и правеше едни специални пушени наденички , дори и с по-обикновен огън (много са вкусни после) . В един документален филм гледах опушване на рибата в една барака през лятото с цел съхранение за през зимата . Май и в българските народни рецепти има такива методи .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0

#18 02.12.2011 11:44:37

velio
Bushman
Репутация: 4

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Обработка на месо за съхранение

В първия филм за Дик Пренеки - имаше 1 сегмент, в който показваше как си е направил ,,опушвачка" и си опуши едни риби. Довечера може да дръпна пак филма и ще го погледна.
В един епизод на Рей Миърс - за прерийте мисля, че също правиха ,,beef jerky" на открито. Ще го потърся и него.

edit:
[video][/video]

след 8:45, продължава и тук

[video][/video]

Последно редактиран от velio (02.12.2011 11:49:12)

Офлайн

    0

#19 02.12.2011 11:55:40

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 162

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,889
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

BPetrov написа:

Доколкото знам - един от най-добрите начини е солта... Голямо количество едра сол около месото... Тогава температурата не е от най-голямо значение...

Положението е, че нямаме сол. За това става въпрос.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

    0

#20 02.12.2011 11:58:12

anjsan
Пущиняк
Репутация: 88

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,133

Отг: Обработка на месо за съхранение

Black Wolf я кажи някой метод ти , сигурен съм че знаеш доста по темата . Ще ми е интересно да науча нещо от практиките на индианците или други народи .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0

#21 02.12.2011 12:03:13

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 638

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,133

Отг: Обработка на месо за съхранение

Колко време трябва да трае опушването и става ли за задача на някоя от срещите? Колко му е да вземем малко сурово месо и да видим какво ще се получи.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    0

#22 02.12.2011 14:41:12

slaf40
Редови
Репутация: 159

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010
Мнения: 791

Отг: Обработка на месо за съхранение

xenos написа:
anjsan написа:

Студен поток през лятото е трудно да се намери , но водата е по-студена от околният въздух , така че пак звучи логично .

Абе не е баш така... smile Освен от ледници и планини, потоците могат да започват и от извори. През лятото съм мерил температура в кладенеца 12-14 градуса. Близо до изворите на потоците едва ли е по-различна wink

На Витоша (около-1400 м. н.в.) потока в който се къпем ,в най горещите дни не качва над 13-14 градуса по обед ,не знам тая температура дали е достатъчна за мръвката , ама киселото мляко и яйцата си издържат по седмица че и по-вече.


Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

    0

#23 02.12.2011 14:50:26

xenos
Modern Abo
Репутация: 558

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,454
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Опушването се прави в едни специални "типита" на рамка като тринога. Добра идея за полево тестване! wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#24 02.12.2011 16:17:09

BPetrov
Хун
Репутация: 138

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Обработка на месо за съхранение

От клипчето се видя, че дори на пушеното месо се слага сол. Даже човека накрая каза - Жалко, че не сложих повече сол...

Офлайн

    0

#25 02.12.2011 16:34:47

bubachco
Редови
Репутация: 108

Регистриран: 16.08.2010
Мнения: 761

Отг: Обработка на месо за съхранение

така-така, първо ще опушваме месо на сбирките, после ще дестилираме една тетност...;):)
майтапа на страна, на мен също ми допада идеята на слави;)

Офлайн

    0

#26 02.12.2011 17:03:07

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 638

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,133

Отг: Обработка на месо за съхранение

То съвременното кисело мляко рядко се разваля и за седмица оставено на слънце. Яйцата бездруго са държеливи, а след намигването в поста на Бачо, подозирам че смята да съхранява във студената вода бира в кутийки. Определено тя ще издържи най-дълго, стига да е в подходящо количество. Иначе няма шанс.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    0

#27 02.12.2011 17:19:13

slaf40
Редови
Репутация: 159

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010
Мнения: 791

Отг: Обработка на месо за съхранение

Виж за млякото си прав , сега си спомням , че по ред причини една кофичка кисело мляко (магазинско) беше стояло в хладилника над 6 месеца и нищо му нямаше  big_smile
Тва едно време не можеше да се случи , на втория ден му се надуваше алуминиевото капаче  *SORRY*


Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

    0

#28 02.12.2011 17:27:36

BPetrov
Хун
Репутация: 138

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Обработка на месо за съхранение

При хранителните продукти, туй че се разваля бързо може да значи само, че има хранителни продукти в него, ако се разваля бавно или не се разваля... няма никаква хранителна стойност и просто си преебаваш организма. Къде го сега истинското краве мляко от миналото?

Офлайн

    0

#29 02.12.2011 17:43:25

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 328

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,368

Отг: Обработка на месо за съхранение

То съвременното кисело мляко рядко се разваля и за седмица оставено на слънце. Яйцата бездруго са държеливи

Сори за офф- яйца сварени докато дса горещи се мацат със свинска мас и държат с месеци на стайна температура. За месо съм чел че в уневирсеалния big_smile  консервант се съхранява, тоест в меда, но не съм пробвал. За яйцата съм пробвал, тримесечно яйце изядох без никви признаци на контаминация /да има бацили вътре/. Трябва внимателно да се гледа са пукнатини обаче, щото ако има след няколко дни миризмата е поразяваща...


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

    0

#30 02.12.2011 17:48:20

ilianlp
Балканджия
Репутация: 93

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 976

Отг: Обработка на месо за съхранение

И аз сори за офф - кисело мляко не съм купувал от магазин с години. Всяка седмица си купувам по 2л. прясно мляко от бабките от околните села и си го квася в къщи. За съжаление и то издържа по 1 седмица, че и повече, а не е както едновремешното, за което пише Славчо. Дали се дължи на закваската? Или на храната на животните?


Memento mori

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff