XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 01.12.2011 14:51:20

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 162

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,889
Уеб-сайт

Обработка на месо за съхранение

Като гледах пак филмите за Дик Пренеки, видях как той опушва месо (цели половинкина дива овца). Та се ситих, че не е лошо да има и такава тема. Прим. в ситуация на оцеляване сме успели да убием нещо по-едро с атлатъл. tongue
За 2-3 дни ще имаме храна, но после месото почва да се разваля все повече и повече. Значи трябва да се съхрани.

Предлагам тук да се казват неща за методи, приложими при "полеви" условия. Т.е. когато имаме само естествените атмосферни условия или огъня като средства за приготвяне.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

    0

#2 01.12.2011 15:17:25

xenos
Modern Abo
Репутация: 583

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,484
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Най-бързия метод, който ще ви даде още няколко дни годност на месото - пълно потапяне в студен поток (ако имате такъв на разположение).


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#3 01.12.2011 20:01:43

88
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 16.07.2010
Мнения: 413

Отг: Обработка на месо за съхранение

Печеното месо има по голяма трайност от суровото,няколко дни могат да се спечелят и като се изпече месото след като минат 1-2 дни от убиването на животното(в зависимост от сезона и температурите).Ако обаче става въпрос за наистина голямо животно най-добре да се нареже на тънки ивици и да се изсуши като се постави близо до огъня,а ако е много топло времето може да се изсуши и без огън,просто да е нарязано  на много тънки ивици и овесено някъде.Аз съм сушил веднъж така месо(без сол),експериментално, за пемикан,но тъй като съм мързелив не палих огън а използвах фурната на 40 градуса  с  открехната врата.Тъй като не се използва никаква сол, така изсушеното месо е доста неприятно на вкус,впоследствие добавих и сушени череши и телешка лой за да стане пемикан,получи се още по-гадно(за моя вкус),и го дадох на кучето на съседа.От тогава повече не съм се занимавал с безсолно сушене.

Последно редактиран от 88 (01.12.2011 20:05:37)

Офлайн

    0

#4 01.12.2011 23:49:54

webe
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 07.11.2010
Мнения: 317

Отг: Обработка на месо за съхранение

"а ако е много топло времето може да се изсуши и без огън" - до колкото знам това е доста грешно.В топли условия месото се разваля по-бързо защо не знам.Забелязал ли си кога се прави пастърмата и филе елена - точно обратното зимата.(както спомена по доло) Метода е много прост- топиш месото в сол няколко часа или 24  smile  подправки по избор и го мяташ на тавана да съхне ако искаш да ти е меко чакаш някакви дни сега не знам колко бяха мисля , че около 3-6 дена.Ако го оставиш повече става кучан, ама и вкуса му се променя.


Yesterday is history.Today is a gift.Tomorrow is a mistery.
По малко , ама с хляб !

Офлайн

    0

#5 02.12.2011 00:02:02

Aloo
Редови
Репутация: 21

От: Бургас
Регистриран: 18.03.2011
Мнения: 1,049
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Ето как процедира колегата отвъд океана big_smile . Обеден съм, че и без марината пак ще става.

[video][/video]


[url]http://photo-cult.com/author.php?aut=aloo[/url]

Офлайн

    0

#6 02.12.2011 00:29:55

88
Редови
Репутация: 19

Регистриран: 16.07.2010
Мнения: 413

Отг: Обработка на месо за съхранение

webe написа:

"а ако е много топло времето може да се изсуши и без огън" - до колкото знам това е доста грешно.В топли условия месото се разваля по-бързо защо не знам.Забелязал ли си кога се прави пастърмата и филе елена - точно обратното зимата.(както спомена по доло) Метода е много прост- топиш месото в сол няколко часа или 24  smile  подправки по избор и го мяташ на тавана да съхне ако искаш да ти е меко чакаш някакви дни сега не знам колко бяха мисля , че около 3-6 дена.Ако го оставиш повече става кучан, ама и вкуса му се променя.

Ами,аз суших месо във фурната включена на 40 градуса с открехната врата,бях го нарязал много тънко,за 24 часа беше напълно изсушено.Не се развали от топлината,а изсъхна.Бактериите които развалят месото се развиват във влажна среда,затова сушенето се използва от древността за консервиране на месо,а и на други продукти.В случая, не говоря за консервиране със сол,а безсолно сушене на месото,каквото са използвали индианците в Северна Америка.Те често са сушили месо на слънце при горещо и слънчево време,а когато атмосферните условия не са били подходящи са го сушили на огън.

Офлайн

    0

#7 02.12.2011 10:10:04

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 658

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,144

Отг: Обработка на месо за съхранение

Топлият въздух разтваря повече влага. Въздуха през зимата е по-студен и съответно по-сух. Когато се използва печка се получава обратният ефект. В печката влиза по-студен въздух, който е по-сух, загрява се и разтваря изпарената вода от месото. Като по-лек се изнизва през отворената вратичка и прави място на новия студен и сух въздух. Така работи и сушилнята за пране. Вероятно  е възможно да се суши месо на слънце, но само в особено сухи райони.

Предполагам, че месото се разваля по-бързо при топло време, защото топлината ускорява метаболизма на бактериите и им позволява да се размножават по-бързо, но не съм компетентен по въпроса. Да кажат докторите.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    0

#8 02.12.2011 10:20:27

xenos
Modern Abo
Репутация: 583

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,484
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

Когато се суши на слънце, ивиците месо се правят доста тънки. Не е като да сушиш котлет.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#9 02.12.2011 10:46:14

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 658

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,144

Отг: Обработка на месо за съхранение

Съгласен съм, но въпреки това смятам, че влажността на околният въздух е от съществено значение. Ела да сушиш месо на слънце в Бургас.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

    0

#10 02.12.2011 10:47:51

velio
Bushman
Репутация: 4

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Обработка на месо за съхранение

xenos написа:

Най-бързия метод, който ще ви даде още няколко дни годност на месото - пълно потапяне в студен поток (ако имате такъв на разположение).

Пълно потапяне в смисъл потапяме и го вадим или потапяме и си го оставяме да си седи в потока? Предполагам второто, но все пак.

Офлайн

    0

#11 02.12.2011 10:56:31

BPetrov
Хун
Репутация: 138

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Обработка на месо за съхранение

Идеята е, че като го потопиш цялото парче месо в потока, дивите животни няма да го надушат, а мухите няма как да стигнат до него.
И все пак остава съмнението за чистотата на водата в потока... Ако не е чиста и годна за пиене? Кое я прави годна за съхранение на месото?

Офлайн

    0

#12 02.12.2011 11:04:54

anjsan
Пущиняк
Репутация: 88

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,133

Отг: Обработка на месо за съхранение

Аз пък си мисля , че идеята е консервация чрез замразяване или охлаждане . Инак за какво ще е нужен СТУДЕН поток ? Обаче ако има студен поток наблизо , значи сме на доста хладно място или в планината , или в близост до ледник , или през зимата . В такъв случай по-скоро ще се мисли за размразяване на месото .... Студен поток през лятото е трудно да се намери , но водата е по-студена от околният въздух , така че пак звучи логично .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0

#13 02.12.2011 11:10:07

xenos
Modern Abo
Репутация: 583

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,484
Уеб-сайт

Отг: Обработка на месо за съхранение

velio написа:

Пълно потапяне в смисъл потапяме и го вадим или потапяме и си го оставяме да си седи в потока? Предполагам второто, но все пак.

smile Да, второто е. Просто исках да кажа, че трябва да си е под водата цялото, не просто да го пльоснем в рекичката smile

BPetrov написа:

Идеята е, че като го потопиш цялото парче месо в потока, дивите животни няма да го надушат, а мухите няма как да стигнат до него.

Не само... ако водата е сравнително студена и течаща (казах поток все пак, не блато), то тя има консервиращ ефект до толкова, до колкото държи месото по-студено (а и му помага по-бързо и цялостно да се охлади). В студени, течащи води виреят по-малко бактерии и микроорганизми, които да прецакат бързо месото (не, че и това няма да стане след известно време!).
[merge_posts_bbcode]Добавено: 2011-12-02 10:10:07[/merge_posts_bbcode]

anjsan написа:

Студен поток през лятото е трудно да се намери , но водата е по-студена от околният въздух , така че пак звучи логично .

Абе не е баш така... smile Освен от ледници и планини, потоците могат да започват и от извори. През лятото съм мерил температура в кладенеца 12-14 градуса. Близо до изворите на потоците едва ли е по-различна wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#14 02.12.2011 11:11:23

BPetrov
Хун
Репутация: 138

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Обработка на месо за съхранение

Друг плюс е, че отмива кръвта по месото... Но е важно да се запомни, че след това вода за пиене трябва да се налива нагоре по течението, а не под мястото където е оставено месото...

Офлайн

    0

#15 02.12.2011 11:21:00

anjsan
Пущиняк
Репутация: 88

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,133

Отг: Обработка на месо за съхранение

Кладенеца извира от дълбоки пластове под земята обикновенно и самата пръст държи хладно и често е закрит с капак .  Температурата на земята дори на метър под повърхността е по-ниска с някой друг градус . Всичко това създава изолация . Както и да е , аз също знам , че планинските потоци са доста студени . В дерета и усойни , закрити места или край скали също има доста по-хладни рекички и поточета - срещал съм такива . Но все пак лятото водата се стопля от околната температура . Още - течащата вода на открито е по-хладна от застоялата (напр.езеро,язовир , море ...). Не оспорвам идеята - по-скоро я развивам и разглеждам от други гл.точки .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff