XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 09.03.2013 00:34:02

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Примитивна (и не само) химия

Колеги, не знам как е при вас, но аз съм запален от идеята за оцеляване в среда в която липсват основни придобивки на цивилизацията. Първият ми досег с тази материя беше книгата на Жул Верн "Тайнственият остров". За тези които не са я чели (и са допуснали голяма грешка в детството си), ще резюмирам. Попадат на необитаем остров група бегълци северняци, по време на гражданската война в Америка. Единия от тях е виден инженер с енцикопедични познания, благодарение на които балонокрушенците се уреждат доста добре. Тогава реших, че ще ставам инженер и станах. Обаче в процеса на израстването с ужас установих, че хоризонтите на познанието са се разширили неимоверно и вече не е възможно да станеш инженер с енциклопедични познания. Трябва да се специализираш в дадена област.

По една или друга причина химията остана извън науките с които успях да се запозная. А тя е една от основните знания необходими на човек да оцелее. Вече засегнахме темата при обработването на кожи, пречистването на вода, паленето на огън и други. Не е ли време да се заемем вече сериозно с тази тема.

Има много неясни неща в химията на древността. Как точно са правили сапун с пепел и мазнина? Как са вадили сяра от прането на вълната на овцете. Как са правили киселини (като не смятаме разбира се оцета, последните две години баща ми прави търговски количества, така че съм запознат с процеса. Много е лесно, просто трябва да прецакаш виното.). Как са правили селитра за барута. Толкова много знания които могат да бъдат използвани в условия на оцеляане. Разбира се в по-голямата си част са в сферата на продължителното оцеляване извън цивилизацията, а не в сферата на БГр., но това е тема която също има място в нашия форум.

Надявам се на дейно участие от страна на Павката (Лудипипо). Диването знае за химията повече от Менделеев.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#2 09.03.2013 10:00:26

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Отг: Примитивна (и не само) химия

Серия от овчата вълна няма нищо общо със сярата - тикюра . Селитра май първи французите почват да я добиват от касапски отпъдък , как въобще незнам .

Офлайн

0

#3 09.03.2013 13:05:26

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

За основата, нужна за правене на сапун, се концентрира луга от дървесна пепел. Разтваря се дървесна пепел във вода, и се оставя да  се утаи и избистри. Прозрачната течност се отлива (в нея се съдържа калиева основа - КОН), и се сгъстява чрез варене, докато намали обема си някой друг път, и стане сиропообразна и "мазна" на пипане. Това го говоря най-общо, защото отдавна съм чел точния процес. Ако има интерес - мога да го издиря.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#4 09.03.2013 13:26:51

Bones
Редови

Регистриран: 25.03.2012

Пиша по памет, затова ако има пропуснати детайли или някой има въпроси, ще добавям в следващите постове.

По въпроса за сапуна. Предполгам всеки е наясно с осапунването  на животинските мазнини (в часност свинската мас) с натриева или калиева основа, затова няма да навлизам в подробности. Това, което ни интересува е основата и нейното приготвяне по методите, използвани от нашите прадеди. Трябва да се има предвид, че от пепел се произвежда калиева основа, която за разлика от натриевата и използваната технология дава от меки до течни сапуни. Друго важно уточнение е, че основа не може да се произведе само от пепел (както погрешно е разпространено из циркулиращите из интернет рецептури), а задължително трябва да присъства калциева основа под формата на гасена вар.  Технологията е изпробвана лично и е изключително елементарна.

На дъното на пластмасова бака или малък пластмасов варел (навремето са ползвали дървени каци) се пробиват редица дупки, за да се оформи нещо като сито. Дупките се покриват с плат, а той със слама. При липса на плат може да се ползва само мъх и слама. Върху получената "цедка" се насипва дървесна пепел (желателно е тя да е чиста, т.е. без пластмаси, гума и т.н.), след което се залива с равно количество гореща вода. Може да се ползва и студена, но горещата улеснява процеса на екстракция, тъй като солите са логично по-разтворими. Под баката / варела се поставя втори съд, в който се събира извлечения от пепелта калиев карбонат, известен още като поташ. Процеса отнема време, като за пълна екстракция може да се използва допълнителна порция вода. Полученият разтвор е мътен, затова се оставя за няколко дни, докато се утаят по-едрите фракции. Отдекантирваме и варим  до получаване на кристали калиев карбонат. При желание може да се прекристализира, което води да почти напълно чист продукт. Получените кристали разтваряме в минимално количество вода, след което прибавяме получения разтвор към наситен разтвор на гасена вар (калциев хидроксид).

Реакцията е следната.

Ca(OH)2 + K2CO3 → CaCO3 + 2 KOH

Получената утайка от неразтворим калциев карбонат пада на дъното, а калиевата основа остава в разтвора. Същия може да се използва директно в производството на сапун или да се извари до получаване на чисти кристали калиева основа, за по-лесно съхранение и за приготвяне на разтвори с различна концентрация.

По въпроса за калиевата селитра. Правил съм в домашни условия, но чрез заместителна реакция на  промишлени нитратни торове и кореспондиращи калиеви соли. Традиционните методи използват следната схема. Добре угнилата оборска тор се смесва със слама (за аерация, в противен случай имаме анаеробна реакция и нитратите се разлагат отново до нитрити), калиев или калциев карбонат (последните два се явяват бонус от производството на калиевата основа за сапун, така че всеки може сам да се убеди в  широкото приложение на домашната химия през онези години) в голям съд като бъчва или бетонно корито. Процеса протича по следния начин. Животинската (и човешката) урина съдържа уреа, която при подходящи условия и влиянието на различни бактерии се разлага до амоняк, нитрити и разбира се нитрати. В зависимост от добавените карбонати получаваме калиев или калциев нитрат, които извличаме по описаната по-горе технология. Ако сме ползвали калциев карбонат, получаваме калиев нитрат чрез заместителна реакция с калиев карбонат. Прекристализираме няколко пъти до получаване на чист продукт. Това е общо взето.

Офлайн

0

#5 09.03.2013 14:14:48

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Правих си подобие на сапун преди време от поташ и зехтин само ( и вряла вода де) и се получаваше прилично, но много бавно става. Би трябвало да се получи и с олио или недоразумението, което се продава по магазините с етикет "Олио".  *CRAZY*
Пишеше, че пепелта трябва да е от брези.

Офлайн

0

#6 13.03.2013 09:05:41

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

"Бомбаджийските" постове са премахнати не заради друго, ами да си нямаме някои евентуални бъдещи проблеми я с разни органи, я с медии и т.н., че знаеш ли утре къде какво може да стане, и да бъдем обвинени в предоставяне на опасна информация. Не дай си боже пък някой келеш да направи някой сакатлък четейки тук!!!

Моля, занапред се въздържайте от коментари в тази област на химията! Благодаря!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#7 15.03.2013 18:06:19

Bones
Редови

Сори, ако съм нарушил някакви правила. По спомени не постнах никакви конкретни "рецептури", но уважавам мнението на модераторите. Chemophobia - та вече е навсякъде за съжаление, а преди години намирахме всичко в учебниците по химия. Колкото до нея.....тя и сапуна са крайъгълен камък на цивилизацията, така че има какво да се каже по въпроса. Ще се старая да пиша, когато имам възможност и имам с какво да допринеса към форума.

Офлайн

0

#8 18.03.2013 17:38:02

Ludipipo
Редови

Сетих се за един начин за пробиване на отвор в метал без дрелка, без свредла и т.н. Но ме мързи да пиша и за т`ва копи-пейст:
"Интересный способ проделывания отверстия в бруске или пластине из кованого железа. Не потребуется ни сверла, ни дрели. Нужна только палочка из серы, отлитая в предполагаемой форме отверстия. Сера легкоплавка, и это сделать несложно. Деталь раскаляется добела, и палочка… «втыкается» в то место, где требуется отверстие. Как ни покажется странным, но сера войдет в железо, как нож в масло. Отверстие будет в точности соответствовать форме серной палочки."
Само да се прави на проветриво място!
smile

Офлайн

0

#9 18.03.2013 17:48:23

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

Па ако можеше и на роден език... :?

Memento mori

Офлайн

0

#10 18.03.2013 18:40:10

Bones
Редови

Сяра на пръчка....

Офлайн

0

#11 18.03.2013 18:59:22

Ludipipo
Редови

Вземаш си сяра и я стапяш, после я отливаш на пръчка. Металът се нагрява до червено-бяло и с пръчката от сяра с лек натиск се получава отвор в метала.

Офлайн

0

#12 18.03.2013 21:01:53

slaf40
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010

Ако го нагрееш до червено-бяло и с пирон ще го пробиеш  wink

Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

0

#13 23.04.2013 00:07:46

Галимунди

Колеги, едва ли с това се изчерпва примитивната химия. Предполагам, че може да се споделят още рецепти. Най-простото за което се сещам са химикалите които се ползват за щавене на кожи. Споменават се доста специфични химикали, но как са се получавали в миналото не е ясно. Сигурно и Вие ще се сетите за някои интересни технологии, които могат да се използват при оскъдни ресурси в критична ситуация.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#14 26.04.2013 17:58:20

Bones
Редови

Кажете какво точно ви трябва хора. Всичко може да синтезира.....и логично, вече е правено в исторически план. Въпросът е дали си заслужава, ако може да се закупи наготово от търговската мрежа и до колко е достъпен процеса в домашни условия.

Ако има интерес мога да пусна една статия за направата на калиев нитрат от амониев нитрат и калиев хлорид. Последните се продават свободно в мрежата като изкуствена тор и синтеза може да е полезен за тези, които имат нужда от минимални количества.

Офлайн

0

#15 26.04.2013 19:45:09

Галимунди

Bones написа:

Кажете какво точно ви трябва хора. Всичко може да синтезира.....и логично, вече е правено в исторически план.

А бе Bones, ако и вдявах на химията, щях да знам какво ми трябва. Ама тогава нямаше да отварям тема, а щях да се подхилвам самодоволно на тъпите въпроси на някой ламер. Идеята на темата е, че при липса на магазини за битова химия и торове сме я закъсали, ако не знаем как са се добивали разни химикали навремето. По-скоро идеята е да спретнем нещо с подръчни материали, а не с продукти от магазина. На мен лично нищо не ми трябва, щото каквото и да ми потрябва е на един телефон разстояние. Имаме толкова химични лаборатории на работа... И имам толкова познати и приятелки лаборантеси... Колежката дето седим ф2ф е химик. Ама ако ги питам как се добива амониев нитрат от конски пикоч (или нещо подобно, не ми се смейте), ще получа само ококорени физиономии.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff