XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 08.04.2015 18:14:48

Звяра
Редови
Репутация: 285

Регистриран: 24.09.2014
Мнения: 213
Уеб-сайт

Храна от гората: вътрешната кора на дървото

Понеже се бях разчел по темата с храната в гората, срещнах описание, че вътрешната кора на дърветата става за ядене и веднага скочих да пробвам вътрешна кора от бял бор. Ами кво да кажа, яде се, няма странични ефекти от консумацията, сравнително лесно се дъвче, не е агнешко ама ако няма друго .... Ще се радвам колегите да споделят своя опит по темата, защото за мен лично това е доста ново преживяване.

Flash required

Офлайн

    2

#2 08.04.2015 19:05:25

ilianlp
Балканджия
Репутация: 100

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 988

Отг: Храна от гората: вътрешната кора на дървото

Без да ми се смеете, ама кое е "вътрешната" кора?


Memento mori

Офлайн

    1

#3 10.04.2015 17:52:00

BPetrov
Хун
Репутация: 138

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Храна от гората: вътрешната кора на дървото

Камбис се нарича - учи се в даскало.
Това е живата част на дървото.
Всяка пролет соковете протичат по тръбички в тази част на кората. Там се образуват новите клетки.
В сухата дървесина - тази част се нарича пролетен\ранен прираст и няма механични функции - само транспортни.

Офлайн

    0

#4 14.04.2015 09:35:16

anjsan
Пущиняк
Репутация: 88

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,133

Отг: Храна от гората: вътрешната кора на дървото

Лико е на български . Фина и тънка обикновено материя под твърдата външна кора. Понякога са слети двете кори , зависи от дървото .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    2

#5 14.04.2015 13:13:20

Звяра
Редови
Репутация: 285

Регистриран: 24.09.2014
Мнения: 213
Уеб-сайт

Отг: Храна от гората: вътрешната кора на дървото

anjsan написа:

Лико е на български . Фина и тънка обикновено материя под твърдата външна кора. Понякога са слети двете кори , зависи от дървото .

Точно така - лико. Докато се сетя каква беше българската дума........ Пък срем не срам ще призная, че две години учих дендрология roll

Офлайн

    0

#6 14.04.2015 13:47:42

ilianlp
Балканджия
Репутация: 100

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 988

Отг: Храна от гората: вътрешната кора на дървото

ilianlp написа:

Без да ми се смеете, ама кое е "вътрешната" кора?

Е чак сега разбрах smile


Memento mori

Офлайн

    0

#7 22.05.2015 22:27:13

onlinewebstore
Блокиран
Репутация: 0

Регистриран: 15.10.2014
Мнения: 7

Отг: Храна от гората: вътрешната кора на дървото

Кои дървета стават за ядене?
От коя част на дървото може да се яде?
Има ли полза от това и какви са рисковете?

Последно редактиран от onlinewebstore (22.05.2015 22:28:53)

Офлайн

    0

#8 11.06.2015 08:32:08

Fat_Jim
Редови
Репутация: 26

Регистриран: 21.05.2013
Мнения: 199

Отг: Храна от гората: вътрешната кора на дървото

onlinewebstore написа:

Кои дървета стават за ядене?
От коя част на дървото може да се яде?
Има ли полза от това и какви са рисковете?

Младите букови листа стават за ядене например. Както и ликото от брезата.


Кортежът минава! Кортежът минава!
фанфари победни го в хор поздравяват,
лъщят доспехи и мечове, покрити със слава!
В желязо и злато, паладини в кортеж преминават!

Офлайн

    1

#9 07.09.2016 11:39:21

O'neel
Редови
Репутация: 3

Регистриран: 01.09.2016
Мнения: 14

Отг: Храна от гората: вътрешната кора на дървото

Дъвкал съм т.нар. вътрешна кора на бор,приятна е дори на вкус,за хранителна стойност се съмнявам,все пак ни липсват някои бактерии и ензими да усвояваме целулоза. Но като се замислиш при някои "изпортили се" експедиции са си изяждали вс. кожена екипировка,вкл. и обувките... Та в гората-Балкана,разчитам на познати растения и гъби,невероятно разнообразие! Е,вярно,като съм "горе" за повече от няколко часа винаги си нося и пакет ориз  от 0.5кг,но като прибавиш коприва и див лук е вече съвсем друго. Пробвал съм и да "паса":) т.е. да бера узрели класове от примитивни зърнени и плодове/диви/'като си го поставиш за цел се изкарва доста време... Имам амвиция за зимуване,но едва ли може да се случи по нашите гео.ширини...все пак ако утрепа нещо за ядене влизам в графата бракониер.... А иначе предполага да се
почне от пролетта и да си правиш запаси,което съгласете се е доста ангажиращо и си трябва финансиране по некъв начин,ако се намери спонсорираща ТВ-не е проблем но това нема как да се случи у нас... Иначе съм избрал страхотно място,дори не е необходим "паник-бутон",само здр. дупе и упоритост! Та за храните,Балкана че и равнината предлагат мн. богато разнообразие от такива,риба,мекотели и дребни птици+яйцата им предлагат чудесни протеини с минимални усилия и познания,другото са растенията-имаме голямо разнообразие от ядивни такива които се запазват мн.лесно чрез сушене,абе който иска и му стиска може да се оправи в рамките на две-три седмици съвсем прилично/без да гладува/ и без да изпаднал в беда. Е иска се голяма доза кураж и Моджо:) Растителните-дървени храни... ми имаме доста такива,тя буковата шума са я дъвкали още хайдутите ама жъладите на същото дърво са приемливи за прасетата,та ние нема се цепим я-доказани съд. на скорбяла и пр. така че с упоритост и малко познания,особено около водоизточник трябва да си мързелив-мазохист за да не оцелееш! Това са мойте 5-стинки,може да започнете да ме "биете"- СЕГА :-)Всъщност като прегледах цялото си писание,май малко се отвлякох от темата ама си има Модератори...

Последно редактиран от O'neel (07.09.2016 11:47:17)

Офлайн

    1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff