XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 31.07.2011 22:53:12

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 570

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,421

Отг: Мъжко готвене

iivetsa ме е разбрал най-правилно smile Ако сваля 10-12 кг лично тегло, ще мога да нося сегашната си раница (15-20 кг) с доста по-малко разход на енергия. И за другото е прав - 5 кг на гърбината можеш да ги свалиш във всеки един момент, 5 кг на тумбака си ги носиш винаги с тебе.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

    0

#17 31.07.2011 23:29:36

RELAX
Модератор
Репутация: 1122

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,424

Отг: Мъжко готвене

Вие пък и двамата не разбрахте другарската шегичка към Wind, пък за моята раница само аз си знам колко тежи и за това я предлагам.  wink


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#18 22.11.2011 14:41:31

velio
Bushman
Репутация: 4

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Мъжко готвене

Още 1 бърза, италианска рецепта за макарони от мен wink

Необходимите продукти са:
IMG_2428.JPG

макарони по ваш вкус /може и спагети, тортелини.... въобще ПАСТА, каквато искате/, няколко рибки аншоа, 2-3 скилидки чесън, 10-ина маслини и люти чушки или пипер /ако не обичате люто, може и обикновени чушки или просто малко червен пипер/. Всичко се нарязва на ситно.

Сварявате си пастата в подсолена вода. След това в малко мазнина /най-добре зехтин/ запървжвате всичко останало на много слаб огън! Това е изключително важно, защото иначе маслините и рибата залепват за дъното и не е за разправяне какво мазало става wink

Като се запържат леко продуктите ги добавяте към пастата, която предварително вече сте сложили в чиния.
Гарнирате с малко босилек и се наслаждавате  ]:->

IMG_2430.JPG

Офлайн

    0

#19 22.11.2011 14:51:33

ilianlp
Балканджия
Репутация: 95

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 977

Отг: Мъжко готвене

Браво! Тук с лютите чушки ме спечели веднага. Аз дори на закуска не минавам без тях.


Memento mori

Офлайн

    0

#20 25.01.2012 20:22:37

Meze
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 05.02.2010
Мнения: 10

Отг: Мъжко готвене

След като видях една картинка в интернет:

308791_460s_v1.jpg

се вдъхнових и аз да си сготвя такова нещо. Нужните съставки както се вижда са кренвирши и спагети, та ето ме и мен, буча една по една трошливите пръчици в шайбите кренвирш. Трудността е средна, но може да се изнерви човек по някое време, като пръчките уж ги боцнеш прави, пък те застанат на криво  lol

Все пак се справих по-добре от оригинала:
SDC10603_resize.JPG

Цамбур в тенджерата:
SDC10604_resize.JPG

С малко подправки е по-добре. аз сложих около лъжичка "вегета", по малко червен пипер, мащерка, къри и една идея босилек
SDC10605_resize.JPG

Едно адски удобно нещо което установих е, че като вадиш спагетите е адски лесно - всички са си хванати за кренвиршите и с една вилица се вади всичко, без да се занимаваш да цедиш или ровиш из тенджерата с някви изкилиферчени уреди.

SDC10606_resize.JPG

Следват стандартното омазване с ръсене на сосове и добавки:

SDC10607_resize.JPG

Преди мялко приключих с омазването и буквално едвам гледам от преяждане.

Вложените продукти: 1/4 пакет спагети от 400 грама (демек 100 грама спагети), два кренвирша от популярна марка и каквито добавки ви душа сака.

В никакъв случай не хвърляйте водата от варенето. Страхотен бульон е, за това добавяме само един голям картоф:
SDC10608_resize.JPG

шепа фиде:
SDC10609_resize.JPG

и някакво парче изостанал праз лук:
SDC10610_resize.JPG

Разбира се варианти за супата има много, аз натъпках каквото имах из хладилника без да се налага да ходя да пазарувам  lol

Офлайн

    0

#21 25.01.2012 20:50:35

mchervenkov
Редови
Репутация: 40

Регистриран: 18.12.2009
Мнения: 1,324

Отг: Мъжко готвене

Забележка към Вельо! Когато снимаш такива работи като в чинията сложи фотоапарата на приоритет на блендата и я направи максимално малка така че всичко да ти е на фокус  8) . Рецептата ме кефи и ще я пробвам с гаранция. В Турция миналата година на едно корабче  за сефте ядох такова нещо само че макарони с нещо като кебапчета и салата.


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

    0

#22 11.02.2012 10:53:46

valenti
Редови
Репутация: 5

Регистриран: 30.12.2010
Мнения: 375

Отг: Мъжко готвене

Ето седем ,,хитринки", (рецепти) за лагерният огън, които намерих в нета! Мисля че биха били полезни :
[video][/video]

Едната от тях, със сигурност е пробвана нееднократно! big_smile

...и една рецепта, която лично аз вече изпробвах,но със спиртен примус! smile  :

                 [video][/video]

Последно редактиран от valenti (11.02.2012 10:58:02)

Офлайн

    0

#23 11.02.2012 15:05:42

RELAX
Модератор
Репутация: 1122

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,424

Отг: Мъжко готвене

След като бях тотално зарибен от кулинарните похвати на колегата Meze, реших и аз да се отсрамя пред домашните, но ъпгрейднах малко рецептата и ето какво се получи:

026336900-big.jpg?r=0

026336901-big.jpg?r=0


Това е ъпргрейднатото - промушват се две шайбички от кренвирша, зада не се оплитат след това спагетите wink

026336903-big.jpg?r=0

026336905-big.jpg?r=0

026336908-big.jpg?r=0

026336906-big.jpg?r=0

026336909-big.jpg?r=0



Така могат да се направят и индивидуални порцийки.

За малки:

026336910-big.jpg?r=0


И за големи:

026336911-big.jpg?r=0


Зливка със сос Болонезе (но без кайма) и Бон Апети! wink


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#24 13.02.2012 18:40:14

Okdalf
Сръчко
Репутация: 742

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,207

Отг: Мъжко готвене

Личен опит с агресора в нашето море, хишната рапана.
Защо да нося торба ракушки като после пак ще ги хвърля. Освен ако не сте решили да си произвеждате негасена вар.
Имаше едно предложение на времето. Та аз изсчиствам гадинката още във водата. За целта съм си направил една двузъба вилица с помоща на която изтръгвам врагът от неговото укритие. Все още набучен го лишамав от стомашно чревния трак и твърдия нокът. При внимателна работа има възможност да се сдобиете със страхотен деликатес, черния дроб на агресора. Мръвката се прибира в предварително подготвено съоражение наподобяващо ръкав. Зашит в единия си край а другия гривна с ластик.
След като сте приключили ловът започва гадната част. Вече в домашни условия борбата продължава. Мръвките се засипват с много сол и леко се притриват на ръка. Любителите на "дребен рогат" добитък се сещат за какво говоря. След задължителния душ на екипировката продължаваме напред. Мръвките се изплакват на течаща вода като пада голяма част от лигите. Повтаря се процедурата при необходимост се потретя. М/у временно се почистват някой съмнителни на вит части от месцето. Черния дроб се намира в един участък малко под хрилната част и наподобява по дебело черво. Внимателно се цепва и се изважда има формата на пилешко дробче. Внимание, има едно тънко черно черавце  то се отделя внимателно и се изхвърля. Крайнияр резултат е мускулче с приятен жълтеникъв цвят. Тре минути да поври с малко сол и чер пипер. От там нататък квото душа ви сака.
Саладка: Едрите екземпляри се нарязват по- дребните направо. Сол, лимон, олио или зехтинец, магданозче,ситно нарязън лук. / Тук може да поспорим с някой хора на пълна купа и студена бира/
Мезе: Отделят се едри ама едри мръвки. Состър нож се нарязват резени под формата на чипс. Сгорещява се олиото почистват се няколко скилидки чесън. Сега следва тънката част, слага се една/две скилидки чесън и нарязаните рапани. Момента е сожен но бързо се овладява. Почне ли чесънът да става златист се вади всичко от тигана. След няколко опита се хваща момента. Изтървеш ли го ще разбереш.
В нета има не лоши рецепти за мариновани. Пробвал съм ама лично на мен не ми харесва.
пп. Един съвет към любителите на морски дарове оставяйти саладкити на хладно да починат. Най- обичам мидената салата на другия ден. Ако е останало нещо. Щото иначе преяждам. *DRINK*

Офлайн

    0

#25 16.02.2012 21:35:16

RELAX
Модератор
Репутация: 1122

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,424

Отг: Мъжко готвене

Как да не хвърляме храната, която е останала в хладилника и сама по себе си няма да стигне за вечеря на четирима? 

Ето едно предложение:
В хладилника беше останал малко кебап с праз и малко огретен - количеството недостатъчно да се нахраним, пък и никой не го поглеждаше...
Вземах положението в "свои ръце"!  *JOKINGLY*

В керамични керемидки разпределих поравно количеството от кебапа от едната страна, след това преградка от замразен бланширан карфиол, ред кисели краставички и от другата страна - разпределен поравно огретена. Кебапа посипах с чаена лъжица лютеница:

026383911-big.jpg?r=0

026383910-big.jpg?r=0



След това всяка керемидка посипах със супена лъжица заквасена сметана:

026383916-big.jpg?r=0



И във фурната на 190 градуса за 30 мин.

026383913-big.jpg?r=0



30 мин. по-късно изключих фурната, поръсих керемидките с настърган кашкавал и отново вътре зада "пъшкат" на спокойствие още 10 мин.:

026383918-big.jpg?r=0



Това е крайният резултат - "ново" ястие, ароматно и вкусно: wink

026383920-big.jpg?r=0


В такива керемидки или гювечета стават всякакви подбони комбинации, и после всички домашни те заобичват още по-силно...  *KISSED* 

026383919-big.jpg?r=0


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#26 16.02.2012 22:32:38

valenti
Редови
Репутация: 5

Регистриран: 30.12.2010
Мнения: 375

Отг: Мъжко готвене

Бравос! Толкова апетитно изглежда,че направо ми потекоха лигите! big_smile
Не съм готвач, и никога не съм бил, но когато забъркам някой ,,бъркоч" се харесва винаги на домочадието! Явно и на теб ти идват ,,отвътре,, нестандартните  *BRAVO*  *BRAVO*  решения в готвенето!

Офлайн

    0

#27 20.02.2012 17:38:47

RELAX
Модератор
Репутация: 1122

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,424

Отг: Мъжко готвене

Една идея, как да си носим разни добавки към основната храна и как по-лесно да ги ползваме.  wink

[video][/video]


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#28 29.03.2012 23:33:37

RELAX
Модератор
Репутация: 1122

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,424

Отг: Мъжко готвене

Левурда, леорда, мечи лук, див чесън, сибирски лук или (Allium ursinnum L.)

Това са названията на растението, което се появява първо в широколистните гори, успоредно с цъвтежа на минзухара и успешно може да се се използва като питателна храна с голямо съдържание на витамин С и много други полезни съставки, които са много питателни и успешно предпазват от инфекциозни заболявания, намаляват лошият холестерол и ... -----> http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& … rye8YuOX6Q

С колегата Kent и съпругата му направихме леко походче из нашият край  в търсене на това растение. Намерихме го именно в сенчеста широколистна гора, сред завяхващи минзухари.

026748997-big.jpg?r=0

026749004-big.jpg?r=0


За около 10-15 мин. всеки от нас успя да набере количество, достатъчно за една приятна пролетна салата:

026749006-big.jpg?r=0




И сега ще ви предложа една лесна рецепта за много полезна пролетна млечна салата с леорда.


Стръковете и листата почистваме и измиваме:

026749011-big.jpg?r=0

026749012-big.jpg?r=0


След това се нарязват на ситно:

026749013-big.jpg?r=0


Нарязваме на ситно 2-3 кисели краставички:

026749009-big.jpg?r=0


Също на ситно нарязваме и половин свежа краставица:

026749010-big.jpg?r=0



Следва да начупим и няколко ореха:

026749007-big.jpg?r=0



В хаванче ги стриваме:

026749008-big.jpg?r=0


Смесват се всички съставки, като за глазура и мекота се включва и цедено кисело мляко:

026749014-big.jpg?r=0


Последният щрих е копър, маслинка и варено яйце:

026749015-big.jpg?r=0

026749016-big.jpg?r=0



Пролетната салатка много добре се комбинира с юзче охладен гроздов дестилат:
026749017-big.jpg?r=0


Бон Апети! wink


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#29 29.03.2012 23:36:43

xenos
Modern Abo
Репутация: 560

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,455
Уеб-сайт

Отг: Мъжко готвене

Ей, ич и не се обадихте, че ги замисляте тия работи! Можеше от работа да избягам! През баира и.... wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#30 30.03.2012 00:55:36

BPetrov
Хун
Репутация: 138

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Мъжко готвене

По туй време има още Спанак и Самардала и разни други зелени благинки smile
Късно е за ядене, ама след тея снимки отивам да изям нещо от хладилника...

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff