XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 13.10.2010 09:32:31

xenos
Modern Abo
Репутация: 583

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,484
Уеб-сайт

Мъжко готвене

Meze

Да споделим опит кой как готви [:)]
Мъжкото готвене от женска гледна точка е негативно, защото ние винаги караме на едро, не мислем много-много за детайли, стереотипа е че манджата ще е безвкусна или пресолена, недоварена или прегоряла и т.н. [:lol:]

Започвам от посудата. Аз лично готвя с точно 4 съда - малка тенджерка, около литър - литър и половина; средна (нормална) тенджера около 2,5-3 литра, голяма бързоварна тенджера - 5 литра (тежката артилерия за бобеца) и един дълбок тиган с капак от китайските. За фурната имам една голяма плитка тава, която си вървеше с нея, и една малка тавичка, която става и на скаричката и всъщност е достатъчна за 3-4 порции ядене.

Печката. аз съм абсолютен фен на газта. Имаш контрол над силата на пламъка от номиналната мощност до много ниска, с което можеш да нагласиш перфектно манджата да къкри с часове, без да загори или изври. фурната ми е с часовников механизъм ,което намирам за доста полезно с оглед на разсеяността ми [:lol:]

Това е за у дома. За излети, походи и т.н. Стоян пусна чудесна статия [:P]

Сега самото готвене.
Преди всичко аз си готвя супи. Като основни продукти ползвам картофи, ориз, фиде/спагети и в редки случаи боб или леща. Готовите супи на прах са добър вариант, но там слагат и доста Е-та и химия, така че винаги гледам към готовата супа да добавя и нещо от мен [:)]
Като задължителни добавки слагам лук, морков и евентуално суров домат на ситно.
Към подправките имам слабост и трудно уцелвам мярката, но най-често ползвам една универсална от рода на "вегета", сушени зеленчуци, истински червен пипер в доволни количества, понякога босилек, чубрица и един микс "подправка за месо".
Честно казано не държа обезателно в супата да има месо, но съм добавял какво ли не - резени свинско, наденица, кренвирши, кайма, русенско варено, шунка.

Обичам супите, защото са дуракоустойчиви - може и два часа да ври, стига да не е силен огъня и да има достатъчно вода за изпаряване, после може да добавиш няколко чаши и да стане с нужното количество. Ако пък е рядка - може да я сгъстиш с брашно, яйце, фиде или друго под ръка. Ако я пресолиш - добавяш картоф, ще поеме солта като гъба. Правил съм супи буквално с каквото намеря по шкафове и хладилник - туршия, замразени продукти, консерви, само с компот не съм пробвал още [:lol:]

На фурна най-често правя картофи, ето една убер проста рецепта - картофи, сол, чаша бира, допълваш с вода и печеш! Понякога си правя ориз, а с помощта на Любимата си правим страхотна пица. Но не ми се пече често на фурна, щото миенето на тавата е досадна работа...
Ако искаш добре свършена работа, свърши си я сам.


mchervenkov

За това прякора ти е Мезе а? [:)] Аз готва вече много рядко но който е ял от мойте чорби винаги е казвал че са страшно вкусни. Кумата наскоро казва че и се приял от моя грах от Студенстки град а са минали вече 7 години [:)] . Основно режа всичко на едро за да има вид манджата и слагам каквото намеря от подправките обичам да експериментирам. Но го готва с мерак което е много важно.


lubo

Най-добрите готвачи в света са мъже.


Meze

аз напоследък започнах да режа много на ситно нещата, от както си купих големия кухненски нож ми доставя някво удоволствие да ги ситня [:lol:] Абе и на едро и на ситно си имат плюсове, като е на едро продуктите си запазват собствения вкус като ги хапнеш, като са на ситно пък по-хубав бульон става а и по-малко дъвчеш [:lol:]

Аз се специализирах от както заживях сам, а пък Любимата не е много по готвенето, особено с подръчни материали [:lol:]


UNIOR

Моето меню е сравнително бедно откъм специалитети.Горе долу каквото описа Meze, най обичам да готвя пилешка супа, Ммммм обожавам я big_smile, от подправките ползвам чубрика червен и черен пипер, самардала, а от универсалните подправки зеленчукова "Пикантина" и различни бульони.Слагам всичко и на едро, от което жената не е много доволна и всеки път казва:
"Режи на ситно бе, на ситно, кво си ми го нарязал като за патките" [:lol:]
За яхниите запръжката е задължителна при мен, обичам и много зелен боб с картофи, стар боб с кисело зеле, дупени картофи...
За скарата няма да споменавам, ще кажа само Шаран около 1/1.5 до 2кг. за да е по мазничик изпече на скара, неземноооООоо....
А щях да забравя най обичам "боб по ловджийски" [:lol:]
А и една сиромащка рецепта която научих съвсем скоро,
"Пълнени пилешки фенери с ориз"


MYM

На кратки излети някакви шишчета с каквото се намери месо лук, чушка.
Картофи на жар, сирене във вестник, салатки разни, общо взето все неща от сорта ядеми се това.
На палатки горе долоу същото а за закуска боб в гърне...


parev

За мен манджите са 2 вида-които ме наяждат и които не ме наяждат.А това ми го казва коремът,не готвача.Става ясно,че съм много злояд,но интересното е че най-много ме наяждат "простите" манджи,т.е. тези,които се правят бързо и с малко продукти.Например никоя яхния не може да ме засити така,както една проста бяла(сиренена) каша.Другите неща,които обичам и ме засищат са гювечетата,катмите и скарата(месо и риба),супите,фасула и лещата.Сладко почти не ям,също и не закусвам.
Мразя да готвя поради простата причина,че по това време вече съм гладен и нямам търпение да чакам да се сготви,но когато го правя всичко си облизва пръстите(дори да е таратор).
Другата ми особеност е,че възприемам различните продукти като сготвени само по определен начин(този който ме засища).Примерно прясното зеле за мен е само за салата-ако се сготви мога да изям цяла тенджера,но ставам гладен от масата,агнешкото ям само ако е печено,но не и на яхния и т.н.Нямам представа как и защо ме понася жената(тя е невероятна готвачка)!.

И накрая за почитателите на "супа топчета"-взимате вита наденичка,накълцвате я с ножицата и ето ти готови топчета:)


Dakota

Признавам мъжете като по-добри готвачи,спрямо женското съсловие.При нас някак се е превърнало в задължение и въпреки рутината,която придобиваме през годините,мъжете го правят по-добре.Може да е проста манджа,но я издокарват от мерак:))))


Kent

Макарони по флотски - кило макарони се варят две - три минути, после се завиват барабар с тенджерата в някаква вълнена дреха да стоят някъде скатани. Запържва се половин кило кайма с лук докато каймата не посивее и не се раздрабни. Сичко това след около половин час се смесма и се слага във фурната, пече се докато не се зачервят връхченана на макароните. Просто е ма мойте в къщи ядат на корем /по руски - от пуза/...Един път напраих и ме абонираха [:-)]

п.п. и за една проста баница съм абониран и за боб. Сичко става бързо освен боба, ма него котлона го вари и става много вкусен. Сигурно щото го бъркам с дървена лъжица само и после си слагам парченца сушена наденичка в мойта порция lol...
п.п 1. забраих, боба става за към три часа, ма работата по него е около осем-десет минути
п.п.2. има такава партенка, че с макароните отгоре са изхранвини съвецките моряци по подводните лодки навремето,
като си дам сметка как лесно се приготвят и колко засищат, нищо чудноо.


windwarrior

Дааа, а пък в къщи готвя основно аз (на практика всяка вечер). Доставя ми удоволствие и ме отпуска след лудницата на работния ден, особено в комбинация с чаша хубаво вино или една биричка. Даже кухнята в новия апартамент сам си я проектирах и лично си я обзаведох [:)] Жената готви 1-2 пъти месечно и то само определени неща, които на нея и се получават много вкусни, а при мен нещо не стават - пилаф от булгур, баница, картофена супа, мусака...

П.С. Кент, утре ще пробвам макароните по флотски, звучат много вкусно [:)]


anjsan

Потекоха ми лигите като чета за манджите. Хайде сгответе , пък аз ще ям . Черпя ви по една виртуална бира.


hiron02

На практика и аз макар ,че съм женен от години най-често си готвя сам.Жена ми готви основно по празници.Най-често си правя крем супи защото не се изисква да стоя над тях докато ги приготвям и дори могат да се хапват (или по-скоро попийват от голяма чаша или купичка с дръжка )докато се мотая из къщи и правя и нещо друго .Все пак са нещо течно и топло не като сухата храна.Най-много време отива за приготвяне на продуктите най-вече за картофите защото трябва да се обелят.Слагам на котлона една трета от тенджерата с вода ,беля и нарязвам картофите на едро и после ги изсипвам вътре.Един два моркова -почистени също на едро, глава обелен лук -на три-четри парчета.Малко масло или маргарин.Поне две кубчета бульон -зеленчукови ,пилешки може и телешки .Слагал съм и сушена и стрита на прах коприва , сирене ,дори малко настърган кашкавал.В зависимост какво имам в къщи.Правил съм и червени варианти с добавка на доматено пюре или дори лютеница .Щом се разврът продуктите ,свалям от огъня ,добавям малко студена вода за да се поохлади и пасирам с пасатора.Може да се наложи да се добави още вода за да се достигне желаната гъстота и леко да се повари още малко.Ако съм в настроение да си угаждам ,препичам няколко намазани с масло филийки хляб за кротончета.Вариантите могат да бъдат много ,зависи от това какво имаме на разположение и дали си подхождат по между си.Ако добавим и няколко запечени сандвича -това си е вече цяло ергенско пиршество.Нека любителите на яките мръвки не се смеят защото всеки се простира според чергата си.По този повод зная и няколко яденета от типа от нищо-нещо ,но за това друг път ако се интересува някой.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#2 22.02.2011 21:31:25

scrooge
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 21.02.2011
Мнения: 38

Отг: Мъжко готвене

Понякога готвенето може да е опасно,щото като сготвя и жената ме обвинява че някоя друга е идвала да готви,казва че аз толкова вкусно немога да го направя cool

Офлайн

    0

#3 30.07.2011 14:31:51

velio
Bushman
Репутация: 4

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Мъжко готвене

понеже често хапвам макаронени изделия - спагети и всякакви подобни, ето 1 бърза и лесна рецепта (и вкусна - естествено  big_smile )

макарони с риба тон

необходими продукти:

- макарони /или спагети/
- 1 консерва риба тон
- 1 малък домат
- босилек
- по желание /за мен задължително/ - люти чушки

Макароните се сваряват в осолена вода толкова минути, колкот е написано на опаковката. Прецеждат се със студена вода и се изсипват в чинията.
Нарязва се домата на малки парчета.
Консервата с рибата се отцежда от мазнината и се добавя в чинията.
Ако ще слагате люти чушки - слагате ги и тях.
Разбърквате всичко и поръсвате с босилек - ако имате пресен, ако не сух.
Резултата:
IMG_9822.JPG

Тук освен горе описаното, ми се намираше 1 бурканче с аншоа, та добавих и от тях няколко.

Смея да кажа, че за лятото е доста приятно ястие  wink

Офлайн

    0

#4 30.07.2011 21:49:44

bubachco
Редови
Репутация: 109

Регистриран: 16.08.2010
Мнения: 763

Отг: Мъжко готвене

забравил си да споделиш с какво го поливаш big_smile

Офлайн

    0

#5 30.07.2011 21:58:28

velio
Bushman
Репутация: 4

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Мъжко готвене

bubachco написа:

забравил си да споделиш с какво го поливаш big_smile

с всичко върви - бира, червено и бело винце... кой с каквото иска  smile

Офлайн

    0

#6 30.07.2011 23:49:16

iivetsa
Редови
Репутация: 4

Регистриран: 30.12.2010
Мнения: 707

Отг: Мъжко готвене

Ето една рецепта и от мен:

Мъжка пица.

Ако ви се намира стар хляб,и ви мързи да готвите,намазвате една тава с мазнина и нареждате на дъното плътно филийки.След това намазвате филийките с домати от буркан или доматено пюре,и гарнирате отгоре с каквото се намира в хладилника.Следва 20 минути печене в загрята фурна,и вечерята е готова big_smile !Пробвал съм най различни комбинации,и всеки път се получава добре!Единственото условие ,което трябва да се спазва,за да се получат нещата,е да не се слагат много мокри съставки че става лигав хляба!


[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

    0

#7 30.07.2011 23:53:55

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 593

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,435

Отг: Мъжко готвене

Абе вие изчакахте да мина на диета,  и взехте да си споделяте рецепти....


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

    0

#8 31.07.2011 00:59:56

RELAX
Модератор
Репутация: 1199

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,453

Отг: Мъжко готвене

Wind, я раздуй за тези диети - нещо много подозрителен ми се струваш - бат`Арни ли шъ съ праиш или друга е идеята?   big_smile  Диетата - хранителна ли е? сексуална ... духовна ... ???  big_smile  big_smile  big_smile


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#9 31.07.2011 21:16:19

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 593

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,435

Отг: Мъжко готвене

RELAX, няма нищо общо с лаврите на бат'Арни smile Проста сметка, да го ева...

Ако тежа 90 кг и нося 15 кг раница - качвам 105 кг по баира.

Ако тежа 105 кг (колкото тежах преди 1 седмица) и качвам 15 кг раница - дърпам 120 кг нагоре.

Простата сметка показва че ако стана 90 кг ще мога да кача 15 кг раница със същите усилия, с които в момента качвам само себе си smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

    0

#10 31.07.2011 21:20:17

velio
Bushman
Репутация: 4

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Мъжко готвене

а след 1 седмица диета, какъв е резултата?  smile

Офлайн

    0

#11 31.07.2011 21:32:07

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 593

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,435

Отг: Мъжко готвене

2 кг надолу. Не е кой знае какво, ама пак си е нещо smile Толкоз ми тежи палатката, горе-долу.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

    0

#12 31.07.2011 21:37:43

velio
Bushman
Репутация: 4

Регистриран: 17.02.2011
Мнения: 1,258

Отг: Мъжко готвене

е доколкото знам - килограмите дето се свалят трайно, се свалят бавно. Доколкото съм чувал - бързо свалените, още по-бързо се връщат.

Офлайн

    0

#13 31.07.2011 21:40:58

torah
Редови
Репутация: 0

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Мнения: 297

Отг: Мъжко готвене

velio написа:

е доколкото знам - килограмите дето се свалят трайно, се свалят бавно. Доколкото съм чувал - бързо свалените, още по-бързо се връщат.

Абе трябва си глад, че и аз съм се надул като гайда. smile

Офлайн

    0

#14 31.07.2011 22:37:45

RELAX
Модератор
Репутация: 1199

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,453

Отг: Мъжко готвене

Колега Wind, - супер начинание, въпреки че сметките са относителни - ако си 45 кг. означава ли че ще можеш успешно на мъкнеш 45 кг. раница, защото общата маса става пак 90, ама колената няма да издържат?  big_smile

Но ако диетата заработи, наесен ще можеш да носиш и моята раница към някоя форумна среща!  tongue  lol  lol  lol


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#15 31.07.2011 22:43:15

iivetsa
Редови
Репутация: 4

Регистриран: 30.12.2010
Мнения: 707

Отг: Мъжко готвене

RELAX написа:

Колега Wind, - супер начинание, въпреки че сметките са относителни - ако си 45 кг. означава ли че ще можеш успешно на мъкнеш 45 кг. раница, защото общата маса става пак 90, ама колената няма да издържат?  big_smile

Но ако диетата заработи, наесен ще можеш да носиш и моята раница към някоя форумна среща!  tongue  lol  lol  lol

Правилото по принцип е,да не се носи повече товар ,от 20 % от личното тегло wink !Така че този коментар с 45 кг. раница,нещо не го разбрах big_smile !По скоро уинд имаше в предвид,че като свали малко тумбака,ще може да понапълни повече раницата!Поне аз така го разбрах wink !А при всички случай 5 кг. на гърбината,тежат по малко от 5 кг. на тумбака wink


[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff