XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 01.11.2010 10:18:47

xenos
Modern Abo
Репутация: 583

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,484
Уеб-сайт

Самоделна поняга

Hobo

Да се похваля. От вчера си имам самоделна поняга. След дълго протакане най-после я направих. Всъщност се забавих, защото исках да снимам процеса, но докато чаках за фотоапарат вчера ме хвана съклета и я направих. Отне ми 15 минути. Формата е просто една дъска без рогчета отдолу и отгоре. Прецених, че за момента не ми трябват, но винаги бих могъл да си ги изрежа, ако се наложи.
2001-01-12.gif

Най-интерено е решението с презрамките. След много чудене и кумене реших да се доверя на опита и традицията. Купих парче американ с размер 160х50см а в краищата на което има по едно въженце с клюп. Стана изненадващо добре. Презрамките са много удобни и се саморегулират на ширина. Регулирането по дължина става за секунди. Веднъж стегнати въженцата в края държат много здраво и няма никакво преплъзване на плата. Идеята е от ето тази рогуля.
4.jpg
За проба натоварих понягата с 11кг багаж. Няколко часа на гърба ми и куцукане из стаята показаха, че е толкова удобна, колкото и фабричния самар на шведската ми армейска раница. Когато напълно реанимирам, след операцията на крака, която претърпях, непременно ще изпробвам понягата и в реални походни условия.

Понеже имах само дъска широка 17см размера при мен е 55х17см. На мен лично ми идва малко тясна. Ако е 25см широка със сигурност ще лежи още по-удобно на гърба ми. Дори така, обаче, е изненадващо удобна. Тъй като дъската ми я подариха, за останалите материали, плата и въженцето, съм дал 2.50лв. Дори да добавим чисто нова мешка за торба, общата цена на тази перфектна раница става 5.50лв.

Ето и малко литература. от 1928-1930 година с описание на поняга и рогуля, ако някой се интересува.

Рюкзак или поняга?, Практические заметки Сытина В. (журнал "Всемирный турист", 1928 г. № 10, http://www.skitalets.ru/equipment/2010/rukzak_sytin/

Рогульки вместо рюкзака, Практические заметки Б. Роберг, (журнал "Всемирный турист", 1930 г., № 4, http://www.skitalets.ru/equipment/2010/rogulki_roberg/


Black Wolf

Е, Хобич, те т'ва вече е приказка! Дразниш ме (и то доста!) понякога с привързаността си към "фолклорните елементи" и страстта към заяждане [:P] , но иначе си ОК. [;-)]

Благодаря за линковете - доста съм се ровил в библиотеката на Скиталеца, ама тези неща не ги бях видял.
За американа - не е ли много слаб? В един кат ли го сложи? Поръбен ли е по дължина (с подгъви)?
Изролзваш едно цяло пърче, нали, не две отдални презрамки?
На рогулята е ясно как се закачат отгоре - как си го решил при понягата? Честно казано, голям съм мераклия за поняга, ама тъй като малко ме помързява, а и определено не съм от най-сръчните в майсторене на разни неща, се помайвам от сума ти време. [;-)]

И последно - оздравявай бързо, та да разправяш как понягата се е проявила в полеви условия. [;-)]


Стоян Стоянов

Присъединявам се към мнението на Black Wolf! [;)]

И аз очаквам снимки и впечатления от първа ръка!


Hobo

Една снимка би замениля всякакви обяснения, но за съжаление в момента нямам под ръка фотоапарат. Ще се опитам да обясня. Дано успея.

Американа се продава с ширина 1.60м. Аз купих 50см. Не се поръбва. Както са го отрязали в магазина. Не се скатава на пластове или както и да е по руг начин. В краищата все едно го зграбчваш между палеца и показалеца. Стискаш и го промушваш в клюпа на въженцето. Въженцата минават през дупки в дъската, в долния край на понягата. Дупките са на разстояние 2 см от основата и страничната и страна. Самите дупки, а и всички други, съм ги правил с 9мм бургия. Въженцата се вързват, все едно кръг от въже. Промушват се в дупките и се прави клюп. Така се захващат за понягата. После се прави клюп и в другия край на всяко въженце, с който се захващат презрамките от американ. На рогулята се вижда как.

Презрамките в горния край на понягата съм хванал по следния начин. Премервам от долните дупки до горе 46см и напречно правя два продълговати прореза широки 3-4см. Представи си хоризонтална черта на понягата, където трябва да се захванат презрамките. От ляво на дясно 3см дърво, 3.5см прорез за първата презрамка, 4см дърво, 3.5см прорез за втората и пак 3см дърво. Общо 17см, колкото е широка понягата. Ако е по-широка, аз бих направил прорезите по 4-6см а разстоянието между презрамките 5-6см според колко по-широка е от 17см.

Прорезите ги правя по следния начин. Отбелязвам ги на дъската. По дължината им дупча възможно по-близо една до друга дупки с диаметър 4мм. След това ги разширявам с 9мм бургия. Става груб прорез с полудупки. След това ползвам самата 9мм бургия за фреза и с дрелката насам, натам, докато се оформи прореза. С нож вземам краищата да не са остри и да не прорязват плата. Малко грубо, но ако дъската е предварително отрязана трябват само една дрелка и две бургии.

Презрамките се поставят така. Плата влиза през единия прорез и излиза през другия. Гледа се да станат две равни по дължина презрамки, краищата на които в долния им край се хващат с клюповете на въженцата. Зад понягата американа се набръчква достатъчно много и не преплъзва ако тя се вдигне само за едната презрамка.

Американа до сега, вече повече от 10 часа на гърба ми с 11кг, не показва признаци на скъсване. Според мен е достатъчно здрав. Всъщност той става нещо като неоплетено плоско въже. Трудно ще е да се скъса от опън.

Това разстояние 46см от долния до горния край на презрамките е оптимално за хора високи 170см. Ето оптималните разстояния за различно високите хора. Това якутите едва ли са го дефинирали, но да съчетаем модерното с традиционното. [:)] Според тези размери може да се наложи да се коригира дължината на самата поняга.

Височина на човека - Разстояние от долния до горния край на презрамките"

155 - 40см
160 - 42
165 - 44
170 - 46
175 - 48
180 - 50
185 - 52
190 - 54
195 - 56

Това е. Дано да съм успял словесно да нарисувам нещата. Ако не, ще чакаш да си оправя фотоапарата и точно с една снимка всичко ще ти се изясни. Старах се самата конструкция да е максимално проста. Ако човек има време може да я изработи само с едно ножче Victorinox Camper, което има шило и трионче.

Да, щях да забравя...За да е съвсем истинска понягата използвай конопено въже дебело 5 или 6мм. [:)] Ако не държиш на тези подробности, става и 3-4mm капроново въженце.


Hobo


   

Височина на човека - Разстояние от долния до горния край на презрамките

Неточно съм се изразил. Това всъщност е разстоянието между долната и горната точки в които презрамките се вързват с дъската.


Momchil

Като ти видях поста и мернах в "скиталец" че ловците от тайгата са ги ползвали,се сетих за филма "Дерсу Узала". Той ползва нещо подобно,но като гледам май дъската/дървото липсва като външна подпора/основа. По-долу ще добавя линкове със снимки на истинския Дерсу и на героят от филма,не се вижда много ясно дали имат твърда основа защото са им на гърба.
Братушките на този сайт дето си дал казват,че мешката ограничава откъм килограми и обем,което е така,ама ако ще се гърчиш с тази дъска по-добре да намалиш багажа и да си останеш с мешка.
Иначе е интересно,поздравления за продукта [:-)]

Истинският Дерсу
От филма:
dersou-ouzala-1975-02-gc.jpg
51729114.png
8f1c0764162cf0c7481149e1f6a52dc3.jpg

dersu-uzala00.jpg

Тука вече на Дерсу му е дошъл акъла и е с мешка [;-)]


Стоян Стоянов

Може би тук е мястото да спомена и публикацията за понягата, която пуснах преди време в блога си. За тези, които още не са попаднали на нея, докато се ровят там.


Hobo

Дерсу Узала използва котомка или още крошня. Представлява една дъга от дърво наподобяваща обурбата латинска буква U, Вместо дъска, тя е обшита с брезова кора, кожа или в наше време с дебел брезент. Стоян ги е показал в статията си, но всички ги е кръстил "поняга". Което не е правилно. Понягата е дъска с презрамки. Котомка и поняга се използват от сибирските народи. Крошнята, което си е всъщност котомка, в европейската част на Русия. Ето това е котомка (крошня):
ponyaga-example2-1.jpg
ponyaga-example2-3.jpg
ponyaga-example2-2.jpg
ponyaga-example1-2.jpg
   

Momchil написа:
   
    0.jpg
    Тука вече на Дерсу му е дошъл акъла и е с мешка


Ако се вгледаш мешката му е самоделна и вместо презрамки ползва въже. Въжето лесно се врязва в раменете дори и да си с ватенка. Така, че никой опитен човек не би използвал такава да си носи тежкия багаж. Можеш да видиш такива недомислия само като режисьорско решение, когато режисьора не разполага с добър консултант. Това особено често го има в филмите на беъра и миърса. Но пък е интересно да се види как може да се направи мешка от обикновен чувал, парче въже и две камъчета, орехчета или картофа пъхнати в ъглите на чувала. Така изработената мешка става за обемист, но лек багаж.

   

Momchil написа:
    Братушките на този сайт дето си дал казват,че мешката ограничава откъм килограми и обем,което е така,

Да така е. Това е истина. Оригиналната армейска мешка има тесни презрамки, които се впиват в раменете ако се носи тежък багаж. В резултат се нарушава кръвоснабдяването и се подуват ръцете. Тънките презрамки всъщност са такива с точно определена цел. С широки презрамки е трудно, а ако са твърди и невъзможно да се прикладва и стреля докато мешката е на гърба. Но багажа във войнишката мешка по устав е под 8кг, а до 8кг тя е удобна за носене, ако е наредена правилно. Всеки служил със сигурност знае как да си подрежда мешката. За обема е ясно. Тя, както и всички армейски раници, независимо за коя страна става дума, е 30л. Вързването с презрамките изяжда около 5. Така, че максималния и полезен обем е 25л.

   

Momchil написа:
    ама ако ще се гърчиш с тази дъска по-добре да намалиш багажа и да си останеш с мешка.

Това вече не е вярно. Тази дъска всъщност е най-обикновен самар. Ако си носил добре изчислен самар на гърба си, ще знаеш, че могат да се носят огромни тежести без дори да имаш нужда от кръстен колан. Аз имам фабричен шведски самар с който с лекота нося 30кг. Колкото повече го товаря, толкова товара по-равномерно се разпределя между раменете, гърба и кръста, а на самите рамене, колкото и да звучи невероятно, става по-леко. Самара ми е точно такъв:
RyggsackLK-35_2.jpg
RyggsackLK-35_5.jpg


Самоделната ми поняга е всъщност само една дъска с презрамки и въженца за вързване на товара. Ето една оригинална дървена поняга. Моята е само малко по-красива. :
IMG_2319.JPG

Не знам дали знаеш как се избира раница в магазина. Естествено никой не ти я дава да хукнеш с нея по баирите и чак ако ти хареса да я платиш. Прави се така. Слага се в раницата 10-15кг багаж и поне 20-30 минути се марширува из магазина, а ако има стълби, още по-добре. Чак след това време започва да се забелязва дали раницата пасва на гърба, дали ръби някъде, дали е удобна и т.н. Тъй като все още не мога да изляза на реален поход, надявам се скоро да мога, вчера от любопитство натоварих дървената поняга с 14кг багаж и така се разхождах из стаята около три часа. След това прехвърлих багажа на фабричния самар, с който имам много опит и знам какво мога с него и какво е усещането. Колкото и странно да звучи и двата лежаха на гърба ми еднакво удобно. Товарейки ги плавно внимателно наблюдавах, че и при двата колкото повече товар, толкова повече той се разпределя между раменете, гърба и кръста, а на самите рамене олеква.

От 14кг нагоре започна да се усеща, че презрамките на фабричната поняга, каквото всъщност е самара, започнаха да показват своето преимущество. Все пак те имат специални плънки и са невероятно удобни, докато самоделните са просто едно парче евтин плат. Самата самоделна поняга стоеше много удобно на гърба ми с тежест до 20кг, а евтините презрамки от плат, макар и не толкова удобни като фабричните, бяха съвсем поносими. Повече не съм я товарил. Засега!

За проба натоварих и мешката. Както вече добре знаех от моя личен опит, мешката е удобна с тежест до 8кг и то само ако е добре подредена. От там нататък може да се носи с доста дискомфорт и прежулване на раменете до около 12кг. С по-големи тежести кръвообръщението бързо се нарушава и се надуват ръцете до степен да не мога да си свия пръстите.

Освен това, колкото и добре да е наредена мешката тя прилепва плътно към гърба и той се поти. Да оставим, че не е приятно, но в реални условия това е предпоставка за настинка. С понягата и самара този проблем не съществува. Гърба се проветрява и потене няма. Естествено не говоря за случаите, когато човек изкачва екстремен терен. Тогава и без нищо на гърба пак ще е потен. [:)]

При всички проби е важно правилно да се настроят по дължина презрамките на понягата и самара. Аз го правя опитно. Като се понатоваря удължавам или намалявам по малко докато намеря оптималната позиция. С тежък товар сравнително бързо се уцелва нужното положение, а то е когато понягата или самара се усещат най-удобно на раменете и тялото.


Black Wolf

Това не е Дерсу, а един китаец, който живееше в една колибка. [8)]

Що се отнася до дъската, казват, че е удобна. Като наприви ще разберем. Във всеки случай поне за мешката може да каже, че изобщо не е удобна. За малко неща, някоя дрешка - да. Но ако носиш повече екипировка за по-дъблго време изобщо не става.


Momchil

Силно се съмнявам,че тази поняга може да бъде удобна при сериозни походи,но може и да греша. Хобо,сподели впечатления като я пробваш,но не знам доколко ще си обективен понеже ти си и майстора [:wink:] .
Освен тежестта на дъската,твърдостта и към гърба,също съм скептичен и към презрамките.
Хобо,шведският ти самар със сигурност е добре откъм вентилация на гърба,то си личи и както казваш ти,е важно,аз лично имам лош опит със спарен гръб. От какъв метал е рамката му,алуминий или?

@Black Wolf:
Не искам да внасям негативизъм,но според мен нито мешката нито понягата са удобни при големи натоварвания и дълги походи. Ще се повторя,ама може и да греша.


windwarrior

Момчиле, аз също съм скептично настроен към възможностите на самара и на понягата, а за мешката съвсем. Особенно на основа собственият си болезнен опит със самари. Но пък ще ми е интересно да понося поняга - ей тъй, за опита.


Hobo

Момчиле, непременно ще споделя. И на мен ми е интересно в реален поход как ще се държи понягата. Даже ще я тествам основно. Да видим какво може раница за 2.50 на фона на 300 левовите найлонки. [:)] Презрамките действително са слабото място. Тези ръбчета, които се образуват ми се струва, че ще създадат проблеми. Все пак така са ги правели, когато са ги носели с ватенки. Имам идеи за по-добри презрамки и ще експериментирам. Тези бяха най-лесни за правене и после за регулиране.

Мешката. Както казах до 8кг е удобна. Обикалял съм доста с мешка и мисля да обикалям още. Просто си има приложение и предел на натоварване.

Относно самара. Железни тръбички са, но изглежда са много тънкостенни, защото целия самар заедно с презрамките е около 1кг. Иначе цялата раница с торбата тежи 2.2кг. Торбата е от Кордура 1000. Много здрава, но за сметка на това тежка. Това е военна шведска раница. Все още е на въоръжение, но поради съкращаване на шведската армия много раници, както и друго оборудване се предлага на цивилния пазар. Модела се казва LK-35. Това ще каже 35 литра, но аз бих я определил като 30+10 с удобни места за закачане отвън на палатка, спален чувал и шалте. На мен ми стига като обем за няколко седмичен преход с храна за поне 10 дена. Раницата е евтина. В Германия е 15 евро, в Англия 10 паунда. Ако ти падне купувай, ако не друго, то заради фабричната поняга. Няма да съжеляваш. [:)]

@windwarrior Нали все пак идеята е да не се забравят древните умения. Аз от тази страна го гледам. Иначе е ясно, щом те са могли с поняга, няма причина и ние да не можем. Освен ако не сме станали безвъзратно едни непоправими глезльовци в резултат на сегашния начин на живот.

Специално за теб искам да кажа, че теста, който съм описал в предния пост показа, че понягата е по-удобна от старите български самари. Но пък е добре известно, че те имат сбъркана геометрия и не са оптимално направени. Нарочно не споделих сравнението с българския самар, точно защото той не е удобен. Имам и съм носил, макар и за кратко, такъв.

Даже по-точно е да се каже, не на всеки е удобен. Познавам човек, на който му се отрази много зле три дни с такъв самар, докато за мен е поносим, но в никакъв случай не може даже да се доближи до шведския по удобство. Сега се убедих, че не е много добре изчислен, щом една дъска ми стои по-удобно от него на гърба. [:)] И като се замисля, че с такива самари хората са правили прехода Ком - Емине. Дали някой тепърва ще успее с поняга?!


windwarrior

@Хобо - сега като го спомена, може и в мен да си е грешката със самара. От малък (както и повечето деца от моето поколение) имам леко гръбначно изкривяване - може и там да е причината. Но факта е че като чуя самар - и се хващам за кобура [:)] От цялата компания която ходехме на планина (всички на моята възраст) всички много псувахме самарите, а имеше хора и с руски самари - Сайга май се казваха - все същата мъка.


Momchil

@Хобо - Ком-Емине може да го направят с понягата,ама за 2 месеца [:wink:] Какъв е смисълът да се самонаказваш,освен да покажеш на някой че можеш да го минеш натоварен като муле. Тенденцията из прогресивните туристически кръгове е екипировката ти да е максимално лека.Знам,че ти имаш залитания към "старата школа" и военните традиции - нищо лошо,всеки си преценя за себе си,нека има разнообразие. То старата школа и лека екипировка не се изключват напълно като понятия,от традициите могат да се вземат много полезни неща. В този ред на мисли се сещам,че когато през 1999 година намериха трупа на Джордж Малъри на Еверест(за незапознатите Малъри е легендарен английски катерач,който през 1924 почти успява,а може и да е успял да качи Еверест,но загива в подножието на върха),след оглед на облеклото му експертите казаха,че е бил напълно адекватно облечен за това изпитание(тука Хобо ще се изкефи [:wink:] ) - няколко слоя(около 7 доколкото знам) от габардин,вълна,коприна и памук. - http://news.bbc.co.uk/2/hi/5076634.stm
Колкото за вземането на пример от военните,бих казал че на военните изискванията може да са едни,на бушкрафтърите или там каквито сме ние,може да са съвсем различни. Например военните използват високи обувки,а аз съм напълно против използването на високи(особено ако са тежки) обувки в повечето условия освен когато има сняг. Освен това имам впечатления,че именно разните там маниаци като катерачи,планинари и тем подобни движат прогреса откъм екипировка(дрехите предимно)и военните взаимстват,а не обратно. Мога да дам и примери ако някой е скептичен за това.
А като стана дума за Ком-Емине скоро прочетох разказа на един младеж,който това лято се опита да го мине с колело и не успя. давам линка,ако на някой му е интересно,човек който не го е минавал може да си направи някои изводи. - Ком - Емине с колело
В началото на темата пък е разказа на други двама,които са успяли да го минат с колело,доста интересни приключения,поне за мен [:wink:] .
Като сме взели да организираме лагери,да вземам някой път тука дружинката и един Ком-Емине да направим? [:wink:]


Hobo

Да оставим прехода Ком - Емине за друга тема, че ще се разводни тази.

Ако се вгледаш в устройството и на най-модерната раница ще се изненадаш, че всъщност е една тапицирана и облицована поняга. Самата поняга се прави от метал или полимери, но принципно си е все същата поняга. Това всъщност представлява твърдия гръб на модерните раници - един вграден самар, казано с по-истинска дума - поняга. [:)] Нищо ново под слънцето. Новото е найлона и цената. [:)]


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 01.11.2010 10:24:41

xenos
Modern Abo
Репутация: 583

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,484
Уеб-сайт

Отг: Самоделна поняга

Black Wolf

Hobo, това, което казваш е съвсем вярно. Напълно съм съгласен. Освен това в Сибир ролята на "тапицериите и облицовките" изпълнява облеклото, тъй като тами през лятото не носят понягата по риза или фанелка. [:mrgreen:]

Според мен понягата има и едно друго важно предимство - не ограничава вещита до обема и формата на раницата, а позволява да слагаш товар с обем и форма, каквито си избереш.

P.S. Освен това цената също не е за пренебрегване - една модерна раница за 200-300 лв. (и нагоре!) и една поняга, която сам си правиш с материали вероятно за 20-30 лв. [:mrgreen:]


zdravkokomitov

http://www.skitalets.ru/equipment/other … ravchenko/ Докато ровех в Скиталеца попаднах на това и смятам че доста пеши пехотинци би заинтересовало. Става въпрос за системата от презрамки на раницата с три точково закрепване с цел по добро разпределяне на векторите на натоварване на гърба. Не съм го пробвал, но доста разумно изглежда. Дано съм полезен на някого! Стояне ако смяташ че не му е тук мястото мести го


Black Wolf

Абе в този "Скиталец" все интересни неща излизат. Интересен материал - благодаря, Здравко! [:D]


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 18.12.2011 20:01:08

sika
Блокиран
Репутация: 0

От: Гданск ,Полша
Регистриран: 27.11.2011
Мнения: 55

Отг: Самоделна поняга

Ксенос ,дай снимките ,които си обещал в началото да разгледам

Последно редактиран от sika (20.12.2011 23:18:28)


Високи сини планини!За сто години пет войни!
А пък реките, езерата!За сто години пет преврата!

Офлайн

  0

#4 18.12.2011 21:43:01

xenos
Modern Abo
Репутация: 583

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,484
Уеб-сайт

Отг: Самоделна поняга

sika написа:

Ксенокс ,дай снимките ,които си обещал в началото да разгледам

Не съм изчел всичко от началото на темата, но мисля, че не съм обещавал такива! wink Явно друго ще да е бил...


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#5 19.12.2011 22:47:02

sika
Блокиран
Репутация: 0

От: Гданск ,Полша
Регистриран: 27.11.2011
Мнения: 55

Отг: Самоделна поняга

Аз съм се объркал ти си написал ,че си желал да заснемеш процеса ,а аз реших незнам защо ,че си го заснел smile както и да е де ала ако имаш снимки ще е готино да го видим как изглежда


Високи сини планини!За сто години пет войни!
А пък реките, езерата!За сто години пет преврата!

Офлайн

  0

#6 20.12.2011 18:03:17

ilianlp
Балканджия
Репутация: 100

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 987

Отг: Самоделна поняга

Пич, чети по-внимателно. Не Xenos, a Hobo... wink


Memento mori

Офлайн

  0

#7 20.12.2011 22:05:58

sika
Блокиран
Репутация: 0

От: Гданск ,Полша
Регистриран: 27.11.2011
Мнения: 55

Отг: Самоделна поняга

Оп ,пак грешка. Ами поста е на Ксенос и от там съм се объркал ,има доста теми ,които са в такъв странен ред .
Както и да е ,ако някой иска да покаже кво е направил да пусне снимки ,на мен лично ми стана интересно .

Последно редактиран от sika (20.12.2011 23:17:28)


Високи сини планини!За сто години пет войни!
А пък реките, езерата!За сто години пет преврата!

Офлайн

  0

#8 20.12.2011 22:14:58

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 593

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,434

Отг: Самоделна поняга

Поста е от Ксенокс, понеже е преместен от стария форум (местихме ги ръчно). Над всяка реплика в този пост има удебелено името на автора на оригиналния пост от стария форум. Вярно че е малко объркващо, ама нямаше как ... smile

П.С. Иначе Бачо май търсеше скелет от стар руски самар, може той да се похвали с нещо ново...


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#9 20.12.2011 22:18:38

Miro
НещоНамирач
Репутация: 139

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 784

Отг: Самоделна поняга

sika написа:

има доста теми ,които са в такъв странен ред .

Това е така, защото темите са прехвърлени от стария форум и в повечето случаи изглеждат като един пост. Въпреки това, участниците и техните мнения са ясно различими. wink

Офлайн

  0

#10 01.01.2012 21:10:14

bobber
Редови
Репутация: 499

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,085

Отг: Самоделна поняга

ето една поняга която я изработих за 2-3 часа...
учудващо удобна е,пробвах я с една мешка претъпкана с дрехи която не можеше да се сложи на гръб...знаете как се издува и е неудобно.след като я завързах изобщо не се усещаше че имам нещо на гърба
не е довършена,трябва да изшкуря чеповете и да и направя презрамки от ивица плат както е по модела
снадките съм ги направи с канали така че да не се разместват напречните пръчки
025979404-big.jpg?r=0
025979405-big.jpg


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#11 01.01.2012 22:42:31

bobber
Редови
Репутация: 499

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,085

Отг: Самоделна поняга

ето я вече с по-удобни презрамки и без чепове  big_smile
натоварих я с 20кг и си я нося по тениска не е проблем
презрамките са от плат(като намеря памучен ще го сменя) и може да се регулира ширината им
и са "плаващи" не са завързани за понягата а се нанизват отдолу
така по-лесно се слага..първо на едно рамо и от там се закача втората презрамка
025981773-big.jpg
025981770-big.jpg


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#12 02.01.2012 20:42:22

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 593

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,434

Отг: Самоделна поняга

Браво, решил си въпроса с претъпканата мешка smile Сега само трябва да те накараме да проносиш найлонови дрехи smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#13 02.01.2012 21:27:43

bobber
Редови
Репутация: 499

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,085

Отг: Самоделна поняга

нищо чудно и тва да стане  big_smile
това чудо носи доста повече от мешка..
днес му сложих вързоп към 70-80л + бед рола отдолу и седи много стабилно
все повече почва да ме кефи..да не говорим наръча дърва спокойно си го качвам отзад...а не на рамо като до сега  wink


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#14 18.05.2012 17:53:29

bobber
Редови
Репутация: 499

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,085

Отг: Самоделна поняга

Тези дни ъпгрейднах малко понягата, не съм правил снимки, но общо взето сложих й кожени презрзмки и намотах снадките по-стегнато....
Одеве пробвах и завързах цялото типи....носи си го без ядове
тежи точно 40кг а сака е достатъчен да се навре човек на топка вътре (от галимунди) само гръб да имаш да го носиш  big_smile
това ме устройва защото на пау-вауто типитата се носят на гръб и е важно да имаш самар wink , в краен случай ще го нося на два пъти...външна и вътрешна стена

бе като цяло няма какво повече да искам от тоя "чатал", със слави като вземем американа ще му ушия един чувал(който ще е основния джоб на раницата) и това ще е


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#15 19.05.2012 09:48:25

Yavor
Редови
Репутация: 102

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,418
Уеб-сайт

Отг: Самоделна поняга

Драго, не обърнах внимание какъв точно американ ще купувате, ама този дето аз съм виждал(чаршафи най- вече) ми се струва не много здрав за чувал? Някакъв тънък брезент май ще е по- добре, е и по- тежко де smile


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff